По сусідству з ворогом: правила безпеки в окупації

83-ій день в Україні триває війна, яку розв’язала росія. Майже три місяці мешканці Херсонщини живуть в умовах окупації, поряд з озброєними російськими військовими, ховаючись від потужних обстрілів, долаючи панічний страх і виклики у вигляді катастрофічної нестачі медикаментів, дорожнечі продуктів харчування, масового безробіття та невизначеності майбутнього. Головне завдання для тих, хто вимушений жити поряд із ворогом – убезпечити себе від численних ризиків та дочекатися перемоги. А поки наші ЗСУ наближають цей щасливий день, мешканцям окупованих територій варто дотримуватися певних правил поведінки.
В умовах окупації потрібно бути готовим до будь-яких нестандартних ситуацій, зокрема таких як відсутність електроенергії, природнього газу, водопостачання та мобільного зв’язку, провокацій з боку військових та ін.

Правила безпеки в окупації

Щоб організувати собі відносну безпеку та бути готовими до потенційних загроз чи провокацій варто:

- Дізнатися, хто надаватиме вам першу допомогу в умовах окупації: лікарня, швидка допомога, служба порятунку тощо. Сьогодні продовжують працювати служби «101», «103». Щоправда, на виклики у населенні пункти, де ідуть бойові дії, спеціалісти цих служб не приїжджають, тож одна надія – на місцевих медиків та активістів, котрі готові прийти на допомогу. Коли ви набираєте «102» - чекайте російських військових…

- Налагодити зв'язок з іншими людьми на окупованій території, з якими ви можете вирішувати проблемні ситуації. Якщо у вас є можливість – обов’язково допомагайте тим, хто цього потребує. Турбуйтеся про людей з обмеженими фізичними можливостями, жінок з дітьми, людей літнього віку, яким потрібна підтримка.

- Пересуватися населеним пунктом пішки або на велосипеді, та не переміщуватися вулицями у комендантську годину.

- Уникати потенційно небезпечних місць, поблизу яких дислокуються військові або територій, які можуть бути заміновані.

- Не торкатися залишеної зброї, боєприпасів чи будь-яких інших неідентифікованих предметів, оскільки вони можуть бути замаскованими вибуховими пристроями чи іншими небезпечними речами. Уважно проінструктуйте дітей, щоб вони не чіпали загублених іграшок та привабливих речей.

- Уникати контактів із військовими і не ризикувати своїм життям, провокуючи їх на агресію (наприклад, публічна зйомка чи фотозйомка, прицілювання предметом, схожим на зброю, публічний опір).

- Не довіряти ЗМІ окупантів. Пам’ятайте, що пропаганда, спрямована на те, щоб дезінформувати та налякати вас. Довіряйте інформації лише із перевірених джерел, думайте критично, аналізуйте.



Подбайте про кібербезпеку

Перевірки місцевого населення окупантами часто супроводжує вилучення мобільних телефонів і комп’ютерної техніки. Безпека в інтернеті є особливо важливою, якщо ви опинились в умовах окупації. Аби не мати зайвих проблем, треба діяти наступним чином:

- Перш за все, введіть у звичку відвідувати всі сайти лише анонімно без збереження історії, адже, якщо окупанти отримають доступ до вашого телефону, вони зможуть відстежити ваші запити. Зітріть всю історію у налаштуваннях пристроїв та використовуйте браузери лише через анонімні вкладки.

- Також важливо використовувати надійні паролі та пересвідчитись, щоб вони були різними для кожного облікового запису. Надійний пароль має складатися мінімум із 12 символів. У жодному разі використовуйте для цього ваші персональні дані та не зберігайте паролі у відкритому доступі.

- Обов’язково встановіть на всіх електронних пристроях VPN, так ви зможете отримувати правдиву інформацію навіть у випадку, коли окупант блокуватиме до неї доступ (наприклад Avast SecureLine VPN, його можна під’єднати до 5 пристроїв)

- Користуйтесь лише мобільним інтернетом чи захищеним Wi-Fi

- Ніколи не використовуйте відкритий Wi-Fi чи той, який просить пройти авторизацію

- За можливості, придбайте програми, що перевіряють телефон на наявність шпигунських програм (наприклад: iPhone – iVerify, Android – Root Checker App)

- Для вашої безпеки використовуйте месенджери WhatsApp та Signal

- Придбайте картки різних мобільних операторів на випадок, якщо в якогось з операторів зникне зв’язок.

- Перейменуйте контакти людей в телефоні, які займаються опором, вигадайте їм інші імена.

- Видаліть з гаджетів все, що може зашкодити вам або руху опору, якому ви допомагаєте.

- Перенесіть усі фотографії та відео, які ви зробили під час окупації, у будь-яке хмарне сховище.
- Перевірте папки із завантаженням, документами та вміст робочого столу на вашому ноутбуці, а також звільніть кошик.
- Видаліть провокативні дописи та коментарі у соціальних мережах, передивіться свої підписки та фотографії, на яких позначений ваш акаунт;
- Рекомендовані для використання соцмережі: Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Linkedin.

- Встановіть антивірусні програми на комп’ютери (але не російського виробництва). Пам’ятайте – не існує тих комп’ютерів, які не можуть бути заражені вірусами.

