Чи можливо приватизувати земельну ділянку під квартирою?



До Білозерського Центру правової інформації та консультацій звернулася Катерина Панкратова із с. Велетенське з питанням: чи можливо приватизувати присадибну ділянку біля одноповерхового будинку з декількома квартирами. Жінка є власницею однієї з цих квартир.

Катерина розповіла, що квартиру вона купила у попереднього власника, який її отримав шляхом приватизації. На прибудинковій території є господарські будівлі. Деякі з них збудовані одночасно з будинком, інші - будували окремо мешканці квартир у різні часи. Є невеликий сарай і у Катерини (дістався від колишнього власника), але права власності на нього жінка не має і у договорі купівлі-продажу ця будівля не зазначена.

Тож, як оформити у власність господарську будівлю? Як приватизувати земельну ділянку під квартирою і господарською будівлею?

З цього питанняконсультує юрист Центру Людмила Загоровська.

Земельним кодексом України не передбачена можливість передачі у власність напряму громадянам земельних ділянок під квартирами.

Відповідно до статті 42 Земельного кодексу України:

1. Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.

2. У разі приватизації громадянами багатоквартирного житлового будинку відповідна земельна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування об`єднанню власників.

3. Порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками.

4. Розміри та конфігурація земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначаються на підставі відповідної землевпорядної документації.

Статтею 89 Земельного Кодексу України передбачено, що у спільній сумісній власності перебувають земельні ділянки співвласників жилого будинку.

Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою спільної сумісної власності здійснюються за договором або законом.

Співвласники земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності, мають право на її поділ або на виділення з неї окремої частки.

Поділ земельної ділянки, яка є у спільній сумісній власності, з виділенням частки співвласника, може бути здійснено за умови попереднього визначення розміру земельних часток, які є рівними, якщо інше не передбачено законом або не встановлено судом.

Отже, у законодавстві передбачено: кожен, хто проживає у будинку є співвласником земельної ділянки, на якій розташовано цей будинок та має право отримати свій особистий клаптик цієї землі. Як реалізувати це право на практиці?

Фактично, тільки якщо власники квартир утворять об'єднання відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» - ОСББ, у них виникає можливість отримати безоплатно у власність того ж таки ОСББ земельну ділянку.

Згодом загальними зборами у ОСББ можна визначити порядок користування земельною ділянкою, на якій розташований багатоквартирний житловий будинок, а також належні до нього будівлі, споруди та прибудинкова територія; або ж індивідуально кожному власнику квартири (співвласнику житлового будинку) вирішити питання щодо поділу земельної ділянки чи виділення з неї окремої частки.

У випадку, з яким звернулася Катерина, на даний час утворення ОСББ неможливе, бо окремі користувачі з інших квартир не мають права власності на квартири і не квапляться оформити таке право.

Отже Катерина П. поки що не зможе оформити у приватну власність земельну ділянку під квартирою.

Юрист Центру також порадила Катерині звернутися до Кізомиської сільської ради із запитом: хто здійснює управління будинком в с. Велетеньське і кому належить земельна ділянка під житловим будинком, а також належні до нього будівлі, споруди та прибудинкова територія?

Для вирішення питання узаконення права користування господарською будівлею необхідно дочекатися відповіді сільської ради.
P.S.Центри правової інформації та консультаційстворені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя»Міжнародного Фонду “Відродження” в межах “Правової допомоги малозабезпеченим і вразливим групам громадян”. Детальніше про діяльність мережі Центрів, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий простір»

Дописати коментар

0 Коментарі