Суд зробив «роботу над помилками»: арешт із майна знято



До Білозерського Офісу Мережі правового розвитку у жовтні 2016 року звернувся мешканець с. Чорнобаївка Валерій Миколайович Шаповалов*. Розповів, що наразі оформляє спадщину після смерті свого батька, який помер у січні 2016 року.

На земельний пай він вже отримав у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину, а от щодо житлового будинку - нотаріус призупинив процес видачі свідоцтва на спадщину, оскільки, (за даними Державного реєстру) на даний житловий будинок відділом державної виконавчої служби у 2012 році накладено арешт.

Валерій Миколайович подав Людмилі Загоровській, юристці офісу, що працює при Білозерському осередку ХОГМО "Молодіжний центр регіонального розвитку", докази своїх поневірянь по різних інстанціях. Серед них були наступні: щойно отримані витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна;отримана в жовтні 2016 року в суді копія ухвали 2012 року про накладення арешту на житловий будинок, відповідь відділу державної виконавчої служби із роз'ясненням, що зняти арешт з домобудівлі можливо тільки на підставі рішення суду.

Пан Шаповалов також надав документи, які підтверджують, що наразі немає жодних підстав для збереження арешту цього нерухомого майна.

Справа в тому, що арешт у 2012 році накладався за ухвалою суду на вищезазначений житловий будинок, який у той час належав не батьку, а саме Валерію Миколайовичу.

У 2012 році його батько позивався до сина про скасування укладеного у 1998 році договору дарування сину цього будинку. Арешт на будинок суд наклав для забезпечення позову.

У 2012 році справу було вирішено на користь батька; Валерій Миколайович тоді повернув будинок батькові, через що були всі підстави зняти арешт із майна після виконання рішення суду.

Як же бути тепер?

Відповідно до п. 4.17 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року №296/5: якщо на спадкове майно накладено арешт, видача свідоцтва затримується до зняття арешту.

Наразі нотаріус "бачить" у Держреєстрі арешт і не видає спадкоємцю, який законно прийняв спадщину, свідоцтво на спадкове майно.

Юрист центру Людмила Загоровська допомогла Валерію Миколайовичу скласти позовну заяву про звільнення спадкового майна з підарешту.

Через декілька тижнів чоловік розповів юристці, що судового засідання не буде; вивчивши попередньо позовну заяву, суддя, піднявши архівну справу за 2012 рік, повідомив, що Валерію Миколайовичу у жовтні 2016 року видали копію "не тієї ухвали", що існує ухвала суду за 2013 рік про зняття арешту з житлового будинку, однак вона не була вчасно подана до відділу державної виконавчої служби.

Далі суд виправив свої недоліки у роботі, арешт із майна було знято, про що внесено відомості до Державного реєстру.

В цій історії позовну заяву було залишено без розгляду (оскільки підстав для позову вже не було), однак Валерій Миколайович подякував Білозерському офісу за надану безоплатно правову допомогу, за складений позов, який допоміг вирішити його справу.

Перешкод для видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок тепер не існує.

*Прізвище змінено з етичних міркувань.

P.S. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження». Детальніше про діяльність мережі, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий Простір».

Елла Петренко

Дописати коментар

0 Коментарі