Правова допомога в умовах окупації: що потрібно знати населенню

 


Мешканці тимчасово окупованих територій України долають сьогодні численні випробування, пов’язані як із проблемами забезпечення продовольством і медикаментами, так і з питаннями правового характеру. Як зафіксувати факти правопорушень та злочинів, оформити юридичні документи, до кого звернутися за безкоштовною юридичною консультацією, читайте у наступному матеріалі.

Як зафіксувати факт злочину

З початку російської агресії в Україні зафіксовані тисячі злочинів, вчинені окупантами проти мирного населення нашої держави. Російські військові вбивають, викрадають і катують українських журналістів, політиків і громадських діячів, депортують українських громадян, розстрілюють гуманітарні коридори, грабують підприємства, магазини й оселі українців, ґвалтують жінок і дітей. Зафіксовані численні випадки руйнувань житлової інфраструктури, вбивств мирних жителів і мародерства.

Щоб зафіксувати всі ці злочини і притягнути окупантів до відповідальності, необхідно звернутися на Єдиний національний портал https://humanrights.gov.ua/ Це міжурядова платформа для збору доказів для захисту та представництва України в європейському суді з прав людини та міжнародному суді ООН, створена у спільній координації Офісу Президента України, Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України та Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим .

Надіслати інформацію, відео- та фотоматеріали можуть представники правозахисних організацій, експерти у сфері прав людини, представники наукової спільноти та всі, хто володіють інформацією про факти порушень прав людини або ж став жертвою чи свідком таких подій.

Приклади порушень прав людини та інших злочинів:
  • Злочини проти особи: вбивство, катування, знущання та погрози, викрадення, умисні тілесні ушкодження, розстріл цивільних, обстріл місць перебування мирного населення, зґвалтування, незаконне позбавлення волі.
  • Злочини проти майна: знищення, заволодіння та пошкодження майна (будинки, квартири, автомобілі, товари в магазині, ін.), мародерство, пограбування, тощо.
  • Порушення права на особисте та приватне життя: обшуки приватних будівель та бізнесу, тиск на родини політичних в’язнів, вторгнення в будинки, позбавлення житла та примусове виселення, примушування до отримання російського паспорту.
  • Порушення права на свободу віросповідання та переслідування за релігійними ознаками.
  • Право на свободу зібрань: перешкоджання проведенню та участі в мітингах та мирних зборах, штрафи за таку участь.
  • Свобода пересування: депортація, примушення до переселення та евакуації, заборона виїзду чи в’їзду на тимчасово окуповану територію, перешкоджання залишити небезпечну територію, примусове вивезення в РФ тощо.
  • Інше: примушування до участі у війні на боці РФ, розташування військових поруч з цивільними об'єктами (житловими будинками, школами, лікарнями, тощо) або в оточенні цивільних (прикриття цивільним населенням).
  • Геноцид: дії, що здійснюються з наміром знищити, повністю або частково, будь-яку національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку.
  • Тероризм: будь-яка дія, яка має на меті спричинити смерть чи тяжке тілесне ушкодження цивільній чи іншій особі, яка не бере активної участі у бойових діях у ситуації збройного конфлікту, а також дії спрямовані проти невійськових об’єктів підвищеної небезпеки, якщо метою такої дії за її характером чи контекстом є залякати населення або змусити уряд чи міжнародну організацію вчинити чи утриматися від будь-яких дій.
Щоб зафіксувати порушення прав людини та/або скоєний злочин необхідно:
  1. Описати факт порушення прав людини загарбником
  2. Долучити наявні докази: фото, відео, документи, інформацію про свідків, жертв події.


Як отримати свідоцтво про народження дитини

Для отримання свідоцтва про народження в загальному порядку слід звернутись до РАЦС з паспортом та довідкою з медичного закладу (медичне свідоцтво народження), однак органи реєстрації не приймають документів, виданих установами на непідконтрольних територіях. У разі, якщо дитина народилась на окупованій території та батьками отримано відмову відділу реєстрації актів державного стану, рішення про встановлення факту народження виноситься судом. Для цього необхідно звернутись до суду за місцем проживання (за межами районів окупації та АТО) із заявою, квитанцією про сплату судового збору та відповідними доказами народження. У заяві зазначається факт, який необхідно встановити, та обґрунтовується звернення до суду. Також додаються докази, якими є оригінали та копії медичних документів, в тому числі складені на окупованих територіях, аудіо- та відеозаписи, пояснення та свідчення осіб, що можуть надати корисну інформацію, та інші документи, що можуть підтвердити час та місце народження дитини та вказують на імена батьків.

За результатами розгляду суд повертає заяву чи відмовляє у винесенні рішення з подальшим роз’ясненням, як оскаржити чи що робити далі, або виносить рішення про встановлення факту народження. Копія рішення про встановлення факту передається заявникам чи надсилається до органів реєстрації актів державного стану для реєстрації народження дитини. Для оформлення свідоцтва у разі задоволення звернення та отримання рішення суду потрібно з копією рішення та паспортами батькам звернутись до відділу реєстрації. Подібним чином відбувається і процедура оформлення свідоцтва про смерть.

Роз’яснення та корисні посилання можна знайти на сайті Міністерства соціальної політики. Для отримання консультації з правових питань можна звернутись до Національної гарячої лінії за номером 0 800 500 335 та 335 та до Координаційного центру з надання правової допомоги за номером 0 800 213 103.

