Від діалогу влади і громади - до спільних рішень

У листопаді у Білозерській селищній територіальній громаді стартував проєкт «Бюджет Білозерської громади – для громадян». Його ініціатором стала громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку». Реалізація проекту здійснюватиметься за фінансової підтримки Європейського Союзу та Нідерландського Гельсінського Комітету.

«Білозерській громаді у оновленому складі лише рік і процес її становлення проходить дуже бурхливо, особливо, коли це стосується визначення видатків із місцевого бюджету. Більшість проблемних питань, які викликають соціальну напругу в громаді, обурення та протести, пов’язані з відсутністю довіри та комунікації між владою та громадянами. З одного боку, громадяни недоотримують частину інформації про бюджет, а з іншого – не розуміють бюджетні процеси і тому інформацію, яку все ж таки одержують, сприймають однобоко, - розповідає керівниця громадської організації Елла Петренко, - Даний проєкт направлений на підвищення прозорості та відкритості бюджету Білозерської громади, а також на залучення місцевих жителів до бюджетних процесів. Я не буду говорити, що наш проект вирішить цю проблему і через 5 місяців в громаді запанує мир та порозуміння. Довіру здобувають роками і реальними справами. Мета нашого проекту – показати громадянам і владі, які є інструменти для цього, як вони працюють і лише за взаємної згоди обох сторін вони можуть дати ефективний результат».

Проект «Бюджет Білозерської громади – для громадян» впроваджуватиметься за підтримки селищної ради.

«Не буває так, щоб влада ощасливила усіх громадян одночасно, бо фінансовий ресурс у громаді обмежений, як і в кожному сімейному бюджеті, - пояснює в.о. селищного голови Олена Козачек, - Візьміть будь-яку громаду і ви побачите, що при формуванні видатків з бюджету завжди визначаються пріоритети – найголовніші питання та сфери, які мають бути забезпечені. А пріоритети визначають громадяни – своїми зверненнями, пропозиціями, постійним нагадуванням депутатам та керівництву громади. Без активної конструктивної позиції громадян та влади діалог неможливий. Ми готові до співпраці, дійсно хочемо, щоб наша громада розвивалася, але без допомоги, без участі громадян зробити це буде непросто. Дуже сподіваємося, що ця співпраця буде конструктивною».

Реалізація проекту триватиме до квітня 2022 року. За цей короткий час у громаді будуть впроваджені три інструменти для підвищення відкритості та прозорості селищного бюджету, які були випробувані в 100 громадах України, серед яких наші сусідні – Станіславська та Музиківська.

По-перше, за участі експертки з Одещини буде проведено оцінювання рівня бюджетної прозорості бюджету селищної ради. Цю методологію розробило громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» і вже 4 роки громади-учасниці програми DOBRE її використовують, аби підвищити свої показники. Оцінювання – це хороший інструмент діагностики, за його результатами громада отримує рекомендації, як покращити залучення громадян до бюджетного процесу, які документи треба оприлюднювати на сайті, як зробити інформацію доступною для жителів. Ознайомитися з методологією та результатами оцінювання громад можна на сайті www.tlb.in.ua. Зустріч із експерткою Світланою Гудь вже відбулася 13 грудня в онлайн-режимі. Разом із начальником фінансового відділу селищної ради Наталею Поліщук визначено подальші кроки у проведенні оцінювання, яке має завершитися до кінця січня. Результати та рекомендації обов’язково будуть доступні громадськості.

По-друге, у січні-лютому буде розроблено інформаційний буклет «Бюджет для громадян-2022», в якому експерти разом із селищною радою розкажуть про складні бюджетні питання, пояснять звідки кошти надходять до бюджету і як будуть витрачатися у наступному році, яким чином громадяни можуть впливати на цей процес впродовж року на різних етапах бюджетного процесу. Цей інструмент дозволяє громадянам отримати бюджетну інформацію у доступній та зрозумілій формі. Із прикладами «бюджетів для громадян» інших громад ви можете ознайомитися на сайті громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» у розділі «Бібліотека» www.probudget.org.ua .

По-третє, в рамках проекту вже відбулися заходи із залучення громадян до формування бюджету на 2022 рік. Задача проекту – не лише поінформувати, а й навчити людей конструктивно висловлювати свою думку, взаємодіяти із владою та впливати на бюджет. Впродовж листопада у семи населених пунктах Білозерської громади проходила вулична акція «Впливай на бюджет своєї громади!», під час якої кожен мешканець громади отримав можливість внести свою пропозицію до бюджету на 2022 рік. Збір пропозицій відбувався як у письмовому вигляді безпосередньо у селах, так і через онлайн-форму. Це найпростіший інструмент: від громадян не вимагається спеціальної освіти, а лише пропозиція щодо вирішення болючих питань в громаді. А їх доволі багато і не обов’язково, що про всі з них знають депутати та керівництво громади. Письмова пропозиція – це можливість заявити про це. Під час вуличних акцій було зібрано 83 письмові пропозиції та 10 електронних. Громадська організація проаналізувала та обробила ці пропозиції громадян та офіційним листом направила до Білозерської селищної ради на розгляд бюджетній комісії. Чи були ці пропозиції враховані, буде відомо після затвердження бюджету та отримання офіційної відповіді від селищної ради.

«Вищеперераховані інструменти можуть спрацювати в нашій громаді, а можуть і не спрацювати. Це двосторонній процес – у ньому мають приймати участь дві сторони – жителі громади і влада, - наголошує голова громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» Елла Петренко, - Не буває «бюджету для громадян» без участі самих громадян і без готовності до співпраці влади. Громадяни мають активно долучатись не лише до формування витрат із бюджету громади та контролю за видатками, а й до його наповнення. Хотілося б, щоб діяльність в рамках проєкту стала поштовхом до налагодження конструктивного діалогу між владою та громадою, до прийняття спільних важливих рішень».



Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Наталія Свирида

Дописати коментар

0 Коментарі