В навчальних закладах Білозерської ОТГ пройшли ЕКОдні


Більше 1000 учнів Білозерської громади стали учасниками ЕКОднів. Розпочався цей екологічно-просвітницький марафон у Томинобалківській школі, а завершився - в Білозерській школі №2 ім.Богдана Хмельницького. Загалом марафон, який відбувся за ініціативи активістів громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку», охопив 5 навчальних закладів Білозерської ОТГ. Впродовж дня в кожній школі тривали екологічні уроки. Граючись, школярі на практиці закріпили отримані знання щодо сортування сміття. Велику зацікавленість дітей викликало оголошення про акцію «Солодка батарейка», яку громадські активісти будуть проводити в школах Білозерської ОТГ в кінці квітня. Тоді використані батарейки будуть обмінювати на цукерки, аби заохотити дітей дбати про довкілля.

«Комунальне підприємство «Водограй» активно впроваджує роздільний збір сміття в громаді, як того вимагає законодавство. Ми вже надаємо населенню послуги з вивозу сортованого сміття. Проте населення неохоче відгукується на цю ініціативу, в повній мірі не усвідомлюю чи екологічну загрозу, яка нависла над громадою. Непросто відразу змінити звички великої кількості людей. Проте ми намагаємося. Так, комунальне підприємство придбало контейнери для збору поліетиленових пляшок, однак мешканці багатоквартирних будинків та приватного сектору відмовляються їх встановлювати через нерозуміння та небажання робити додаткову роботу із сортування сміття. Навпаки, кількість абонентів, які платять за вивіз сміття, за останній рік зменшилася в півтора рази - з 3100 до 2000 домоволодінь. Що ці люди роблять із своїм сміттям невідомо. Очевидно, що вивозять його в лісосмуги, створюючи стихійні сміттєзвалища, прикопують, спалюють, наносячи колосальну шкоду довкіллю, - скаржиться директорка МКП «Водограй» Ірина Гроза. – Ми розуміємо, що треба проводити інформаційно-роз'яснювальну роботу з дорослим населенням, з молоддю, з дітьми. Сподіваємося, що співпраця з громадською організацією в цьому напрямку сприятиме підвищенню екологічної культури білозерців і в громаді буде впроваджено роздільний збір сміття».
«Мені завжди цікаво працювати з дітьми та підлітками. Адже вони непередбачувані, емоційні та щирі. ЕКОдні в школах Білозерської ОТГ також були цікавими та по-своєму незабутніми. Завдяки підтримці шкільної адміністрації просвітницькою роботою вдалося охопити більше тисячі учнів 5 навчальних закладів. Програма екологічних уроків була підібрана відповідно віку учнів. Але вона однаково для всіх була насичена цікавою теорією та практичними вправами, - розповідає тренерка Катерина Оксенюк. – Під час тренінгів ми говорили про сміття, його вплив на навколишнє середовище, чи може воно бути корисним. Особливу увагу приділяли роздільному збору сміття, правилам сортування відходів та й взагалі, навіщо це потрібно робити. Для учнів початкових класів також проводились естафети з солодкими подарунками, що їх дуже тішило. З учнями 5-8 класів ми писали "лист інопланетянам", в яких діти тезово викладали думки щодо шляхів зменшення кількості сміття в їхній місцевості. Головними пропозиціями були: не смітити, прибирати, встановлювати сміттєві баки в публічних місцях, сортувати сміття та будувати заводи по переробці та утилізації відходів. Учні 9-11 класів працювали в групах, ділилися своїми думками щодо впровадження роздільного збору сміття в Білозерській ОТГ. Загалом, хочу відмітити, що всі діти від першачків до випускників добре обізнані в даній темі, освічені та розумні. Головне, щоб ці знання вони застосовували в житті. Бо як говорить приказка: «Якщо ти знаєш і не застосовуєш ці знання, то це дорівнює тому, що ти нічого не знаєш».
«Всі учасники ЕКОднів отримали виготовлені в рамках проекту інформаційні буклети, флаєри та книжкові закладки з порадами, які допоможуть правильно сортувати сміття та дбати про довкілля. Діти отримали домашнє завдання – прочитати ці буклети разом з батьками і розпочати в себе вдома сортувати сміття, – зазначила Елла Петренко, керівниця проекту, голова громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку». – Також в кожній школі встановлені контейнери для роздільного збору сміття: для пластику, паперу, скла, металу та батарейок. Біля контейнерів та в кожному класі розміщені плакати-пам'ятки з видами сміття».

ЕКОдні відбулися в рамках проекту "Впровадження роздільного збору сміття в 5 навчальних закладах Білозерської ОТГ", що реалізує ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" у співпраці з Мережею правового розвитку та Білозерською селищною радою за підтримки Інституту лідерства та управління УКУ та Фундації Чарльза Стюарта Мотта.






Відео про ЕКОдень в науковому ліцеї - https://www.youtube.com/watch?v=v1LeqVpZ1l8&t=7s



#МПР #Білозерка #Розвиток_громад #Роздільний_збір_сміття

Дописати коментар

0 Коментарі