Викладачі музичної школи вчать директора закладу дотримуватись закону



Хибна практика: економія в державі починається зі скорочення педагогічного навантаження і зарплатні у працівників культури та освіти. Але два викладачі Станіславської дитячої музичної школи через суд відновили своє право на справедливу оплату праці.

У листопаді 2014 року на виїзному прийомі в селі Станіслав до юриста Білозерського Центру правової інформації та консультацій звернулися двоє працівників дитячої музичної школи (далі –ДМШ) Василь Іванович* та Іван Миколайович* з приводу розв'язання трудового спору з адміністрацією цього комунального закладу.

Новий директор музичної школи, яку призначили наприкінці вересня 2014 року, зменшила їм педагогічне навантаження і, як наслідок, зменшилась і заробітна плата. Таким чином, у жовтні викладачі, працюючи на повну тарифну ставку, зарплатню отримали вдвоє меншу.

Їхні звернення до адміністрації музичної школи та до комісії по трудових спорах ніяких результатів не дали. Директор навіть не надавала копію наказу, на підставі якого викладачам зменшили педагогічне навантаження.

Хоча за трудовим законодавством про зміну істотних умов праці викладачів мали повідомити не пізніше, ніж за 2 місяці. Крім того, перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року можливий, якщо змінилася кількість годин за окремими навчальними програмами, у разі вибуття або зарахування вихованців, учнів, слухачів позашкільного навчального закладу або за письмовою згодою педагогічного працівника.

У ситуації, що склалася з викладачами, юрист Центру відзначила явне грубе порушення трудового законодавства. Станом на 1 вересня за тарифікаційним списком обидва мали педагогічне навантаження – по одній тарифній ставці, змін за окремими навчальними програмами з 1 жовтня не відбулося, вибуття учнів не сталося, згоди педагогічні працівники на зменшення педагогічного навантаження не надавали. Однак директор школи все одно його зменшила.

Крім того, що з жовтня обом працівникам зменшили заробітну плату, Івана Миколайовича усно ознайомили з наказом, що у зв'язку з відсутністю в штатному розкладі посади концертмейстера, через 2 місяці, тобто з 15 грудня 2014 року, його переведуть з посади концертмейстера на посаду викладача по класу баяна.

Але Іван Миколайович два роки тому був прийнятий на роботу концертмейстером і саме ці обов'язки він виконував весь цей час за посадовою інструкцією.

Після консультації з юристом Центру Людмилою Загоровською обидва заявники направили скаргу до Територіальної Державної інспекції з питань праці у Херсонській області з проханням розглянути її та здійснити перевірку в Станіславській дитячій музичній школі.

З перевіркою Територіальна Державна інспекція зволікала, а події в школі набирали нові оберти: з 17 грудня 2014 року Івана Миколайовича звільнили з роботи за ст. 36.п.6 КЗпП (відмова працівника від продовження роботи у зв'язку із зміною істотних умов праці).

Звільнення також відбулося з порушенням законодавства. Ніякої відмови від продовження роботи Іван Миколайович не надавав. Більше того, з 16 грудня і до кінця місяця працював за тим же розкладом. Комунальний заклад у так званий день звільнення не провів остаточний розрахунок з працівником, не виплатив належну вихідну допомогу, не видав у день звільнення трудову книжку працівнику.

У січні 2015 року юрист Центру Людмила Загоровська допомогла скласти позови чотирьом педагогічним працівникам дитячої музичної школи для вирішення в судовому порядку трудових спорів, зокрема і щодо незаконного зменшення педагогічного навантаження, скасування надбавок за престижність праці.

У справі Івана Миколайовича про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати юрист Центру представляла його інтереси в суді. Коли позовні заяви вже були передані до суду Василь Іванович та Іван Миколайович отримали відповідь Територіальної Державної інспекції з питань праці у Херсонській області. У документі зазначалося, що на даний час перевірки інспекцією можуть здійснюватися тільки за дозволом Кабінету Міністрів України. Тобто, реальних шляхів вирішення спору в досудовому порядку у заявників не залишалося.

Наприкінці квітня 2015 року у районному суді вирішено судові спори. По справі Василя Івановича, на даний час рішення вже набрало чинності. Позов задоволено частково: визнано незаконними та скасовано накази про зменшення педагогічного навантаження, скасовано догану працівнику та задоволено вимогу щодо стягнення різниці між 1 та 0,6666 тарифної ставки за період з жовтня по грудень 2014 року в сумі 2658 гривень. Виконавчий лист передано до відділу державної виконавчої служби.

По справі Івана Миколайовича позов задоволено частково: скасовано накази щодо зміни педагогічного навантаження, скасовано наказ про відсутність посади концертмейстера та наказ про звільнення. А також задоволено вимоги: щодо поновлення позивача на посаді концертмейстера, щодо зобов'язання директора ДМШ привести у відповідність тарифікаційний список закладу та стягнення з відповідача втрати частини заробітної плати, що утворилася внаслідок скорочення педагогічного навантаження. А також стягнення моральної шкоди в сумі 1000 гривень.

Відповідач оскаржив дане рішення в апеляційному порядку, однак у додатковому судовому засіданні суд допустив негайне виконання рішення в частині поновлення на роботі та виплати заробітної плати за один місяць.

Оскільки відповідач не виконав цю частину рішення суду у день його проголошення – виконавчий лист позивачем за допомогою юриста Центру передано до відділу державної виконавчої служби для примусового виконання.

Білозерський Центр правової інформації та консультацій продовжує супроводжувати ці справи і на етапі виконавчого провадження. Ще по двом позовам розгляд триває.

*Імена змінені з етичних міркувань
P.S.Центри правової інформації та консультаційстворені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя»Міжнародного Фонду “Відродження” в межах “Правової допомоги малозабезпеченим і вразливим групам громадян”. Детальніше про діяльність мережі Центрів, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий простір»

Дописати коментар

0 Коментарі