Стягнення аліментів під час війни. Юридична консультація



Питання сімейного права є досить актуальними для жителів партнерських громад, тому до юристки Антоніни Тищенко є постійні візити, телефонні дзвінки та звернення під час виїздів мобільної бригади ГО «Білозерський центр регіонального розвитку». Лише за останній період з однаковими питаннями про стягнення аліментів на дітей звернулись дві не знайомі між собою жінки з Білозерської та Станіславської громади. Жінки різного віку, з різними життєвими історіями та досвідом, але обох цікавили питання щодо визначення розміру аліментів та особливостей звернення до суду під час воєнного стану. Тож, разом з пані Антоніною розберімось чи відбулись зміни у цій частині сімейного права.   


Діти завжди потребують уваги та турботи, додаткових гарантій захисту їх прав та законних інтересів, але у воєнний час увага до безпеки дітей має бути особливою. З початку повномасштабного вторгнення урядовці та парламентарі змінювали багато норм в частині сімейного права та захисту дітей, але питання стягнення аліментів практично не зазнало змін (окрім виконання рішень на тимчасово окупованих територіях України державою-агресором). Тож, можемо користуватися всіма відповідними нормами Сімейного Кодексу України. 


Аліменти є одним із способів виконання батьками обов'язку з утримання дитини до досягнення нею повноліття. Стягнення аліментів не залежить від того, чи знаходяться в шлюбі батьки дитини, розлучені вони або взагалі не перебували в ньому. Аліменти на дитину стягуються на користь одного з батьків, з яким проживає дитина, і повинні використовуватися саме на утримання дитини.


У разі неможливості досягнення між батьками угоди про добровільне відрахування (сплату) одним з них аліментів, кошти на утримання дитини (аліменти) можуть бути присуджені за рішенням суду у частці від доходу платника і (або) у твердій грошовій сумі (ст. 183, ст. 184 СК України).


Стягнення аліментів через суд можливе двома шляхами:

  • стягнення аліментів у наказному провадженні;

  • стягнення аліментів у позовному провадженні.


Мати або батько, які утримують дитину, мають право звернутися до суду із позовною заявою про стягнення аліментів або із заявою про видачу судового наказу. 

Перевагою стягнення аліментів за заявою про видачу судового наказу є швидкість отримання рішення в порівняні із стягненням аліментів на підставі позовної заяви.


Відповідно до ч.5 ст.183 Сімейного кодексу України той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.


Єдиним недоліком стягнення аліментів на підставі судового наказу є гранична межа розміру аліментів, які стягуються – десять прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку. 


На сьогодні граничні розміри становлять:

  • 25 630 гривень – на дітей до шести років;

  • 31 960 гривень – на дітей від шести до вісімнадцяти років.


Окрім того, слід мати на увазі те, що законодавство передбачає можливість зміни розміру аліментів (як у бік збільшення, так і у бік зменшення), якщо життєві обставини сторін змінюються. Це може бути зміна матеріального або сімейного стану сторін, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них тощо. 


І якщо стягнення аліментів на підставі судового наказу не дозволяє забезпечити належне утримання дітей, один із батьків має право звернутися до суду із позовною заявою про стягнення аліментів. Така форма захисту дозволяє визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі або у частці від доходу батька (матері), та граничного обмеження розміру стягнення закон не передбачає. Розмір аліментів, присуджений судом, буде залежати від доказів, наданих на підтвердження витрат, які здійснюються на утримання дитини та можливості платника аліментів брати участь в утриманні дитини на рівні, який заявлено у позові. 


Заявниці отримали ґрунтовне роз’яснення та план дій для вирішення проблеми. Також наша юристка допомогла жінкам в складанні заяв до суду про видачу судового наказу про стягнення аліментів на дітей. 


🟦Маєте питання? Не гайте часу  та звертайтесь до ГО «Білозерський центр регіонального розвитку». Щоб отримати безкоштовну юридичну консультацію:

🔹Зателефонуйте за номером: +38 (050) 999-01-42.

🔹Зареєструйтесь через гугл-форму: https://forms.gle/oimqyKbZGKyZhBAm9.

🔹Завітайте до офісу організації в Білозерці.

🔹Слідкуйте за графіком виїзду юристки до населеного пункту вашої громади. 


Ініціативу «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за сприянням Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії.


Фото з архіву ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» та Сanva


Дописати коментар

0 Коментарі