Обов’язок депутата звітувати перед виборцями

Чи повинні депутати місцевих рад звітувати перед виборцями, що говорить законодавство України? Про що обранці пишуть у своїх звітах?

Ці та інші питання обговорювались на семінарі в Музиківській сільській раді25.02.2019 року з депутатами місцевої ради.
На запрошення представників Музиківської ОТГ, громадською організацією«Білозерський центр регіонального розвитку» був підготовлений семінар, на якому присутнім надано роз’яснення щодо обов’язків депутата, які передбачені ст. 10 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» та роз’яснено порядок, строки, а також вимоги щодо форми звіту та його оприлюднення.
Юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку, В’ячеслав Ляхзвернув увагу депутатів на те, що законодавством не передбачено строків щодо звітування, орієнтовні строк проведення таких звітів перед виборцями визначає сама рада.
Жваве обговорення виникло під час роз’яснень щодо вимог до змісту звіту депутата місцевої ради. Юрист наголосив на тому, що звіт повинен чітко відповідати вимогами ч.2 ст.16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» та повинен висвітлювати: діяльність депутата у раді та в її органах, про роботу депутата у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання, про особисту участь у обговоренні, прийнятті та в оргінізації виконання рішень , її органів та про доручення виборців свого виборчого округу.
Процедура звітування повинна виглядати наступним чином. Депутати місцевої ради повинні не пізніше, як за 7 днів до звітування повідомити виборців про час і місце проведення звіту, через місцеві засоби масової інформації або в інший спосіб. Слід пам’ятати, що час звітування слід обирати зручний для громадян з будь-яким соціальним статусом (наприклад, вихідний, неробочий час чи обідню пору робочого дня). Те саме стосується і місця звітування.
У засобах масової інформації потрібно висвітлювати звіти і зустрічі депутатів місцевої ради з виборцями (частина 9 статті 16 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»).



Де бажано розміщувати цю інформацію? У місцевих комунальних друкованих засобах масової інформації, веб-сайті районної ради та на інші Інтернет – ресурсах.
Одним з варіантів поширення звіту серед виборців може бути розповсюдження друкованих примірників з текстом звіту громадянам безпосередньо під час звітування.
Щодо оформлення самого звіту, то не слід узагальнювати інформацію, вживати не конкретні вирази (наприклад, «посприяв», «є певні результати» тощо), якщо використовуєте  цифрові дані, то вони мають бути перевіреними та достовірними. Зміст звіту потрібно будувати, виходячи з обіцяних заходів передвиборної програми депутата (партії).
За результатами звітування депутат місцевої ради інформує раду та її виконавчі органи про результати обговорення його звіту, про зауваження і пропозиції, висловлені виборцями на адресу ради та її органів, а також про доручення, дані депутатові у зв’язку з його депутатською діяльністю.

Дописати коментар

0 Коментарі