Відкрито набір до програми "Активні громадяни"


Відкрито новий набір до навчальної програми "Активні громадяни", яка впроваджується Британською Радою в Україні у партнерстві з Фондом "Об’єднання".

Програма "Активні громадяни" ставить перед собою мету сприяти соціальному розвитку, головною рушійною силою якого виступають самі громади. Вона заохочує членів громад брати на себе відповідальність за власні соціальні потреби і передбачає отримання потрібних знань, навичок і досвіду для їх вирішення.

Тренінг включає в себе 5 основних компонентів:

 1. «Я: ідентичність і культура» - допомагає сформувати розуміння ідентичності й культури, тим самим відкриваючи розум до сприйняття нових знань і думок. Це розуміння також є важливим кроком до подальшої зміни ставлень, розвитку емпатії й інтересу до мирного співіснування та виховання твердого усвідомлення соціальної відповідальності. Воно також має вагоме значення для розв’язання проблем і розбудови мережевої взаємодії. Учасники докладно ознайомляться з поняттями культури й ідентичності та навчаться краще розуміти переконання, поведінку й ставлення – як свої власні, так і інших людей.

2. «Я і ти: міжкультурний діалог» - слухачі програми оволодіють методами ведення діалогу як засобу формування емпатії, довіри й розуміння між представниками однієї та різних культур.

3. «Ми разом: локальна і глобальна громада» - присвячений поняттю «громади» і зв’язкам з ідентичністю та культурою. Учасники зможуть глибше усвідомити власну відповідальність перед своєю місцевою спільнотою, дізнаються про локальні й глобальні спільноти і те, як вони поєднані між собою. Під час роботи з цим модулем слухачі програми навчаться досліджувати, або «складати карту» власної громади з різних позицій, наприклад шляхом визначення проблеми, через застосування системних підходів та аналіз динаміки владних відносин. Ці методи слугують для пошуку належних заходів і мережі, яка має їх втілювати. Учасники переносять ці знання й навички на вивчення ситуації у своїй громаді, виявляють проблему, над якою хотіли б працювати, і вирішують, кого потрібно залучити, щоб виконати поставлені завдання.

4. «Планування соціальної дії» - учасники спрямовують увагу на розроблення певної соціально-орієнтованої ініціативи для своєї громади і продумують цей процес з різними ступенями складності й деталізації. Вони визначають й уточнюють свої цілі, складають конкретну програму заходів для покращення стану справ у вибраній сфері та опрацьовують шляхи її впровадження.

5. Після семінару учасники реалізують заплановану соціальну дію в своїх громадах, можливо, інтегруючи її до існуючої системи роботи або запускаючи новий проект. Для них втілення цієї ініціативи в громаді є кульмінаційним моментом навчання. Він дає змогу набути досвіду соціальної дії і демонструє посилення їхньої соціальної відповідальності та якісно новий рівень лідерських навичок.

Кожен випускник програми має можливість отримати фінансування від Британської Ради в Україні на реалізацію своїх проектів соціальної дії у сумі до 15 тисяч гривень.

Крім того, після проходження підготовки і реалізації соціальних дій програма передбачає подальше закріплення досягнутих навчальних результатів через додаткову діяльність. Учасники й партнери можуть подавати заявки, щоб долучитися до діалогу з питань формування політики, до дослідження проблем громади, міжнародних навчальних візитів та обміну досвідом з міжнародною мережею партнерів.

Для того, щоб взяти участь у навчальній програмі, необхідно до 20 липня 2017 року зареєструватися за цим посиланням: https://www.goo.gl/l8GJs3.

Відібраним учасникам буде додатково повідомлено про місце та дату проведення тренінгів. Програма розрахована на 2 повних дні.

Більш детальна інформація за телефоном: 095 -087-48-60 Елла Петренко

ДОВІДКОВО: 
Вперше тренінги в рамках даної програми для відібраних активних громадян Білозерського району були проведені у квітні 2016 року в Білозерці.
Випускники з Музиківки, Кізомису та Білозерки у минулому році подали чимало проектів, які отримали фінансування від Британської Ради та принесли користь громадам.
Тетяна Трибушна з Музиківки реалізувала проект «Крути педалі», в рамках якого на території школи було встановлено криту велопарковку (25 веломісць для паркуванння велосипедів та вільне місце для 12 дитячих велосипедів-колясок) та проведено ряд спортивних заходів серед мешканців села. 
В Білозерці Елла Петренко та Олена Щербина впровадили проект «Джерело дозвілля», в результаті якого біля джерел облаштовано зону відпочинку, встановлено лавочки, дитячу гірку, качелю-балансир, урни для сміття.  
В Кізомисі Альона Зелінська реалізувала проект "Організація дозвілля та місця відпочинку на березі річки", в результаті якого було облаштовано пляж.  
Ольга Компаніченко в Музиківці реалізувала проект соціальної дії «Спортивна молодь села», в результаті якого силами громади та за підтримки Британської Ради на території школи було встановлено новий спортивний майданчик.  
Проект музиківських активістів «Партнерське освітлення» теж отримав фінансування від Британської Ради. За кошти гранту, сільської ради та благодійні внески встановлено більше 10 вуличних світильників з підключенням до електричної мережі конкретного користувача.
Катерина Павловська та Елла Петренко разом реалізували проект «Впровадження медіації ровесників як форми попередження конфліктів в школах Білозерського району», в результаті якого 15 учнів та 3 вчителі трьох Білозерських шкіл пройшли тренінг «Базові навички медіатора шкільної служби порозуміння», успішно засвоїли матеріал та створили Шкільні служби порозуміння. Це допоможе налагодити дружню атмосферу в школі та діти навчаться вирішувати конфлікти мирним шляхом.  

Дописати коментар

0 Коментарі