Селищний бюджет: перші результати



28 грудня в Києві оприлюднені перші проміжні результати 1-го українського Індексу прозорості, участі та доброчесності (Індекс ПУД) на основі аналізу ситуації із оприлюдненням та затвердженням місцевих бюджетів у 17 містах України. Моніторинг здійснювався на основі методології Індексу ПУД, що була розроблена Фундацією «Відкрите суспільство». Проект реалізується Одеською організацією Комітету виборців України та Фундацією «Відкрите суспільство» разом із партнерами у 15 містах в рамках громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!».

Голова Одеської організації Комітету виборців України Анатолій Бойко наголосив на важливості цієї ініціативи громадськості для підвищення прозорості, участі та доброчесності місцевої влади у питаннях бюджетної політики. Серед міст, які стали предметом моніторингу та оцінювання, є як обласні центри, так і міста й селища, де вдалося знайти громадських активістів, які були готові навчатися та здійснювати моніторинг місцевих бюджетів. До їх числа увійшла і Білозерка.
Попри чітку вимогу чинного законодавства, що кваліфікує рішення про бюджет як нормативно-правовий акт та поширення на нього норми про оприлюднення за 20 робочих днів до дати розгляду з метою прийняття, цієї норми дотрималися лише 5 міст. Серед них – і Білозерка.

Наше селище – одне з небагатьох, де існує практика участі громадян у засіданнях бюджетної комісії. Експерти відзначили також, що білозерці мають можливість взяти участь у сесіях ради.
Щоправда, у нас не проводяться консультації із громадянами щодо проекту рішення про бюджет після його оприлюднення, хоча це є важливою практикою залучення громадян до підготовки головного фінансового документу. Не проводиться також публічне громадське обговорення (відкрите засідання бюджетної комісії).

Ще гіршою є ситуація із заходами, які б мали забезпечити довіру до результатів консультацій і дієвий зворотній зв'язок із громадянами, котрі взяли участь у консультаціях щодо проекту бюджету. Бюджетний кодекс надає можливість виконкому місцевої ради на власний розсуд додавати окремі додатки до рішення про бюджет.

Учасники партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» пропонували додати до рішення про бюджет окремий додаток з інформацією про результати консультацій, що дало б громадянам повну та вичерпну інформацію щодо результатів їх участі (кількість пропозицій, питання, яких вони стосуються, стан їх врахування чи відхилення із зазначенням причин). Досі жоден із проаналізованих рішень про місцевий бюджет не містить такого додатку. Паралельно із пропозицією додати окремий додаток було запропоновано оприлюднити вичерпний звіт про результати консультацій на сайтах міськрад. У жодному місті не зафіксовано оприлюднення повної та вичерпної інформації щодо результатів консультацій.

Безперечно, така практика не сприяє формуванню довіри до консультацій з боку громадян, які можуть вважати, що їх участю просто маніпулюють для легітимізації рішення. Зрештою, це підриває бажання громадян у подальшому брати участь у подібних консультаціях.

Елла Петренко

Дописати коментар

0 Коментарі