Суд вирішив зняти з обліку осіб, які втратили право користування житлом



Білозерський Офіс Мережі правового розвитку у 2016 році регулярно здійснює виїзні прийоми у 5-ти селах трьох сільських рад Білозерського району. На одному із виїзних прийомів в с. Широка Балка за консультацією до юриста Офісу звернулася Марія Іванівна Лавренко*.

Розповіла свою історію: декілька місяців тому її родичка, оформивши на Марію Іванівну довіреність, доручила їй представляти в усіх інстанціях її інтереси та продати належний їй будинок в с. Широка Балка.

Невдовзі знайшовся і покупець. Однак, коли Марія Іванівна розпочала збирати документи до нотаріуса, виявилося, що власниця будинку, її син та неповнолітня онука зареєстровані в цьому будинку, хоча з червня 2014 року фактично проживають у Російській Федерації.

Власниця будинку повідомила Марії Іванівні, що подасть заяву та самостійно зніметься з обліку за місцем попереднього проживання в с. Широка Балка.

Водночас син же та онука хазяйки нічого не роблять, щоб знятися з обліку. Покупець у свою чергу заявляє, що не бажає у подальшому мати проблем і погоджується купувати будинок тільки, якщо там ніхто не буде "прописаний".

Як бути? Втрачати покупця не хотілося.

Юристка Офісу Людмила Загоровська ретельно вивчила наявні у пані Лавренко (довіреної особи власниці будинку) документи щодо права власності, акти обстеження за місцем реєстрації про відсутність осіб більше року, інші та допомогла скласти позов про визнання осіб (членів сім'ї власниці будинку) такими, що втратили право користування житловим приміщенням та зняття з реєстрації за місцем проживання.

Серед відповідачів була неповнолітня особа.

На час подання позову органом, що здійснює реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання особи на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, вже був виконавчий орган сільської ради.

Тому відповідно до ст. 19 Сімейного кодексу України, ст. 7 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (із внесеними змінами) третіми особами у позові були заявлені виконавчий комітет сільської ради та орган опіки та піклування в особі районної державної адміністрації.

Позов від імені власниці будинку підписувала та подавала до суду її довірена особа.

Районний суд невдовзі розглянув справу та задовольнив вимоги позивача.

Далі вже Марія Іванівна, знявши за рішенням суду з реєстраційного обліку сина та онуку власниці будинку, швидко та безперешкодно уклала договір купівлі-продажу будинка своєї родички.

Про свій успіх пані Лавренко повідомила співробітників Офісу і подякувала їм за надану безоплатну правову допомогу.

*Прізвище змінено з етичних міркувань.

P.S. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження». Детальніше про діяльність мережі, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий Простір».

Елла Петренко

Дописати коментар

0 Коментарі