Підприємці Білозерки ініціювали зменшення єдиного податку



Високе податкове навантаження непокоїть малий бізнес по усій країні, а ставки єдиного податку змушують підприємців іти у тінь. Мало хто з них застосовує правомірні механізми поліпшення власного становища. Знайти ефективний метод достукатися до влади вдалось бізнесменам з Білозерщини (Херсонська обл.).

У лютому до Білозерського офісу Мережі правового розвитку звернулися підприємці смт Білозерка зі скаргою на непідйомну ставку єдиного податку в селищі. Вони просили правозахисників підказати шляхи зменшення податкового навантаження.

Проаналізувавши законодавство, юрист офісу В'ячеслав Лях знайшов зачіпку, яка дозволяє платникам податку вплинути на процес формування ставки, і пояснив підприємцям, що згідно зі статтею 12 Податкового кодексу України, до повноважень сільських, селищних, міських рад щодо податків та зборів, зокрема, належить встановлення ставок місцевих податків та зборів у межах ставок, визначених Кодексом. Тому, на думку правника, громадяни вправі звертатися до місцевих рад з клопотанням про розгляд питання зниження ставки.

Взявши за основу дану норму, В'ячеслав Лях допоміг підприємцям підготувати звернення до селищного голови щодо внесення на розгляд чергової сесії селищної ради пропозиції щодо зменшення розміру єдиного податку для підприємців, які обрали другу групу спрощеної системи оподаткування, до 10%.

Таким чином, за допомогою консультації професійного юриста бізнесмени зробили все від себе залежне, аби зменшити навантаження на власний гаманець, скориставшись цілком законною процедурою. Тепер питання прийняття позитивного рішення та зниження ставки єдиного податку для жителів смт Білозерка лежить на плечах депутатів селищної ради.
P.S. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження». Детальніше про діяльність мережі, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий Простір».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».

Дописати коментар

0 Коментарі