Як приватизувати землю під будинком, якщо в житловому будинку декілька співвласників?


Питання приватизації земельних ділянок турбує мешканців Білозерщини. З ним вони йдуть до Антоніни Тищенко, юристки ГО «Білозерський центр регіонального розвитку». У людей є бажання оформити всю документацію, але не можуть розібратися, чи взагалі можлива приватизація у воєнний час. Відповідно до пп. 5, п. 27 Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України, місцевим органам влади заборонено безоплатно передавати земельні ділянки та надання дозволів на розроблення документації із землеустрою. Але ця норма не поширюється на земельні ділянки під будівлями та спорудами, які перебувають у приватній власності. Сьогодні розбираємось із конкретним запитом від жителів Білозерської громади щодо алгоритму дій при приватизації земельної ділянки під будинком, який перебуває у спільній власності.

Перш ніж розпочинати процедуру поділу земельної ділянки, власник або співвласники житлового будинку мають набути у власність земельну ділянку шляхом її приватизації відповідно до ст. 118 Земельного кодексу України.

Перший крок приватизації – розроблення документації із землеустрою. Вона розробляється фахівцями, які мають відповідну кваліфікацію, одержали сертифікат та зареєстровані в Державному реєстрі сертифікованих інженерів-землевпорядників. Фахівці визначають межі земельної ділянки з допомогою кадастрової зйомки. Документація розробляється на всю земельну ділянку за заявами та згодою на приватизацію всіх співвласників. На ділянці розміщений будинок, який перебуває у приватній власності, тож додатковий дозвіл на виготовлення технічної документації не потрібен.

Наступний крок – реєстрація земельної ділянки у Державному земельному кадастрі, щодо чого надається відповідний витяг про таку реєстрацію.

Після отримання витягу з Державного земельного кадастру документи можна подавати до органу місцевого самоврядування для прийняття рішення про передачу у власність земельної ділянки на всіх співвласників. Під час воєнного стану і при створенні військових адміністрацій ці рішення (розпорядження) приймають начальники ВА.

Після отримання дозволу про передачу земельної ділянки у власність від ОМС чи ВА, необхідно зареєструвати право власності на земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Кожен із співвласників звертається до місцевого ЦНАПу (за наявності в ньому відповідного спеціаліста – реєстратора) або державної реєстраційної служби та реєструє своє право власності на відповідну частку земельної ділянки. Реєстратор видає заявникам витяг про проведену державну реєстрацію права власності на відповідну частку земельної ділянки, на якій розташований житловий будинок.

Лише після цього, за бажанням співвласників, можна розпочинати процедуру поділу земельної ділянки.

За певних умов (капітальна стіна між частинами будинку тощо) та наявності висновку БТІ про можливість виділення частини будинку в окреме домоволодіння, можливо звернутись до місцевого органу влади про його узаконення та присвоєння йому окремої адреси. Після цього можна порушувати питання про приватизацію земельної ділянки вже як для окремого будинку.

Якщо маєте питання та хочете розібратися саме зі своєю ситуацією, то звертайтесь на гарячу лінію ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за цим номером: (050)999-01-42. Консультації безкоштовні!


Ініціативу «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за сприянням Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії

Фото з архіву ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» та Сanva

Дописати коментар

0 Коментарі