Як підвищити прозорість та відкритість процесу прийняття бюджету в Білозерській ОТГ



В Білозерці процес прийняття бюджету на 2018 рік не можна назвати ідеальним, він мав різні за своєю вагомістю недоліки, хоча слід відмітити й певні позитивні зрушення. Але про все по порядку. 

1 грудня 2017р. громадська організація «Білозерский центр регіонального розвитку» надіслала звернення до Білозерської селищної ради з проханням дотримуватися законодавства і завчасно оприлюднити проект бюджету та програми соціально-економічного розвитку на 2018 рік. Офіційної відповіді активісти не отримали, але головні бюджетні документи Білозерської ОТГ були оприлюднені на офіційному сайті селищної ради

Позитивним ще є той факт, що проект бюджету містив необхідні додатки, передбачені статтею 76 Бюджетного кодексу України.

22 грудня 2017р. бюджет Білозерської селищної ради був затверджений рішенням 4 сесії сьомого скликання. Отже, бюджет був затверджений без порушень термінів, визначених статтею 77 Бюджетного кодексу України, згідно з якими місцеві бюджети затверджуються рішенням місцевої ради до 25 грудня року, що передує плановому. Рішення сесії, на якій був затверджений бюджет Білозерської ОТГ на 2018 рік, протокол та результати поіменного голосування депутатів були оприлюднені на сайті селищної ради.

Слід відмітити, що сесія, на якій був затверджений бюджет, була заздалегідь анонсована згідно розпорядження селищного голови від 20 листопада 2017р.  Проте окремого інформаційного повідомлення для громадян не було, а навігація офіційного сайту селищної ради ще настільки далека від досконалості, що не кожен пересічний громадянин зможе розібратися у численних вкладках, щоб знайти інформацію про дату сесії. 

Так і залишається недоступною для громадян і інформація про засідання бюджетної комісії, на якій депутати попередньо розглядали проект бюджету. На офіційному сайті не оприлюднюються ані дати проведення засідань депутатських комісій, ані їх протоколи. 

Невтішна ситуація зафіксована в частині проведення селищною радою консультацій із громадянами (“бюджетних слухань”) щодо проекту рішення про бюджет після його оприлюднення, що є важливою практикою залучення громадян до підготовки головного фінансового документа. Така ситуація повторюється із року в рік, незважаючи на звернення громадських активістів. Під час акції «Впливай на бюджет твоєї громади» 19 вересня 2017р. активісти разом з депутатами зібрали більше 90 пропозицій від білозерців щодо використання бюджетних коштів. Ці пропозиції були узагальнені та офіційним зверненням надіслані до селищної ради. Відповіді вже за недоброю традицією так і не отримали. Хоча, як показав аналіз місцевих програм, більше половини пропозицій білозерців все ж таки були включені до Програми по утриманню та ремонту автомобільних доріг та Програми благоустрою території Білозерської селищної ради на 2018 рік.

Як бачимо, Білозерській селищній раді ще є над чим працювати, щоб організувати прозорий та відкритий процес прийняття бюджету із залученням до нього громадян, які його наповнюють!

Елла Петренко


Дописати коментар

0 Коментарі