Громади-партнери DOBRE до впровадження антикорупційних інструментів готові!



Саме такого висновку дійшли експерти Громадського Партнерства “За прозорі місцеві бюджети!” за підсумками стартових зустрічей, що пройшли у другий половині липня в 25 громадах 7 областей України в рамках програми “Запобігання корупції в об'єднаних територіальних громадах”.

Під час зустрічей експерти пояснювали цілі та завдання проекту “Запобігання корупції в об'єднаних територіальних громадах”, обговорювали наявні в громаді антикорупційні інструменти, визначали потреби у запровадженні нових інструментів, а також попередньо узгоджували план спільних дій по їх впровадженню на подальші 5 місяців,

Також в рамках зустрічей експерти запрошували членів громади взяти участь в дводенних тренінгах “Антикорупційні інструменти для ОТГ”, що розпочнуться вже напочатку серпня.

Склад учасників проведенних зустрічей, як правило, був достатньо широким — це й керівництво громад, й депутатський корпус, й співробітники виконавчих органів, громадські активісти та представники ЗМІ.

За результатами зустрічей, експерти відмітили, що рівень впровадження антикорупційних інструментів в різних громадах достатньо сильно відрізняється. Наприклад, в одних громадах вже прийняті Положення про використання ProZorro для проведення навіть допорогових закупіель й є ефективні механізми протидії конфлікту інтересів. В той час, як в інших ще взагалі не впроваджені в повному обсязі ані ProZorro, ані E-Data, які, здавалось би вже є обов'язковими для використання в дільності місцевих органів влади.

В той же час, незалежно від рівня впровадження антикорупційних інструментів, переважна більшість учасників зустрічей висловлювали особливу зацікавленість можливістю спільної розробки тих інструментів, які наразі відсутні у громаді та дуже чітко формулювали свої очікування та побажання. На думку експертів, що проводили зустрічі, це свідчить про мотивованість їх учасників до результативної роботи по підвищенню антикорупційного захисту своїх громад.

Звісно, незважаючи на мотивованість представників громад, перед експертами все ж таки стоять й серйозні виклики — переважна відсутність в громадах громадських активістів та ЗМІ, які могли б стимулювати органи влади до впровадження антикорупційних інструментів, а також є й обмежені терміни реалізації проекту. Адже потрібно встигнути впровадити 50 антикорупційних інструментів за 100 днів. В той же час, команда Громадського Партнерства “За прозорі місцеві бюджети!” сповненна оптимізму, готова подолати всі ризики та допомогти новостворенним громадам захиститись від корупції.

Нагадаємо, що програма навчання та наставництва для громадян “Запобігання корупції в об'єднаних територіальних громадах” реалізується Громадське партнерство "За прозорі місцеві бюджети!" в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

#антикорупція_в_отг_це_DOBRE!

Дописати коментар

0 Коментарі