Чоловік утримуватиме дружину, доки сину не виповниться три роки


Жінка з Білозерки знаходиться у відпустці по догляду за маленькою дитиною. Вийти на роботу не може – залишити сина ні з ким. Соціальних виплат на проживання не вистачає. Чоловік фінансово не підтримує. Тому мати маленького хлопчика вирішила звернутися до правників, аби дізнатися, чи є вихід зі скрутної ситуації, в якій вона опинилася. Юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку В’ячеслав Лях порадив жінці йти до суду. Пояснив, що, згідно з законодавством, вона має право стягнути з чоловіка аліменти на своє утримання. Правник допоміг відвідувачці скласти позов. Зараз її проблема вирішена.
До офісу Мережі правового розвитку при ГО «Білозерський центр регіонального розвитку»звернулася місцева жителька Аліна*. Розповіла, що пербуває у відпустці по догляду за дитиною і не має можливості вийти на роботу, а батько дитини фінансово їх з сином не підтримує. Жінка з чоловіком не розлучалися, але разом не живуть.
Юрист офісу В’ячеслав Лях пояснив, що мати має всі підстави звернутися до суду з позовом про стягнення з чоловіка аліментів на її утримання.
– Мати отримує аліменти на утримання дитини. Але їй ніхто не пояснив, що вона має право отримувати аліменти й на своє утримання. Відповідно до положень ст.84 СК України, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка, батька дитини, до досягнення дитиною трьох років. Право на утримання дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу, – коментує В’ячеслав Лях.
Юрист підготував відповідний позов до суду з законодавчим обґрунтуванням. У зверненні пані Аліна просила суд стягувати на її утримання 1/6 частину з усіх видів заробітку чоловіка щомісяця.
Суд взяв до уваги те, що відповідач – фізично здорова людина, а також те, що позивачка не може влаштуватися на роботу, оскільки доглядає за дитиною.
Тому вирішив, що чоловік має сплачувати щомісячно ⅙ частину з усіх видів свого заробітку аж доки дитині не виповниться три роки.
“Відповідно до ч.1 ст.80 СК України, аліменти присуджуються за рішенням суду від дня подання позовної заяви”, – йдеться у документі.
Коментар юриста
Частиною другою ст.84 СК України передбачено, що дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка – батька дитини – до досягнення дитиною трьох років.
Частиною четвертою ст.84 СК України також передбачено, що право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Дописати коментар

0 Коментарі