Навчання для ветеранів АТО та їх родин. Крок назустріч змінам


Ветерани АТО та їх рідні 20 травня зібралися на психологічно-правовий семінар. Інформаційна, юридична допомога і духовна підтримка – така програма чекала учасників.

Демобілізовані, дружини та діти військових до запрошення на захід поставилися з оптимізмом. Для багатьох захід – чудова нагода зустрітися. Та й до працівників Білозерського районного центру зайнятості люди ставляться з довірою. У приміщенні останнього вже проходили лекції-семінари для військових. Тож з перших хвилин учасники занурилися в роботу.

Спочатку розбиралися з цінностями та страхами. Психолог, капелан, голова правління фонду «Джерело життя» Андрій Калита розповів про чотири речі, які руйнують особистість. Потім дізналися про способи лікування фізичних і душевних ран, вчилися справлятися зі стресом, долати посттравматичний синдром у повсякденному житті.

Далі юрист Інформаційного Ресурсного Центру «Правовий простір» Володимир Орловський розповів, які пільги мають учасники бойових дій, що робити у випадку бюрократичних перепон. Учасників цікавив порядок оформлення земельних ділянок, пільги на проїзд у громадському транспорті, грошове забезпечення при звільненні, пільги на освіту тощо. Чіткі інструкції, надані юристом, вмотивували їх діяти невідкладно.

Присутня на заході керівник Білозерського Центру правової інформації та консультацій Елла Петренко, закликала організовано відстоювати свої права щодо пільгового проїзду: «Приходьте в Центр, наш юрист допоможе вам написати скаргу. Чим більше таких порушень буде зафіксовано, тим швидше вдасться захистити пільгу. Якщо вам зручніше прийти на прийом у своєму селі, слідкуйте за графіком виїзних консультацій”.

Наприкінці семінару у форматі питання-відповідь юрист провів групову консультацію й надав персональні роз’яснення зацікавленим учасникам.

Звичайно не кожний демобілізований житель Білозерського району зміг потрапити на семінар. І складні проблеми важко вирішити за день. Багато родин та військових потребуватимуть безоплатної психологічної та/або юридичної допомоги в майбутньому. Тому дві громадські організації – Інформаційний ресурсний центр "Правовий Простір" та Херсонський обласний фонд "Джерело життя" продовжуватимуть роботу.

У червні організатори планують провести два поглиблені, дводенні, психологічні тренінги у Херсоні. Для участі в навчанні обов’язкова попередня реєстрація за телефоном (099) 137 94 60. Кількість місць обмежена. Контактна особа - Анна Мартинюк. Організатори відшкодовують учасникам тренінгу транспортні витрати за наявності оригіналів квитків, забезпечують за власні кошти проживання та харчування у Херсоні.

Довідка
Навчання проводиться в рамках проекту "Сприяння соціальній адаптації учасників АТО та їхніх родин через надання психологічної і юридичної допомоги" за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

За правовою допомогу учасникам АТО та їх родинам звертайтеся на гарячі лінії:
093-14-77-303, 099-46-83-848. 
Особистий прийом юриста по понеділках - з 10 до 15 години за адресою: м. Херсоні, вул. Фрунзе 2, оф. 6.

За психологічною допомогою звертайтеся: м. Херсон, вул. Перекопська, 3, контактний телефон 050-418-1001.

Автор: Анна Мартинюк, координатор порталу «Правовий простір»

Дописати коментар

0 Коментарі