Координаційний офіс безпеки в Білозерському районі інформує про протидію коронавірусу (станом на 23.03.20р.)


Команда Координаційного офісу безпеки в Білозерському районі підготувала дайджест щодо ситуації з протидії поширенню епідемії коронавірусу в Білозерці та районі станом на 23 березня 2020р.

Робота органів влади

Білозерська районна державна адміністрація


З урахуванням результатів обговорення комісія прийняла ряд важливих рішень щодо заходів боротьби з поширенням коронавірусної інфекції, а саме:

1. Органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам організаціям всіх типів та форм власності:
  • забезпечити безумовне виконання п.п. 3 п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 року № 215 в частині заборони роботи закладів торговельного обслуговування населення (ринків усіх типів та форм власності);
  • вжити вичерпних заходів щодо забезпечення та безперебійного перевезення до робочих місць медичного та іншого персоналу, залученого до заходів протидії поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом.
2. КП «Білозерська центральна районна лікарня», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Білозерського району» спільно з районним військовим комісаріатом опрацювати питання щодо доцільності проведення спеціальних зборів з військовозобов’язаними відповідних медичних спеціальностей, які перебувають поза межами системи охорони здоров’я, з метою їх можливого залучення до виконання заходів стабілізації епідемічної ситуації.
3. Білозерському районному відділу лабораторних досліджень ДУ «Херсонський лабораторний центр МОЗ України» надати рекомендації щодо дій у разі захоронення осіб, померлих внаслідок захворювання на гостру респіраторну хворобу СОVID-19.

Створено 15 мобільних груп щодо забезпечення осіб похилого віку та малозахищених верств населення, які мають найбільший ризик настання летальних наслідків, продовольством, ліками та предметами першої необхідності. За інформацією районного управління соціального захисту населення, на Білозерщині таких 1380 осіб, з них 168 знаходяться на обслуговуванні територіального центру.

Запрацював Єдиний антикризовий штаб в Херсонській області, який об’єднає волонтерів та бізнес задля забезпечення груп ризику гуманітарною допомогою в умовах карантину. Наразі формується база волонтерів та представників бізнесу, які готові долучитися до благодійної роботи штабу, а також база потреб медиків та громадян, які найбільше потребують соціальної допомоги.
Call-центр штабу працюватиме з 8:00 до 18:00 без вихідних.
Оператор обласного штабу – 095 133 56 01

Білозерська селищна рада

18 березня відбулось засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Білозерської селищної ради, під час якої розглядалося питання “Про стан впровадження попереджувальних заходів щодо розповсюдження нової коронавірусної інфекції (COVID-19)”. 

За результатами засідання комісія вирішила невідкладно – до покращення епідемічної ситуації:

1. Заборонити:

– відвідування закладів освіти її здобувачами до 3 квітня 2020 року;

– проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів органів місцевого самоврядування;

– до 3 квітня 2020 року роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту;

3. зобов’язати керівників підприємств питного водопостачання на підпорядкованій території, які централізовано подають питну воду населенню, посилити виробничий лабораторний контроль за якістю та безпечністю питної води відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затв. наказом МОЗ України від 12.05.2010 №400 з наданням результатів досліджень до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області не пізніше наступного дня з їх отримання.

8. керівникам комунальних підприємств забезпечити цілодобове постачання питної води в населених пунктах.

9. організувати доставку громадян в медичні заклади для проходження процедури гемодіалізу.

13. Білозерському відділенню Національної поліції забезпечити контроль за виконанням заходів постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. № 215., а саме заборони роботи суб’єктів господарювання, які передбачають приймання відвідувачів (...), крім роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

Робота закладів охорони здоров'я

На сьогодні в селищі та районі фактів виявлення підозр на захворювання на коронавірус немає. 

Зі слів головного лікаря КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Білозерського району» Ірини Чорі, спеціалісти первинної ланки медицини району забезпечені засобами індивідуального захисту для першого етапу можливої боротьби з коронавірусом, дезінфікуючі засоби є в кожному закладі, підпорядкованому ПМСД. У Білозерській амбулаторії кожні дві години проводиться прибирання із використанням дезінфікуючих засобів і кварцування кабінетів, тож медики просять відвідувачів поставитися до цього з розумінням. Усі амбулаторії району мають робочі мобільні телефони, за якими лікар надасть вам кваліфіковану допомогу і вирішить питання, чим і де лікуватись:
  • Миролюбівська амбулаторія - 0669097762
  • Білозерська амбулаторія - 0669097699
  • Станіславська амбулаторія - 0669097698
  • Дарївська амбулаторія - 0669097697
  • Чорнобаївська амбулаторія - 0669097683
  • Киселівська амбулаторія - 0997357904
  • Велетенська амбулаторія - 0997357898
  • Посад-Покровська амбулаторія - 0669097736
  • Музиківська амбулаторія - 0678191789

