Бюджетний процес очима громади: поділись своєю думкою



Друзі! Закликаємо усіх поділитися своїми враженнями стосовно бюджетного процесу у ваших громадах. 

Бюджетний процес - штука далеко не проста. Спочатку треба все розпланувати і скласти бюджет, за яким житиме громада протягом наступного року. Потім все заплановане і написане треба прискіпливо розглянути на предмет наявності нестиковок та рівномірного розподілу коштів по депутатських округах, установах тощо. Привівши все до майже ідеального вигляду, вимучений бюджет затверджують. І часто-густо не без розбіжностей у поглядах. Та й на цьому ще не все. Після планування, затвердження та використання розписаних на всі потреби коштів, потрібно ще й прозвітувати про те, куди і в якому обсязі розійшлися гроші громади. Уся ця діяльність регламентована нормами бюджетного права і покладена на плечі народних обранців на рівні територіальних громад та держави, якщо мова йде про державний бюджет.

Та не варто недооцінювати роль громадян у бюджетному процесі. Часто-густо побутує думка, що бюджетні справи - надто складні і недосяжні для пересічного громадянина, тож ними мають займатися винятково політики, які чомусь завше приймають неправильні рішення. А ви не думали, що може ті несправедливі рішення і прийняли, бо ніхто не проконтролював власне сам процес?

Отож, друзі, якщо ви із кола експертів бюджетної сфери, громадський експерт чи просто небайдужий громадянин - поділіться з нами своїми враженнями щодо бюджетного процесу у своїй громаді. Чи вчасно планується бюджет громади? Наскільки громадськість залучена до процесу? Чи відкритий бюджет для громадськості?

Свої спостереження та враження ви можете написати нам на електронну пошту bilozerka.center@gmail.com або ж залишити свої коментарі на наших сторінках у соціальних мережах.

Дописати коментар

0 Коментарі