Фестиваль Docudays UA вшосте мандрує Білозерщиною


Вже шостий раз поспіль Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA завітав на Білозерщину аби розповісти його мешканцям реальні історії про реальних людей та розказати наскільки важливо кожному з нас дотримуватись прав людини та не порушувати права інших.

Тож, 7 грудня у Білозерці першими глядачами кінопоказів стали учні 9-А та 9-Б класів Білозерської загальноосвітньої школи ім. Б . Хмельницького, які переглянули фільм "ГАБРІЕЛЬ ПОВІДОМЛЯЄ З ЧЕМПІОНАТУ СВІТУ”. Бразильський хлопчик Ґабріель Матос був зовсім маленьким, коли дізнався, що Світовий кубок-2014 відбуватиметься в його рідній країні. Він не здогадується, що його життя до того часу стане з ніг на голову. Аби привезти сотні тисяч уболівальників на футбольний стадіон, прокладають залізницю просто через квартал, де живе Ґабріель. Будинки зносять, родини змушені переїжджати, і навіть майданчик, на якому місцеві діти грають у футбол, скоро зникне. Для Ґабріеля усе це стає жахіттям. Хлопчик обурений нерівністю у своєму місті і викладає у свій блог відеозапис того, як бульдозери зносять його район. Стаючи журналістом, він намагається захистити свої права.
Діти дискутували, порівнюючи рівень життя в Бразилії та Україні. Усі разом думали над тим, що потрібно роботи аби покращувати життя в нашому селищі, піднімали питання про права дітей та як можна вирішувати проблеми на місцевому рівні.


9 грудня вже традиційно фестиваль завітав до Білозерської районної бібліотеки. Так,  подивитися та обговорити фільм про права людини запросили учнів Білозерської багатопрофільної гімназії, які також дивились фільм про Габріеля. Діти дивились фільм уважно і поступово через провокаційні питання втягнулись у обговорення.  Але думки глядачів розійшлися, чи потрібну справу робить Габріель, чи не всі зусилля марні. Дехто зауважив: «Ну той що, будинки влада все одно знесе…», проте в кінці обговорення всі прийшли до висновку: хочеш змін – спочатку встань з дивану!
Тож сподіваємося, що і наступного року вже ХІІІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA завітає до Білозерщини.

Дякуємо нашим друзям з  Білозерської загальноосвітньої школи ім. Богдана Хмельницького та  Білозерської районної бібліотеки за допомогу в організації кінопоказів!

Анна Євдокимова, волонтерка Білозерського МЦРР


Довідково: Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays проводиться з метою сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні. Нове на цьогорічному фестивалі – кіно програма DOCU/ДІТИ. Герої історій – це діти та підлітки, які стикаються з дорослими проблемами та вчаться їх долати. 

Дописати коментар

0 Коментарі