20 березня 2020 року відбулася позачергова ХL сесія районної ради сьомого скликання. У зв’язку з потребою проведенням необхідних заходів з протидії поширенню коронавірусу, були внесені зміни до рішення районної ради від 13.12.2019 року №512 «Про районний бюджет Білозерського району на 2020 рік» та виділено:
  • 160 тисяч гривень для КП «Білозерська центральна районна лікарня», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Білозерського району» на дезінфекційні засоби та інші засоби для забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення району у зв’язку з епідемічною ситуацією;
  • 30 тисяч гривень для реалізації заходів програми медико-соціальної та побутової допомоги громадянам, людям похилого віку, особам з інвалідністю, дітям-сиротам, ВПО, демобілізованим військовослужбовцям зі Сходу, сім’ям, які потребують сторонньої допомоги та програму підтримки районної організації Товариства Червоного Хреста на 2020 рік.
До теперішнього часу, в аптеках селища відсутні захисні маски та антисептичні препарати. 

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 23 березня в Україні 73 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. За добу було зафіксовано 26 нових випадків.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:
  • Чернівецька область - 25 випадків (1 летальний, 1 одужання)
  • Житомирська область - 2 випадки (1 летальний)
  • Київська область - 5 випадків
  • Донецька область - 1 випадок
  • Дніпропетровська область - 2 випадки
  • Івано-Франківська область - 5 випадків (1 летальний)
  • Львівська область -2 випадки
  • Тернопільська область - 1 випадок
  • Черкаська область - 1 випадок
  • м. Київ - 29 випадків

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 23 березня 2020 року до Центру надійшло 114 повідомлень про підозру на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 645 повідомлень про підозру на COVID-19.

Робота закладів освіти

Заклади освіти району до 3 квітня 2020р. зупинили освітній процес. Міністерство освіти і науки доручило керівникам закладів освіти запровадити дистанційний режим роботи працівників. Про це йдеться у наказі відомства, що підписаний в.о.міністра Юрієм Полюхевичем. Згідно з наказом, усі керівники установ освіти мають забезпечити гнучкий (дистанційний) режим роботи працівників. Окрім того, керівникам установ і закладів освіти доручено забезпечити виконання освітніх програм, зокрема, шляхом організації освітнього процесу із використанням технологій дистанційного навчання, що не передбачає відвідування закладів освіти її здобувачами. Також Міністерством освіти і науки обмежені поїздки працівників закладів освіти по території України, екскурсійні поїздки тощо.

Робота державних служб та установ

На період карантину запроваджуються тимчасові особливості обслуговування клієнтів державної служби зайнятості. В цей період віддається перевага взаємодії з кар'єрним радником без відвідування центру зайнятості, тобто у дистанційному режимі (телефоном чи через електронну пошту). Саме таким чином можна отримати консультації та відповіді на запитання, послуги з пошуку роботи. Для отримання додаткової інформації можна звернутися за телефоном (05547) 33-7-71. Телефон гарячої лінії обласного центру зайнятості (0552) 46-10-86.

Головне управління Пенсійного фонду в області повідомляє про можливість вирішити переважну більшість питань без особистого відвідування Фонду, скориставшись онлайн-сервісами вебпорталу Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua. На даний час сервісні центри Пенсійного фонду в області продовжують працювати за встановленими графіками. Разом з тим фахівці фонду закликають громадян, які збираються відвідати сервісні центри, спершу з'ясувати можливість отримання послуги дистанційно або після завершення карантину за телефонами “гарячих” ліній: Головне управління - (0552) 35-39-02, Херсонський сервісний центр - (0552) 42-95-71, Білозерський сервісний центр - (05547) 33-6-39. Усні консультації також можна отримати за допомогою skype-зв'язку (gupfu_kherson).

Робота суб'єктів господарювання

В штатному режимі продовжують роботу з дотриманням протиепідемічних заходів: банки; поштові відділення; автозаправні станції; станції технічного обслуговування.

Комунальні підприємства, які централізовано подають питну воду населенню, працюють у звичайному робочому режимі. 

Робоча група із працівників селищної, сільських рад, поліції та держпродспоживслужби здійснила рейди на об’єкти, які повинні бути закритими під час карантину. Зараз можна із впевненістю сказати, що всі об’єкти в Білозерці та громадах району, які не повинні працювати, закриті, включаючи стихійні ринки. Багато роботодавців попіклувалися, щоб працювала дистанційна доставка на онлайн замовлення продуктів харчування та першої необхідності. 

До 3 квітня 2020р. призупинили діяльність наступні об’єкти:

  • заклади громадського харчування. Дозволена лише онлайн доставка продуктів харчування за умови дотримання окремих протиепідемічних заходів;
  • торгово-розважальні центри, установи сфери послуг та торгівлі (крім онлайн послуг), фітнес зали та спортивні центри. Дозволено лише діяльність продуктових магазинів, супермаркетів та аптек з обмеженою кількістю людей, яка може одночасно перебувати у приміщенні. А також спеціалізованих магазинів дитячого харчування. Працівникам цих закладів при обслуговуванні керуватися засобами індивідуального захисту з дезінфекційною обробкою відкритих поверхонь:
  • промислові, сільськогосподарські та стихійні ринки;
  • перукарні, установи побутового обслуговування (салони краси);
  • забороняється надання планової стоматологічної допомоги у всіх стоматологічних закладах усіх типів форм власності.
Дозволяється діяльність наступних об’єктів через онлайн замовлення чи телефоном.

