Жителі Музиківки отримали безкоштовні юридичні консультації




Як зареєструвати право власності на майно, що знаходиться на непідконтрольній Україні території? З таким питанням 30 липня 2018 року звернулась на виїзній консультації в Музиківці місцева жителька до юриста Білозерського офісу Мережі правового розвитку. В'ячеслав Лях роз’яснив, що відповідно до вимог Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 реєстрація права власності та інших речових прав (наприклад, права користування землею або будівлею) на нерухоме майно, що розташоване в межах території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, проводиться незалежно від місцезнаходження такого майна.

Проте наказом Міністерства юстиції України від 28.03.2016  № 898/5 правила такої реєстрації поширюються і на нерухоме майно, що розташоване на непідконтрольної українській владі території Донецької та Луганської областей.

Для реєстрації права власності необхідно звернутися до до будь якого територіального органу Міністерства юстиції, виконавчих органів сільських, селищних та міських рад та нотаріусів.За результатом розгляду заяви та документів, поданих для державної реєстрації прав, державний реєстратор приймає рішення щодо державної реєстрації прав або щодо відмови в такій реєстрації.

Після проведення реєстраційних дій та внесення відповідного запису до Державного реєстру прав, формується витяг з такого реєстру та розміщується на веб-порталі Мін’юсту. Там ви можете знайти його в будь-який час і за необхідності роздрукувати.  За бажанням заявника реєстратор/нотаріус може роздрукувати витяг без використання спеціальних бланків з проставленням підпису та печатки.
 Тобто витяг з реєстру, що підтверджує проведення реєстрації права власності може бути у 2-х формах: в електронній та паперовій, що мають однакову юридичну силу.

Але, слід звернути увагу, що якщо приватний нотаріус чи державна нотаріальна контора, яка відкривала спадкову справу, перемістилися на підконтрольну територію України, тоді з’ясуйте, куди саме вони переїхали. Це можна зробити через Єдиний реєстр нотаріусів України

Після цього можна продовжити оформлення спадщини безпосередньо у нього. Якщо ж нотаріус припинив свою діяльність або перебуває на тимчасово непідконтрольній території, де залишилися всі нотаріальні архіви, варіантом виходу з такої ситуації буде подання позову до суду про визнання права власності на майно.



В преіод літніх відпусток, багато питань виникало щодо права на відпочинок. Одним з таких було питання щодо відпустки, коли  людина працює за цивільним договором. Юрист пояснив, що право на відпочинок усім працівникам гарантують ст.45 КонституціїКЗпП та ЗаконУкрїни «Про відпустки».

Статтею 2 Закону України«Про відпустки» передбачено, що право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи. 

Проте це право не поширюється на громадян, які виконують роботу за трудовою угодою (договором підряду), що належить до цивільно-правових договорів, укладення яких регулюється нормами цивільного права.

Відповідно до ст. 837 ЦКУ за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу. Оплата виконаних робіт (послуг) провадиться, як правило, після оформлення акта приймання-передавання робіт, послуг.

Приватні підприємці (фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму працівників) також не мають права на щорічні відпустки, оскільки вони не перебувають у трудових відносинах.

Згідно зі ст. 2 Закону про відпустки та ст. 74 КЗпП України, право на відпустку мають громадяни України, а також іноземні громадяни й особи без громадянства, які працюють в Україні і перебувають у трудових відносинах з підприємством незалежно від його форми власності та виду діяльності. Право на відпустку мають і особи, які працюють у фізичної особи за трудовим договором.

Отже, громадяни, які працюють за договорами цивільно-правового характеру, не мають права на відпустки, бо такі відносини є цивільними, а не трудовими. На таких осіб не поширюються гарантії, встановлені трудовим законодавством, зокрема щодо права на відпочинок.



Даний захід проведено в рамках проекту “Посилення правових можливостей об’єднаних громад “ за фінансової підтримки Міжнародного фонду Відродження, який реалізовує Білозерським центром регіонального розвитку.

Дописати коментар

0 Коментарі