Як покращити добробут Музиківської ОТГ, підкажуть результати опитування


14 червня 2017 року учасники робочої групи з планувaння проведення пілотного соціологічного опитування вкотре відвідали Музиківську ОТГ. До складу робочої групи увійшли представники Херсонського місцевого центру з надання вторинної правової допомоги та громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку». Запланованої роботи на цей день було дуже багато, але завдяки підтримці працівників сільської ради, школи та місцевих фермерів нам вдалося навіть більше запланованого.

Спочатку представники робочої групи завітали до Музиківської сільради, з працівниками якої провели спільну фокус-групу. В результаті отримали інформацію про загальну ситуацію в даній місцевості, включаючи інформацію по категоріях працівників, оцінку рівня розвитку громадянського суспільства, та визначили перешкоди щодо досягнення вищого рівня добробуту в громаді, а також теми, за якими спеціалісти сільради хотіли б отримати інформацію.
З працівниками бюджетної сфери (вчителі, працівники культури, медичні працівники тощо) було проведено анонімне опитування, в результаті якого з використанням анкет було виявлено правові проблеми та способи їх вирішення.

На зустрічі з фермерами ми більш детально ознайомились та вивчили ті проблеми, з якими їм доводиться стикатися майже щоденно. Один з представників ФГ “ Мамрак” Мамрак В.В висловився щодо відсутності належного кредитування та підтримки державою таких, як в нього господарств. Інші представники говорили про майже відсутній ринок збуту своєї продукції за межами нашої держави.
Завітали представники робочої групи і до пришкільного табору. За сприяння завуча з виховної роботи та соціального працівника нам вдалося провести інтерв’ю зі школярами 2- 6 класів. Використовуючи ігрові методи, ми знайшли спільну мову з дітьми. В атмосфері довіри і поваги всі учасники охоче брали участь у процесі, який був побудований як переговори партнерів, а не суперників, що сприяє засвоєнню учнями даного матеріалу, який вони можуть використовувати в майбутньому. Детальніше про свої права та обов‘язки малеча дізналася від інтегратора Херсонського місцевого центру з надання БВПД Володимира Куценка.

В результаті опитування було виявлено чимало актуальних правових питань, які потребують додаткового вивчення, системного аналізу, побудови аналогій вирішення для того, щоб у майбутньому люди змогли уникнути типових помилок, тяганини та бюрократії.


    
Нагадаємо, що пілотне опитування проводиться Координаційним центром з надання правової допомоги і орієнтоване на визначення основних проблем та потреб територіальних громад. До цієї програми були відібрані чотири громади зі всієї України: Лиман (Донецької області), Жовті Води (Дніпровпетровської області), Соснівка (Львівської області), Музиківка (Херсонської області).
Наталя Юшко

Дописати коментар

0 Коментарі