Чому білозерських підприємців не цікавлять "шкільні" тендери

Місцевих підприємців, які бажають продавати власну сільгоспродукцію школам через державні тендери - надто мало. Таких висновків дійшли експертиБілозерського районного осередку ХОМГО «Молодіжний центр регіонального розвитку». Як проходять закупівлі продуктів харчування для учнів, вони аналізували за даними сайту Державних закупівель. Немає конкуренції? Бракує інформації? Якщо не хочуть, то чому? Відповіді на ці питання шукали громадські активісти. 
Як розповіла Елла Петренко, експертка Білозерського Центру правової інформації та консультацій, на базі якого громадська організація втілює проект «Сільським громадам - прозорі місцеві бюджети», замовником таких закупівель є КП «Районний центр по обслуговуванню закладів освіти Білозерської райради Херсонської області». Продукти харчування закуповують оптовими партіями для усіх закладів освіти району, тому й суми закупівель перевищують 100 тисяч гривень, а отже, вимагають проведення відкритих торгів.
Спеціалісти громадської організації аналізували документацію за 2014 та 2015 роки. У минулому році продуктів харчування закуплено більше ніж на 3 мільйони гривень.
-      Здивувало те, що серед учасників торгів не було жодного підприємця чи підприємства нашого району, - говорить керівниця проекту. -  Участь брали підприємства не тільки із сусіднього Херсона, а й віддалених Нікополя, Нової Каховки, Севастополя, Таврійська. А от серед місцевих виробників охочих не знайшлося! Дивує, чому? Адже серед усього іншого для школярів закуповували цибулю, буряк, картоплю, моркву, які вирощують у нашому районі. Нашим місцевим товаровиробникам ці кошти були б не зайвими, і певний відсоток з них повернувся б назад до бюджету у вигляді податків. І підприємцям добре, бо вирощений товар продали, і бюджет своєї громади поповнили б.
А 2015 року взагалі невтішна картина: замовник двічі скасовував процедуру закупівлі через відсутність достатньої кількості учасників, тож довелося застосовувати переговорну процедуру закупівлі. Можна припустити, що на ринку взагалі  немає конкуренції, або місцеві підприємці не хочуть брати участь у торгах чи просто не знають про таку можливість. 
Ситуацію прокоментувала директор КП «Районний центр з обслуговування закладів освіти Білозерської райради Херсонської області» Наталія Осадча. За її словами, центр неодноразово запрошував до участі у тендері білозерських підприємців. Але жоден з них не виявив такого бажання.
-      Наші бізнесмени не завжди можуть охопити великий обсяг роботи, адже обслуговувати потрібно майже 30 закладів, - зазначила Наталія Осадча. - Для цього, зокрема, потрібно мати спеціально обладнаний транспорт. Сьогодні більшість наших бізнесменів не сплачує ПДВ, та, коли товарообіг перевищує певну суму, цього обов’язку не уникнути. Крім того, не кожен хоче мати справу з державними коштами, з виплатою яких іноді трапляються затримки.  Хоча останнім часом такої проблеми не виникало. 
Довідка
Публікація підготовлена в рамках проекту «Сільським громадам - прозорі місцеві бюджети», що реалізується Білозерським районним осередком ХОМГО «Молодіжний центр регіонального розвитку» в партнерстві з газетою «Придніпровська зірка» в рамках ініціативи «Громадянське суспільство та ЗМІ - за прозорі місцеві бюджети!». Дана ініціатива виконується Одеською обласною організацією «Комітету виборців України», Фундацією «Відкрите суспільство» та громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за фінансової підтримки Європейського Союзу та Посольства Фінляндії в Україні.

Дописати коментар

0 Коментарі