Чотири сільради Білозерського району покращать доступ громадян до інформації про бюджет


Чотири сільських ради Білозерського району отримали від громадськості рекомендації щодо удосконалення механізму оприлюднення публічної інформації громадянам про бюджет.
Протягом чотирьох днів, з 22 по 25 лютого, представники проекту «Бюджет сільської ради – відкритий для громади» відвідали Музиківську, Петрівську, Радянську та Широкобалківську сільські ради, де за круглим столом  мали змогу не тільки обговорити новелли чинного законодавства, а й надати місцевій владі рекомендації: як і в який термін треба оприлюднювати публічну інформацію про бюджет в 2016 році.
Загоровська Людмила, юрист Білозерського ЦПІКу розповіла, що саме і в який термін має сільська рада оприлюднювати для громадян. «Відкриття бюджету для громадського розуміння та обговорення можливе за умови, якщо місцеві органи влади зроблять доступними наступні документи, що стосуються бюджету, - говорить Людмила. – Це і бюджетна пропозиція виконавчого комітету місцевої ради, і  звіти про виконання бюджету станом на середину року та звіти про моніторинг, і бюджетні звіти на кінець року та аналітичні доповіді, де дано оцінку виконання бюджету за рік та його динаміку, і аудиторські звіти. Тому, згідно ст. 28 Бюджетного Кодексу України,  органи місцевого самоврядування забезпечують публікацію інформації про місцеві бюджети, здійснюють публічне представлення інформації про бюджет, оприлюднюють  інформацію на своїх офіційних сайтах, які вже до 21 квітня цього року мають бути створені в кожній сільраді та наповнюватися даними згідно з Положенням, затвердженим Кабінетом міністрів України».
Новина про обов’язкове створення офіційного веб сайту неабияк зацікавила та схвилювала представників сільських рад.  Адже на створення веб сайту мають бути гроші та фахівець, який би займався його наповненням. Не всі сільські ради мають достатньо коштів на створення та утримання веб-сайтів, та кваліфікованих кадрів, які б могли його наповнювати та розвивати. 

Питання децентралізації стало також невід’ємною частиною круглого столу.  І працівники сільських рад, і мешканці сіл цікавляться досвідом вже об’єднаних громад, їхніми успіхами та проблемами, з якими вони стикаються.
Окрім круглих столів із представниками сільських рад, в ці дні проходили також зустрічі з громадськістю. Мешканці обраних сіл дізнались більше про Єдиний державний веб-портал відкритих даних,  Єдиний веб-портал використання публічних коштів. Тепер кожен мешканець може зайти на сайт та подивитись інформацію куди і на що витрачаються кошти сільської ради, що і у кого закупляють дитячі садки та школи, та ін.  Громадяни отримали листівки, в яких також був зразок запиту на інформацію. «Майже не існує такої інформації, яку не може сільська рада надати своїм громадянам, - говорить Елла Петренко. – Кожен мешканець села може написати запит  на ту чи іншу інформацію та отримати відповідь у визначений законом термін.  Органи місцевого самоврядування зобов’язані давати відповіді (повну інформацію) на всі запити,  які до них надходять».

Також говорили і про розвиток громад, про додаткове фінансування, про міжнародних донорів та проекти, які вони підтримують. Люди зрозуміли, що байдужість, безініціативність аж ніяк не сприяють розвитку  громади. Тільки активна громадська позиція людей, участь у проектах та співпраця громади та місцевої влади принесе добробут та розвиток в громаду та село.

Катерина Павловська


Довідково. Проект "Бюджет сільської ради- відкритий для громади" реалізується Білозерським молодіжним центром регіонального розвитку в межах проекту “Українська регіональна платформа громадських ініціатив”, що адмініструється ГО Центр “Жіночі перспективи” спільно з БО “Фонд громади міста Херсона “Захист” за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Дописати коментар

0 Коментарі