Виїзд юристів в с.Станіслав: консультація щодо встановлення часток в нерухомому майні


З послабленням карантинних обмежень відновили спільні консультативні виїзди в села юристи громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» та Білозерського бюро правової допомоги. Так, 10 червня 2020 року в приміщенні Станіславської сільської ради фахівці В’ячеслав Лях та Наталія Нечай надали безоплатну правову допомогу 5 громадянам. Люди зверталися з такими питаннями: щодо виділу у натурі частки із спільного майна, щодо оподаткування нерухомого майна, щодо відповідальності за порушення правил благоустрою, щодо порядку оформлення догляду за особою, яка досягла 80-річного віку та інші. 

Вартим уваги є роз’яснення юристів місцевій жительці щодо встановлення часток в нерухомому майні.При отриманні у власність невизначеної в натурі частки нерухомості виникає необхідність встановити, яка саме межа цієї частки, і в більшості випадків така ситуація провокує конфлікти між володільцями нерухомості. 


Фахівчиня Білозерського бюро правової допомоги Наталія Нечай пояснила порядок досудового врегулювання спору, колиспіввласники повинні звернутися до нотаріуса та посвідчити договір щодо порядку користування будинком, будівлями та спорудами. В подальшому з таким договором звертаються в БТІ, яке готує висновок щодо технічної можливості поділу об’єкта нерухомого майна та здійснює розрахунок часток у спільній власності на об’єкти нерухомого майна. Цей розрахунок виконується в результаті зареєстрованих заяв всіх співвласників об’єктів нерухомого майна. 

Після отримання висновку, у випадку необхідності перепланувань чи виконання інших будівельних робіт, необхідно звернутися до Державної архітектурної будівельної інспекції та зареєструвати повідомлення про початок виконання будівельних робіт. 

Після отримання висновку БТІ та реєстрації повідомлення про початок виконання будівельних робіт співвласники мають звернутися до нотаріуса та укласти Договір про виділ частки в натурі майна. 

На кожному з цих етапів від співвласників вимагається документ на землю та технічна можливість поділити Будинок або Будинковолодіння. Укладення договору про виділ частки в натурі припиняє спільну часткову власність для особи, частка якої виділяється за цим договором. Такий договір є окремим новим правовстановлюючим документом на Будинковолодіння. 

Але не кожен готовий вирішувати такі спори без участі суду, юрист громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» В’ячеслав Лях роз’яснив, що для поділу будинку (будинковолодіння) в судовому порядку необхідно звертатись до суду з позовною заявою про виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності. Проте в позові повинна бути вказана обґрунтована технічна можливість виділити частку.Таким обґрунтуванням, зазвичай, є висновок судової будівельно-технічної експертизи, який за своєю суттю дублює/змінює висновок БТІ. Таку експертизу також можна замовити в приватному порядку. 

Також в суд необхідно надати докази реєстрації повідомлення про початок виконання будівельних робіт. Такий доказ необхідний для підтвердження позивачем дійсного наміру щодо виділу своєї частки. При цьому потрібно вирішити питання щодо права власності на земельну ділянку. 

Довідково: Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“

За правовою допомогою та консультацією ви завжди можете звернутися до юристів громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» за адресою: 
75000, Херсонська область, смт Білозерка, вул Свободи, 86-а 
або за телефонами: (05547) 33-7-168; (095) 087-48-60; (068) 538-90-06.



Дописати коментар

0 Коментарі