Дитина народилася в окупованому Криму: свідоцтво про народження – тільки через суд



Народження дитини у Криму після 2014-го – проблема багатьох батьків, які повертаються в Україну з окупованої території. Отримати законне свідоцтво про народження доньки матері з Білозерки допомогли в Білозерському офісі Мережі правового розвитку. У нижченаведеній успішній історії – докладний правовий алгоритм вирішення питання через суд.

Мешканка Херсонщини пані Валентина* тривалий час перебувала на території окупованого Росією Криму. Там народила дитину і отримала свідоцтво про народження доньки зразка Російської Федерації. Повернувшись додому, жінка вирішила отримати свідоцтво про народження дитини українського зразка, однак в органах РАЦСу України їй відмовили. Аргументували тим, що документи, видані окупаційною владою Криму, Україна не визнає. Єдиним способом належної реєстрації дитини є лише звернення до суду.

За допомогою жінка вирушила до Офісу при громадській організації «Білозерський центр регіонального розвитку». Юрист Офісу В’ячеслав Лях детально вивчив ситуацію та підготував відповідну заяву до суду. У ній він визначив, що відповідно до ст. 13 Закону України «Про реєстрацію актів цивільного стану» (за внесеними змінами від 09.09.2011 року, підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я документи, що підтверджують факт народження.
У разі народження дитини поза закладом охорони здоров’я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров’я, який проводив огляд матері та дитини. У разі, якщо заклад охорони здоров’я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному КМ України.
Медична консультаційна комісія видає документ про народження у разі встановлення факту народження жінкою дитини. За відсутності документа закладу охорони здоров’я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.
У відповідності до статті 317 Цивільного процесуального кодексу України, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. 
Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду. 
У рішенні про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків. 
Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню. 
Рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. 
Оскарження рішення не зупиняє його виконання. 
Копія судового рішення видається особам, які брали участь у справі, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи. 
Відповідно до ст. 13 Закону України “Про державну реєстрацію актів цивільного стану”, якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то за їх бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання батьків чи одного з них. 
За відсутності закладу документа охорони здоров’я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження. Також на те вказує практика Європейського суду з прав людини у справах проти Туреччини (зокрема «Loizidou v. Turkey», « Cyprus v. Turkey», а також Молдови та Росії (зокрема, «Mozer v. the Republic of Moldova and Russia»).
Документи, видані органами та установами (зокрема лікарняними закладами), що знаходяться на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, як виняток, можуть братися до уваги судом та оцінюватися разом з іншими доказами в їх сукупності та взаємозв’язку під час розгляду справ.
Зважаючи на вищевикладені норми, суд розглянув справу та виніс позитивний висновок: заяву пані Валентини про встановлення факту народження дитини задовольнити.

Посилання на рішення суду у Єдиному держеєстрі судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/76223844


Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».

Автор: «Білозерський центр регіонального розвитку»

Дописати коментар

0 Коментарі