Бюджет сільської ради – відкритий для громади

Сільські ради Білозерського району на Херсонщині відкриватимуть місцеві бюджети для своїх громадян.

З вересня у Білозерці стартував проект «Бюджет сільської ради – відкритий для громади», який реалізує громадська організація «Молодіжний центр регіонального розвитку».

Керівник проекту Елла Петренко пояснює актуальність такої діяльності:

- Якщо простий громадянин у нашому районі захоче дізнатися, як витрачаються його кошти, сплачені до бюджету у вигляді податків, то попереду його чекає непроста процедура. Поки що інформації немає у вільному доступі, її можна отримати лише за інформаційним запитом. А його не кожен може підготувати. У мережі Інтернет інформація відсутня, оскільки у органів місцевого самоврядування немає коштів та навичок для створення та наповнення власних Інтернет-ресурсів. З іншого боку, громадяни теж не дуже цікавляться, а як використовуються бюджетні кошти. Зазвичай вони просто не знають, що мають таке право. Тому, в першу чергу, необхідно підвищити кваліфікацію громадських активістів, поінформувати якомога більше громадян про важливість участі у формуванні місцевих бюджетів. Це ми й робитимемо під час реалізації проекту “Бюджет сільської ради — відкритий для громади”. До речі, вже одна сільрада виявила бажання співпрацювати і розкривати свій бюджет.

Команда проекту запланувала проведення навчальних тренінгів. У жовтні 15 громадським активістам розповідатимуть про доступ до інформації та участь в бюджетному процесі. Тренінг проведе юристка Білозерського Центру правової інформації та консультацій  Людмила Загоровська.

У грудні 15 представників сільських рад навчатимуть використовувати новітні медіа для оприлюднення інформації про використання бюджетних коштів. Зокрема, як створити блог, зареєструвати сторінку в соціальній мережі та підтримувати її. Учасники тренінгу отримають експертну допомогу у створенні та наповненні медіа-ресурсів сільської ради.

Також під час реалізації проекту експерти спільно з учасниками проекту розроблять загальні рекомендації для запровадження сталої практики участі громадськості у бюджетному процесі на рівні територіальної громади. У результаті такої діяльності очікується підвищення рівня прозорості формування та використання коштів місцевих бюджетів 3-х сільських рад Білозерського району.

Довідка
Проект «Бюджет сільської ради – відкритий для громади» впроваджує молодіжна громадська організація «Молодіжний центр регіонального розвитку» в рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», що адмініструється ГО Центр «Жіночі перспективи» спільно з БО «Фонд громади міста Херсона «Захист» за фінансової підтримки Європейського Союзу

Дописати коментар

0 Коментарі