Батько платитиме аліменти на утримання і матері, і дитини



Приклад успішної практики юристів Білозерського офісу Мережі правового розвитку дає розуміння, у яких випадках можна стягнути аліменти на утримання і матері, і дитини. У матеріалі також наведено правове обґрунтування двох судових заяв.

Мешканка Білозерки Тамара Позняк* звернулася до юристів Офісу при громадській організації «Білозерський центр регіонального розвитку» з проханням допомогти розібратися, чи має вона право стягнути з батька їхнього спільного сина аліменти на утримання і дитини, і її самої. Якщо так, то просила також посприяти з оформленням необхідних документів.
Юрист офісу В’ячеслав Лях вислухав жінку і запевнив, що в неї є всі законні підстави вимагати від батька дитини аліменти на їхнє утримання. Більше того, як виявилося, дитина пані Тамари часто хворіє та перебуває на диспансерному лікуванні, у зв’язку з чим потребує догляду до 6 років.
– Згідно зі ст. 84 Сімейного кодексу (СК) України, якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка до досягнення дитиною шести років, – уточнив В’ячеслав Лях.
Юрист підготував дві заяви до суду. Перша – про стягнення аліментів на утримання дитини, де було детально обґрунтовано позицію заявника та зазначено, що:
відповідно до ст. 180 СК України, батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття;
– у відповідності до ст. 141 СК України, мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання них окремо від дитини не впливає на об’єм їх прав та не звільняє від обов’язків відносно дитини;
– у відповідності до ст. 150 СК України, батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.
– відповідно до ст. 18 Конвенції про права дитини, суд повинен докласти всіх можливих зусиль для того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини;
також звернено увагу суду, що батьки несуть основну відповідальність за виховання та розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування;
згідно ст. 27 Конвенції про захист прав дитини батько(-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Друга позовна заява стосувалася стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною 6 років. В обґрунтуванні заяви юрист посилався на наступні обставини: дитина хворіє, перебуває на диспансерному обліку, потребує постійного домашнього догляду, що об’єктивно підтверджується випискою із медичної картки стаціонарного хворого та амбулаторною карткою.
Також у зв’язку з тим, що позивачка знаходиться у декретній відпустці по догляду за дитиною до 6 років, вона не може вийти на роботу та почати працювати, відтак потребує матеріальної допомоги на своє утримання з боку відповідача по справі. Відповідно до ст. 75 СК України, дружина та чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.
Згідно зі ч. 3 ст. 84 СК України, передбачено, що якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка до досягнення дитиною шести років.
Суд розглянув заяви пані Тамари – і за обома виніс рішення** на користь неї та дитини.

*Персональні дані змінено з етичних міркувань. 

**Посилання на рішення суду у Єдиному держреєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/Review/77550380


Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».

Дописати коментар

0 Коментарі