Про певні обмеження варто пам’ятати і представникам ЗМІ та блогерам на окупованих територіях. Відповідно до наказу головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, категорично заборонено висвітлювати ЗМІ у воєнний час:

· найменування частин та підрозділів, а також їх розташування

· кількість військових у частинах та підрозділах

· кількість озброєння та техніки, їх стан і місце зберігання

· умовні позначки обʼєктів

Будь-яку інформацію про:

· операції, які проводять або планують

· систему охорони та оборони військових частин

· наявний захист військового такий як: озброєння та техніка (крім видимих або очевидно виражених)

· порядок залучення сил (військових) та засобів (озброєння)

· збір розвідувальних даних

· переміщення та розгортання військ (найменування, кількість, маршрути)

· військові частини та їх тактику, методи дій

· унікальні операції та спосіб їх виконання

· ефективність радіоелектронної боротьби противника

· відкладені або скасовані операції

· зниклий або збитий літак, корабель та операції з пошуку і порятунку

· плани щодо безпеки наших військ (дезінформація, маскування, протидія)

· інформаційно-психологічні операції, які проводять або планують

· пропаганду або виправдання широкомасштабної збройної агресії росії проти України.

Як не втратити зв’язок

Окупанти не полишають спроб ізолювати населення окупованої Херсонщини, зокрема, блокують мобільний зв'язок та інтернет. До таких обмежень варто бути готовими. Найпростіший спосіб подбати про альтернативний зв’язок - обмінятись номерами стаціонарних телефонів та записати їх у блокноті. Це мають бути контакти всіх близьких та місць, із якими вони можуть бути пов’язані (школа, робота, дитсадок тощо), а також номери комунальних служб, лікарень та волонтерів. Не забувайте, що стаціонарний телефонний зв’язок може працювати навіть за відсутності електропостачання. Якщо є можливість, придбайте кнопковий телефон - він зможе зберігати заряд значно довше, ніж смартфон. Інша альтернатива - месенджери, які працюють без інтернету через Bluetooth. Ось низка таких додатків: Briar, Rumble, Serval Mesh - доступні лише для Android, Vojer - лише для iOS, Bridgefy та Walkie Talkie - для обох операційних систем. Якщо ж звʼязок ще ловитиме, але з перебоями, можна використати полегшені версії додатків Facebook Lite, Messenger Lite, Google Go, Google Maps Go - вони працюють значно швидше.



Для того, аби не втратити доступ до мап, завантажте додатки, які можуть працювати офлайн, наприклад, Maps.me або mapy.cz, доступний як для Android, так і для iOS. А потім самостійно завантажте туди мапи, адже це не відбудеться автоматично. Доступ до них точно стане у пригоді під час можливої евакуації.

У разі виникнення проблем із мобільним зв’язком, спробуйте підключитись до іншого оператора через національний роумінг. Для цього:

1. Вимкніть автовибір мережі у налаштуваннях;
2. Оберіть доступну мережу Vodafone UA, UA-Kyivstar чи Lifecell;
3. Перевірте можливість вихідного дзвінка та повідомлень.

Якщо ви все ж таки опинились у критичній ситуації без звʼязку, знайдіть будь-який радіоприймач для ультракоротких і FM-хвиль та елементи живлення для нього — це допоможе принаймні деякий час стежити за інформацією.

Громадянський спротив

Захопивши українську територію, окупанти встановлюють на ній свої правила, шукають зрадників серед місцевих, вивідують потрібну інформацію, залякують населення. Боротися з ворогом відкрито – занадто ризиковано, тож краще чинити тихий супротив, який складається з наступних дій:

- Не співпрацюйте з окупаційними військами: не діліться з ними інформацією, не беріть участі в громадських зборах чи заходах організованих окупантом.

- Пам’ятайте, що гуманітарна допомога від РФ - це частина гібридної інформаційної операції. Таким чином вони хочуть показати світу позитивну картинку, яка не відповідає дійсності.

- Не дозволяйте використовувати себе як додаткову робочу силу при будівництві оборонних об’єктів тощо.

- Дотримуйтесь українських законів, а не правил, встановлених окупаційною владою. Дійте на основі загальнолюдських цінностей і практик.

- Не піддавайтеся провокаціям, спрямованих на насильство.

- Фіксуйте порушення прав людини та конституційних цінностей. Але робіть це лише у тому випадку, якщо це безпечно! Таємно фіксуйте порушення та діліться доказами з українською та міжнародною спільнотою.

- Допомагайте жертвам насильства.

- Не давайте інтерв’ю представникам окупаційної влади та пропагандиським ЗМІ. Не дозволяйте себе знімати або фотографувати.

- Співпрацюйте з іншими членами громади та робіть внесок у впровадження громадських ініціатив.

Навіть в окупованому селі чи місті можна допомагати нашим військовим – як у складі підпілля, партизанських сил, так і в якості допоміжного компонента. Прості, а головне безпечні дії, кожного з тих, хто підтримує Україну, можуть перетворитися на потужну перешкоду для роботи окупантів. Сили Спеціальних Операцій ЗСУ розробили практичний порадник, як чинити спротив окупантам, більше рекомендацій – на сайті Центру національного спротиву.


Фото з сайту www.nikcenter.org

Війна виснажує наші фізичні та емоційні ресурси. Серед населення окупованих територій, які вже третій місяць живуть по сусідству з ворогом, часто виникають панічні настрої. Опинившись в ізоляції, без гуманітарної підтримки і «зелених» коридорів, люди починають впадати у відчай. Саме цього і прагне російська влада… Проте саме віра і сила духу не раз допомагала українцям вибороти свободу. Пам’ятаймо про своє коріння і тих, хто бореться сьогодні за наше мирне майбутнє, набираймося витримки і терпіння! Україна обов’язково переможе!


Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Бюджет Білозерської громади – для громадян», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» у співпраці з Білозерською селищною радою за фінансової підтримки Європейського Союзу та Нідерландського Гельсінського Комітету. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Наталія Свирида

Дописати коментар

0 Коментарі