Для закупівлі всіх інших груп товарів (господарські та будівельні магазини) можуть приймати замовлення онлайн або телефонним зв’язком, аби здійснювати доставку.

На виконання постанови Кабміну № 215 від 16 березня 2020 р. на території району припинено регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському транспорті (крім перевезення легковими автомобілями). Громадяни самоорганізовуються через соціальні мережі та Viber-групи для здійснення спільних поїздок в Херсон.

Робота судових органів

Районний суд працює в установленому режимі, з обмеженням проведення особистого прийому громадян та допуском в судові засідання осіб, які не є їх учасниками. 

Враховуючи Постанову Кабінету Міністрів України №211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" судам рекомендовано на період з 16 березня до 03 квітня 2020 року, встановити особливий режим роботи. Зокрема, роз’яснити громадянам можливість відкладення розгляду справ у зв’язку з карантинними заходами та можливість розгляду справ в режимі відеоконференції; припинити проведення особистого прийому громадян керівництвом суду; обмежити допуск в судові засідання осіб, які не є учасниками засідань; зменшити кількість судових засідань, що призначаються для розгляду протягом робочого дня; по можливості здійснювати судовий розгляд без участі сторін, в порядку письмового провадження; всі необхідні документи надавати в електронному вигляді на електронну адресу суду через особистий кабінет “Електронний суд “.

Робота правоохоронних органів

Для забезпечення карантинних заходів та виявлення порушень відповідних законодавчих актів України, працівники Білозерського відділення поліції працюють у посиленому режимі несення служби. За добу 21 березня 2020р. під час патрулювання поліцейські Білозерського відділення поліції виявили 2 факти порушень правил карантинних заходів, з них: 1 – за здійснення торгівлі, 1 - за перевезення пасажирів понад норми. Адміністративні матеріали направлені до суду для прийняття рішення. 

Поліцейські на постійній основі проводять серед населення профілактичні бесіди щодо вимог карантину.

Робота суб'єктів у сфері права

Координаційний офіс безпеки при громадській організації “Білозерський центр регіонального розвитку” працює в онлайн режимі і для отримання правової допомоги просимо звертатися за телефоном (095) 087-48-60.

З 23 березня 2020 року і до завершення карантину Білозерське бюро правової допомоги Херсонського місцевого центру з надання БВПД призупиняє особистий прийом громадян та надання адресної правової допомоги і повністю переходить на надання правових послуг дистанційно. Консультації можна отримати за номером телефону - (05547) 33-2-60 або (068) 364-86-28.

Нотаріуси в селищі працюють у телефонному режимі. Лише в крайньому випадку державні нотаріуси приймають заяви: в разі сплину терміну подачі заяви про прийняття спадщини за 3 календарні дні, нотаріус вправі прийняти таку заяву. Телефон для довідок - Білозерська державна нотаріальна контора (05547) 33-9-63.

Важлива інформація

Для вас зібрані корисні контакти для звернень під час карантину:
  • Офіційний веб-сайт МОЗ http://www.moz.gov.ua/
  • Офіційна сторінка МОЗ у Facebook https://www.facebook.com/moz.ukr/
  • Офіційний телеграм-канал Міністерства Коронавірус_інфо (Скорочена назва - @COVID19_Ukraine)
  • Telegram-бот МОЗ із відповідями на найпоширеніші питання про коронавірус @COVID19_Ukraine_Bot 
  • Гаряча лінія по коронавірусу – 0 800 505 201
  • Відповіді на основні запитання про COVID-19 – www.covid19.com.ua
  • Швидка медична допомога – 103
  • Гаряча лінія МОЗ – 1677
  • Якщо у вас до сих пір немає сімейного лікаря, то Вам сюди – 1687
  • Урядова гаряча лінія – 1545
  • Гаряча лінія для тих, хто прибув в Україну – 551
  • Лікарі, які дають слушні поради – 1583 та 044 235 0101
  • Безоплатна правова допомога – 0 800 213 103

Дотримуйтесь рекомендацій профілактики та режиму карантину. Будьте здорові! 


Довідково: 

Координаційний офіс безпеки в Білозерському районі створений в рамках проекту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“.

Фахівці офісу безпеки надають представникам влади, громадськості, поліції практичну, методичну та консультаційну допомогу у вирішенні питань щодо реалізації безпекових ініціатив, розвивають лідерство та людський потенціал в громаді. Офіс безпеки є платформою для формування безпечного середовища в громадах району.

Дайджест підготували 
Наталія Юшко, Вячеслав Лях, Елла Петренко, Катерина Оксенюк, використовуючи інформацію з офіційних веб-сайтів органів влади, офіційних сторінок у соц.мережах та матеріали районної газети "Придніпровська зірка"

Дописати коментар

0 Коментарі