Подарунок з перешкодами: правник допоміг жінці зняти арешт з будинку


Мешканка Білозерки хотіла подарувати сину свій будинок. Але нотаріус відмовив жінці в оформленні документів, оскільки будинок знаходиться під арештом. Вирішити проблему допоміг юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку  В’ячеслав Лях.
В квітні до ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» звернулась пані Діана Васильченко*, яка просила поради щодо складної ситуації, що виникла під час її візиту до нотаріуса. 
Вона розповіла, що вирішила подарувати свій житловий будинок синові та з метою реєстрації такого договору звернулась до нотаріуса. Але, перевіривши статус будинку, нотаріус повідомив, що він знаходиться під арештом. У зв’язку з цим ніяких дій щодо відчуження такого майна нотаріус не має права вчиняти, через що він і відмовив клієнтці в оформленні договору дарування.
Дійсно, згадує пані Діана, ще в 2000 році один з банків позивався до неї щодо стягнення заборгованості. Тоді судом було накладено арешт на майно, після чого жінка погасила заборгованість та думала, що проблема вичерпана. Але, як виявилось, арешт до сьогоднішнього дня з будинку не знятий.
Вислухавши історію пані Васильченко, юрист офісу В'ячеслав Лях повідомив, що дана ситуація сьогодні є досить типовою і потребує вирішення в судовому порядку, а суд вже своїм рішенням зніме арешт з майна та поновить права на розпорядження будинком.
«Слід звернути увагу, що в даній ситуації статтею 321 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) передбачено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні, - роз’яснює юрист. -Статтею ж 391 ЦК України передбачено право власника майна вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном. Законодавство гарантує кожній особі право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту є відновлення становища, яке існувало до порушення. Цим способом у даному випадку ми і скористалися».
Погодившись на звернення до суд, пані Діана надала всі необхідні довідки, а В’ячеслав Лях підготував позовну заяву про зняття арешту з майна.
Невдовзі жінка отримала позитивне рішення суду, з яким звернулась до нотаріуса та все ж оформила подарунок своєму синові.       
*Ім'я змінено з етичних міркувань.
P.S. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримки  програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження». Детальніше про діяльність мережі, засади та принципи роботи  читайте на сайті «Правовий Простір».
Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».

Дописати коментар

0 Коментарі