Створення безпечного середовища в Східненській школі



Вже ні для кого не таємниця, що суспільний запит спрямований на школу, яка є не тільки місцем, де дітей навчають, а насамперед простором для їхнього повноцінного розвитку, осередком успішних, і щасливих людей. Такий навчальний заклад можливий лише в атмосфері сприятливого соціального та психологічного клімату. 

Так 20 травня 2019 року у Східненському ЗПСО відбулась робоча зустріч з педагогічним колективом, на якій представники громадської організації обговорили питання щодо врегулювання можливих конфліктних ситуацій з учнями та виявленню дітей, які потрапили в складні сімейні обставини.

“Ми усі є свідками таких негативних явищ серед учнівської молоді, як насильство, булінг, що не може не викликати стурбованості й посиленої уваги громадськості, освітян, батьків.” – зазначила Юшко Наталя, керівник проекту. 

Для дітей і молоді несприятливі впливи середовища виявляються, насамперед, у вигляді складних ситуацій у міжособистісному спілкуванні (конфліктів з батьками, друзями, вчителями, непорозумінні з оточуючими тощо), проявах психологічного та емоційного насильства (ігноруванні, приниженні, погрозах, недоброзичливому ставленні тощо), дії несприятливих факторів, пов’язаних з процесом навчання.

Для того, щоб унеможливити насильство та створити безпечне освітнє середовище, кожен учасник навчально-виховного процесу повинен мати уявлення не тільки про те, що вважається насильством, але й про те, як мінімізувати ризики та небезпеки, і в результаті, створити умови для внутрішньої безпеки та безпеки референтного довкілля, розповів юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку В'ячеслав Лях, а це стане можливим лише завдяки спільній цілеспрямованій діяльності педагогів, учнів і батьків. 

Перш за все потрібно:
- виявити чинники, які перешкоджають безпеці учасників освітнього процесу;
- відпрацювати систему узгоджених поглядів і уявлень учнів, педагогів, психологів,
батьків на освітнє середовище школи;
- скласти та затвердити доступну програму навчання для учнів, педагогів, батьків;
- сформулювати конкретні рекомендації учням, педагогічним працівникам,
адміністрації школи, батькам щодо організації безпечного середовища в навчальному закладі.



Захід відбувся в рамках проекту “Посилення правових можливостей об'єднаних громад у захисті прав дітей та жінок “, за фінансової підтримки Міжнародний фонд "Відродження"

Дописати коментар

0 Коментарі