Чи потрібно платити аліменти та борги

Нещодавно Верховна Рада ухвалила зміни до закону «Про виконавче провадження», якими пом’якшила деякі норми законодавства. Тимчасово, на період воєнного стану:

- Фізичні особи можуть використовувати кошти, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби, якщо сума стягнення не перевищує 100 тисяч гривень. Це означає, що людина може використовувати рахунки та банківські картки, на які раніше наклали арешт, якщо сума боргу менше 100 тисяч гривень.

- Юридичні особи-боржники можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби виключно для:
  • виплати заробітної плати в розмірі не більше п’яти мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника;
  • сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
- На період воєнного стану припиняються відрахування з доходів для погашення заборгованості. Зміни в законодавстві на час військового стану не торкнулись обов’язків батьків забезпечувати дітей та платити аліменти. Платники аліментів зобов’язані вчасно сплачувати платежі за аліментами:
  • у разі наявності боргу за аліментами більше 3 місяців до боржника застосовуються такі заходи впливу як арешт коштів, примусове стягнення заборгованості, внесення в Єдиний реєстр боржників.
  • у разі наявності боргу за аліментами більше 4 місяців до боржника застосовуються такі заходи впливу як заборона на виїзд за межі України, заборона керування транспортними засобами та інше.
  • за прострочення платежів по аліментам до боржника може бути застосована пеня у розмірі 1% від суми боргу за кожен день прострочення.
На період воєнного стану держава дозволяє перераховувати аліменти, які стягуються з заробітної плати чи пенсії боржника, безпосередньо стягувачу аліментів на особисту банківську картку, минаючи виконавчу службу.

Як дізнатись про борги?

Міністерство юстиції поновило доступ до Єдиного реєстру боржників та Автоматизованої системи виконавчого провадження. Єдиний реєстр боржників у режимі реального часу надає інформацію про наявність у людини боргів за аліментами та іншими зобов’язаннями. Така перевірка важлива, наприклад, при укладенні угод чи оформленні договору найму. До того, хто перебуває в Єдиному реєстрі боржників, можуть бути застосовані заходи впливу по стягненню заборгованості, обмеження права по розпорядженню майном.

Інформацію про стан виконавчого провадження чи наявність у людині боргів на даний час чи у минулому можна знайти на сайті Автоматизованої системи виконавчого провадження, але тимчасово окупованих територіях є обмеження для проведення дій по виконавчим провадженням.

Дізнатись про борги та деталі роботи виконавчої служби в вашому регіоні можна на гарячій лінії Міністерства Юстиції:
  • +38 (044) 3642393 – call-центр Міністерства Юстиції України (багатоканальний).
  • 0 (800) 213103 – єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги від Міністерства Юстиції України.

Виконавче провадження на окупованих територіях

Сьогодні багатьох мешканців окупованих територій цікавлять питання, пов’язані з роботою виконавчої служби, зокрема, щодо відкриття нових проваджень. Але, наразі законодавство забороняє вчинення останніх дій на непідконтрольній Україні території. Крім того, забороняється проводити виконавчі дії за виконавчими провадженнями, що вже відкриті. На непідконтрольних територіях у виконавців відсутній доступ до Автоматизованої системи виконавчого провадження. Виконавче провадження на території, яка ще не повернулась до контролю України, не проводиться.



Як оформити допомогу по безробіттю

Віднедавна отримати статус безробітного можна у мобільному застосунку та на порталі «Дія». Відповідна послуга доступна для українців, які втратили роботу під час війни та проживають на тимчасово окупованих територіях, або де ведуться активні бойові дії.

Оформити статус безробітного або скасувати його можна наступним чином: зайти на портал «Дія», у верхньому меню обрати розділ «Послуги», далі – перейти у підрозділ «Громадянам, потім – «Пенсії, пільги та допомога».

Щоб зробити це у застосунку, треба перейти у розділ «Послуги» і там обрати «Допомога по безробіттю».

Оформлення заявки у «Дії» займе у вас декілька хвилин, а кошти надійдуть на вашу картку єПідтримка.

Безоплатна правова допомога

До вторгнення росії громадяни України мали багато можливостей для отримання безоплатної правової допомоги, центри якої надавали послуги у кожній територіальній громаді. Сьогодні доступ до безоплатних юридичних консультацій обмежений для мешканців тимчасово окупованих території. Проте у них залишилася можливість отримати такі консультації онлайн:

  • за Єдиним контактним номером системи надання безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. За цим номером надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні;
  • у мобільних застосунках «Безоплатна правова допомога»: https://bit.ly/3hwwgqR або «Твоє право»: https://bit.ly/3iorbkE;
  • у месенджерах Телеграм: http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер: http://legalaid.gov.ua/viber.html;
  • у кабінеті клієнта на сайті системи надання безоплатної правової допомоги: https://cabinet.legalaid.gov.ua/;
  • потерпілі від домашнього насильства та свідки можуть отримати онлайн-консультацію юристів щодо захисту своїх прав, написавши у Телеграм-чат «Правова допомога протидії насильству»: https://t.me/Non_Violence_Bot;
  • правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid», що розміщена за адресою: https://wiki.legalaid.gov.ua.


Потужний супротив вторгненню підступній російської армії з боку відважних українських військових триває. Сьогодні складно усім, і тим, хто на передовій, і тим, хто в окупації. Але у всіх нас одна мрія та спільна мета – звільнити рідну землю і повернутися до мирного життя. Ми обов’язково переможемо!


Наталія Свирида

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Бюджет Білозерської громади – для громадян», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» у співпраці з Білозерською селищною радою за фінансової підтримки Європейського Союзу та Нідерландського Гельсінського Комітету. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Дописати коментар

0 Коментарі