Поновив право на спадщину - тепер можна продати будинок


Мешканець Білозерщини після смерті матері вчасно не оформив будинок, який отримав в спадщину. Чоловік не звернувся до нотаріальної контори у визначений законом строк, бо працював за кордоном будівельником. Та, як розповів юристам, навіть і не знав, що це треба робити. У таких випадках громадяни можуть поновити право на спадщину лише в суді. Професійну правову підтримку спадкоємцю надав юрист Білозерського Офісу Мережі правового розвитку В’ячеслав Лях.

До Офісу при ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" звернувся Володимир Жмурко*. Чоловік зібрався продавати материну хату, проте при переоформленні документів зрозумів, що не зможе цього зробити. Як виявилося, будинок не є його власністю, бо він не оформив вчасно спадщину після смерті матері.

За словами юриста В’ячеслава Ляха, вирішення такої ситуації передбачено Цивільним законодавством, а саме, відповідно до ч.3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В такому випадку необхідно невідкладно звертатися до суду з позовом про поновлення строку для прийняття спадщини.

Проте аби суд задовольнив позов, необхідно, щоб причини, через які спадкоємець вчасно не оформив спадщину, були поважними.

У пана Володимира була поважна причина, адже в той час, коли йому необхідно було оформлювати спадщину, він перебував за кордоном – працював будівельником.

Тож, юрист офісу В’ячеслав Лях підготував та направив до суду позовну заяву про визнання додаткового строку для прийняття спадщини.

Заява була задоволена. Володимир Жмурко без перешкод прийняв у спадок майно, залишене матір’ю. Тепер він має законне право його продати.

Коментар юриста

Пунктом 24 Постанови пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», передбачено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Які підстави можуть бути для поновлення строку на оформлення спадщини, і за яких умов строк не поновлюється – читайте у консультації юриста ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" В’ячеслава Ляха за посиланням.

*Ім'я змінено з етичних міркувань.

P.S. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження». Детальніше про діяльність мережі, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий Простір».

Автор Олександра Єрмолаєва, ІРЦ "Правовий Простір"

Дописати коментар

0 Коментарі