Доступна правова допомога. Громадські організації та влада Білозерського району об’єднуються

Як можуть громадяни отримати безоплатну правову допомогу і як скоординувати свої зусилля, обговорили учасники круглого столу «Про стан надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги в Білозерському районі». Захід відбувся 12 серпня у Білозерці Херсонської області.

На початку круглого столу представники органів влади, що надають правову допомогу, розповіли про свою роботу. Це представники Білозерської райдежрадміністрації, районного управління юстиції, сільських рад. Так, фахівці громадської приймальні Білозерської РДА прийняли біля 600 громадян із земельних питань, продажу-купівлі та будівництва житла, опіки та піклування, захисту прав дітей, оформлення субсидій. Білозерське районне управління юстиції здійснює щомісячні виїзди до громад та консультує громадян на базі приймальні. Музиківська сільська рада залучає на умовах цивільно-правової угоди приватного юриста для консультування як працівників ради, так і громадян.

Про роботу Білозерського Центру правової інформації та консультацій учасникам розповіла Елла Петренко:

- Наші слова подяки сільським головам за плідну співпрацю. Завдяки Вашій підтримці за останні 5 років вдалося організувати 148 виїзних приймалень, під час яких юридичну допомогу надано 781 особі. За цей час первинну та вторинну допомогу у нашому Центрі отримали 2130 осіб. Статистика звернень свідчить про те, що попит на безоплатну правову допомогу в сільських громадах з кожним роком зростає і органи місцевого самоврядування мають враховувати ці потреби своїх територіальних громад.

Юрист Білозерського Центру правової інформації та консультацій Людмила Загоровська повідомила про досвід роботи в селі Станіслав:

- Станіславська сільська рада розробила сільську Програму надання безоплатної первинної правової допомоги. Ініціатором розробки програми виступила наша громадська організація. Депутати ради у листопаді 2014 року підтримали пропозицію про необхідність затвердження сільської програми  надання  безоплатної правової допомоги  в с.Станіслав, навіть попередньо узгодили суму щодо фінансування програми у 2015 році. Близько 3-х місяців раз на тиждень юрист Центру надавав безоплатну правову допомогу мешканцям села. Однак, на початку 2015 року затвердити фінансування прийнятої програми не вдалося. Зараз у разі добровільного об’єднання сільських громад, більш гостро постане питання створення спеціалізованих установ з надання безоплатної первинної правової допомоги або залучення юридичних осіб приватного права. Голови сільських громад є найбільш зацікавленими, щоб новостворена громада була самодостатньою, щоб мешканці сіл отримували на місцях якнайбільше якісних послуг для задоволення своїх потреб, в тому числі і послуги з безоплатної правової допомоги”.

Директор Херсонського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Денис Милокостий розповів учасникам про роботу установи:

- Центр відкрито 1 липня. Його діяльність поширюється на територію Білозерського, Цюрупинського районів та м.Херсон. Ми активно співпрацюємо з громадськими організаціями, які надають первинну правову допомогу і готові до співпраці з сільськими радами. За Законом “Про безоплатну правову допомогу” лише певні категорії громадян можуть скористатися безоплатною вторинною правовою допомогою. До них відносяться малозабезпечені громадяни, люди з інвалідністю, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, ветерани війни, внутрішньо переміщені особи та інші. Таким чином, при зверненні громадяни мають подати документи, які підтверджують їх належність до певної категорії. Але відділ попередньої роботи з клієнтами консультує усіх громадян без винятку”.

Учасники круглого столу не лише поділилися своїми здобутками, досвідом та напрацюваннями. Але й почали обговорювати питання співпраці та взаємної координації, обмінюватися контактами. Сільські голови познайомились із роботою новоствореного Херсонського місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги та новими можливостями правового захисту, які він надає громадянам.

Круглий стіл проходив в рамках проекту «Розбудова системи первинної безоплатної правової допомоги в смт.Білозерка та с.Станіслав Білозерського району Херсонської області» за підтримки МФ «Відродження».

P.S.Центри правової інформації та консультацій створені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя»Міжнародного Фонду “Відродження” в межах “Правової допомоги малозабезпеченим і вразливим групам громадян”. Детальніше про діяльність мережі Центрів, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий простір»

Дописати коментар

0 Коментарі