Запізнився з оформленням спадку – йди до суду


Житель Білозерщини хибно вважав, що бабусину спадщину не обов’язково оформляти в 6-місячний термін, визначений законом, бо є заповіт. Тому не звернувся до нотаріуса. До того ж ще й був у від’їзді. Коли ж прийшов, аби прийняти спадок, отримав відмову. Довести, що пропустив термін з поважної причини, вдалося в суді. Правову підтримку чоловікові надав юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку  В’ячеслав Лях. Як результат – спадкоємцю дали додатковий час на те, щоб оформив спадщину як слід.
До Білозерського офісу Мережі правового розвитку при ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» звернувся Микола Іванов*. Розповів, що у квітні 2017 року померла його бабуся. Жінка заповіла все своє майно внуку.
Пан Микола не звернувся до нотаріуса у 6-місячний строк, як того вимагає закон.
– Згідно ст. 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, – коментує юрист офісу В’ячеслав Лях.
Спадкоємець хибно вважав, що може оформити спадок у будь-який час, адже є заповіт. До того ж чоловік був у відрядженні по роботі й не міг цього зробити у встановлений законом термін.
Пішов до нотаріуса з заявою вже у січні 2018 року й отримав відмову. Необхідний строк був пропущений.
Юрист організації пояснив відвідувачу, що він має звернутися до суду, щоб отримати додатковий час для прийняття спадщини.
– Відповідно до ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини, – говорить правник.
В’ячеслав Лях підготував чоловікові позов до суду. Взявши до уваги усі обставини справи та обґрунтування юриста, суд надав Миколі Іванову додаткові три місяці для прийняття спадщини.

Дописати коментар

0 Коментарі