Чи потрібна в дитсадку медична довідка?



Кожен з батьків знайомий із ситуацією, коли після захворювання, або ж тимчасової відсутності дитини з інших причин, у дитсадочку вимагають медичну довідку. Ніби то цей документ має підтвердити, що дитина дійсно одужала та може знаходитися у колі інших здорових дітей. Проте не кожен з батьків цікавиться, на підставі чого дитячі садки вимагають цю довідку? Навіть вихователь чи завідувач закладу не зможуть відповісти на це питання.
В'ячеслав Лях, юрист Білозерського Офісу Мережі правового розвитку при ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" роз'яснює, що такий документ ще з 2016 року у дитсадках не мають права вимагати. На які норми законодавства посилатися, відстоюючи право не нести довідку до садка, дізнайтеся далі з консультації правника.
Юрист роз'яснює, що після того, як дитина якийсь час не ходила до дитсадка, неважливо за якою причиною (наприклад, хворіла), від батьків вимагають отримати у педіатра довідку про задовільний стан здоров’я дитини. Хоча цей документ, по суті, є формальністю.
Але аби його отримати, батьки ведуть дитя до поліклініки, стоять у черзі до педіатра, де вже знаходяться хворі. А в таких умовах є велика ймовірність повторного захворювання. 
Дитина після відвідування лікувального закладу, можливо «підхопила» вірус, і вже з ним приймається знову до дитячого садка, де через 10-15 днів (приблизний інкубаційний період для більшості вірусних захворювань) знову починає хворіти. 
Але, за словами В'ячеслава Ляха, така ситуація була виправлена на законодавчому рівні ще у 2016 році.  Міністерство охорони здоров’я України своїм Наказом від 24.03.2016 року № 234 затвердило «Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів», яким передбачено, що діти після тимчасової відсутності у дошкільному навчальному закладі приймаються без медичних довідок за умови відсутності явних ознак захворювання.
Тож, якщо у дитсадку з вас вимагають надати відповідну довідку про стан здоров’я дитини, рекомендуємо звернути увагу дошкільного навчального закладу на дану санітарну норму.

Дописати коментар

0 Коментарі