Розірвати шлюб, якщо дружина зникла 28 років тому. Чоловік з інвалідністю подолав бюрократичні перепони

Житель Музиківки отримав безоплатну правову допомогу фахових юристів, і після розірвання шлюбу зміг оформити соціальну допомогу.
Сорокарічний Микола - мешканець Музиківки Білозерського району. Він має інвалідність, однак пенсію не отримує. Зараз Микола проживає із старенькою мамою, і джерелом їх доходів є її невелика пенсія. Сам чоловік через хворобу та інвалідність працювати вже не може.
Минулого року він звернувся до управління соціального захисту із заявою про призначення йому соціальної допомоги, однак отримав відмову. Працівники управління повідомили, що він має додати до пакету документів заповнену декларацію про доходи всіх членів сім'ї за попередні шість місяців до звернення.
Оскільки Микола за документами одружений, то у декларацію мусив внести і дані про доходи дружини. Але цю вимогу чоловік виконати не міг, бо вже багато років не знає, де зараз перебуває його офіційна дружина.
Більше двадцяти років тому Микола зареєстрував шлюб з Наталею, уродженкою республіки Молдова. За п'ять років подружнього життя у них народилося двоє дітей: донька і син. Але у 1987 році Наталя разом з дітьми залишила чоловіка і виїхала з Музиківки у невідомому напрямку.
З того часу і дотепер ні дружина, ні діти про своє місцезнаходження не повідомляли. Звернення Миколи до правоохоронців з приводу встановлення місця перебування дружини та дітей ніяких результатів не дали.
Декілька років тому чоловік захворів і спочатку мав 2-гу групу інвалідності за загальним захворюванням, а з березня цього року його перевели на 3-тю групу. Права на пенсію він не має, оскільки трудового стажу недостатньо для її призначення. Тому соціальна допомога йому дуже й дуже потрібна, адже необхідно лікуватися.
У сільській раді Миколі порадили звернутися в Білозерський Центр правової інформації та консультацій.
     Юрист Центру Людмила Загоровська пояснила чоловікові, що за Статтею 107 Сімейного кодексу України органом державної реєстрації актів цивільного стану розривається шлюб за заявою одного із подружжя, якщо другий із подружжя визнаний безвісно відсутнім.
Фізичну особу може бути визнано судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про неї*.
Юрист центру Людмила Загоровська допомогла Миколі скласти заяву до суду про визнання безвісно відсутньою його дружини Наталі.
Суд розглянув і задовольнив вимоги чоловіка, після чого він безперешкодно оформив розірвання шлюбу у місцевому органі державної реєстрації актів громадянського стану. А згодом він зміг оформити державну соціальну допомогу в управлінні соціального захисту населення.
*Юрист Центру Людмила Загоровська коментує:
- Складаючи заяву до суду, необхідно обов'язково врахувати вимоги статті 247 Цивільного процесуального кодексу України:у заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою повинно бути зазначено, для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

Дописати коментар

0 Коментарі