Координаційний офіс безпеки в Білозерському районі інформує про протидію коронавірусу (станом на 31.03.20р.)


Команда Координаційного офісу безпеки в Білозерському районі підготувала дайджест щодо ситуації з поширенням епідемії коронавірусу та діяльності місцевих органів влади, служб та установ в Білозерці та районі станом на 31 березня 2020р.

Оперативна інформація про стан поширення коронавірусної інфекції

За даними Херсонської ОДА, станом на 29 березня 2020 рік в області 1 підтверджений випадок на коронавірус. Жінка у задовільному стані, перебуває в лікарні під постійним наглядом медиків, які діють згідно з відпрацьованими алгоритмами МОЗ. Родина пацієнтки знаходиться на самоізоляції, також під наглядом лікарів. Наразі встановлено 30 осіб, які мали контакти із захворілою. Усім вказаним особам (члени сім’ї, родичі, інші особи) проведено експрес тести на наявність коронавірусу – результати негативні. Є 12 підоз щодо можливого інфікування COVID-19. Наразі очікуються результати лабораторних досліджень. 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 31 березня в Україні 549 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 13 летальних (2 за останню добу), 8 пацієнтів одужало. За добу було підтверджено 69 нових випадки.
Наразі коронавірусна хвороба виявлена:
  • Вінницька область — 36 випадки;
  • Волинська область — 3 випадки;
  • Дніпропетровська область — 9 випадків;
  • Донецька область — 6 випадків;
  • Житомирська область — 5 випадків;
  • Закарпатська область — 1 випадок;
  • Запорізька область — 13 випадків;
  • Івано-Франківська область — 45 випадок;
  • Кіровоградська область — 4 випадки;
  • м. Київ — 107 випадки;
  • Київська область — 52 випадків;
  • Львівська область — 6 випадків;
  • Луганська область — 2 випадки;
  • Одеська область — 11 випадків;
  • Полтавська область — 1 випадок;
  • Рівненська область — 13 випадків;
  • Сумська область — 10 випадків;
  • Тернопільська область — 78 випадків;
  • Харківська область — 1 випадок;
  • Херсонська область — 1 випадок;
  • Хмельницька область — 3 випадки;
  • Чернівецька область — 90 випадків;
  • Черкаська область — 50 випадків;
  • Чернігівська область — 2 випадки.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 31 березня 2020 року до Центру надійшло 378 повідомлень про підозру на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 2642 повідомлень про підозру на COVID-19

Робота органів влади

Уряд вніс зміни до деяких своїх актів, ухвалених раніше щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Відповідну постанову прийнято 25 березня 2020 р. № 239.

Даним рішенням внесено зміни до постанов № 211 та № 215, № 228, № 287, № 291, що стосуються продовження обмежувальних заходів в Україні до 24 квітня.

Зокрема, йдеться про заборону відвідування закладів освіти її здобувачами. 

Також заборонена діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення.

Крім того, до 24 квітня заборонені регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні; пасажирські перевезення авіаційним транспортом.

Також продовжено до 24 квітня закриття пунктів пропуску (пункти контролю) через державний кордон для міжнародних пасажирських перевезень та КПП на в’їзд-виїзд на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і м. Севастополя.

Однак, відповідно до урядової постанови № 239 дозволено певні види діяльності з обов’язковим дотриманням правил безпеки та відповідних санітарних і протиепідемічних заходів, а також використання засобів індивідуального захисту: 
  • Діяльність закладів громадського харчування щодо адресної доставки замовлень.
  • Торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв’язку.
  • Провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку.
  • Перевезення легковими автомобілями.
  • Перевезення службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ у межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, погодженими з органами Національної поліції.
  • Перевезення у трамваях, тролейбусах, автобусах, маршрутних таксі дозволяється кількості пасажирів, яка одночасно не перевищує половини кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу та визначених у реєстраційних документах.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Єдиний антикризовий штаб в Херсонській області об’єднав волонтерів та бізнес задля забезпечення груп ризику гуманітарною допомогою в умовах карантину. Call-центр штабу працює з 8:00 до 18:00 без вихідних. Оператор обласного штабу – 095 133 56 01. 

За тиждень роботи штабу на «гарячу лінію» надійшло 520 дзвінків. Мешканці Херсонщини звертаються за консультацією та гуманітарною допомогою. Зокрема, їх цікавить інформація щодо ситуації з вірусом COVID-19, як захиститись, місця обсервації, механізм самоізоляції, де придбати захисні засоби тощо.

До роботи антикризового штабу долучаються всі небайдужі. 11 представників громадських організацій та асоціацій за власні кошти здійснюють адресну поставку продуктів харчування, масок, антисептиків громадянам на основі звернень до кол-центру. 86 волонтерів допомагають з фасуванням продовольчих пакетів та розвозять їх за заявками. Соціально відповідальні бізнесмени роблять внески у боротьбу з поширенням коронавірусу в Херсоні та області.

Також на складське приміщення (на базі Херсонського машинобудівного заводу) надходить гуманітарна допомога. Зокрема, на сьогодні в наявності консервна продукція, олія, борошно та пшенична крупа.

Білозерська районна державна адміністрація

30 березня відбулася чергова обласна селекторна нарада у режимі відеоконференції, головними питанням, якої стали аналіз епідеміологічної ситуації на Херсонщині та робота відповідних служб у протидії розповсюдженню коронавірусної інфекції. Очільники районів доповіли про епідеміологічну ситуацію на підпорядкованих територіях та прозвітували про виконання завдань, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу СОVІD-19». Наразі ситуація контрольована. На місцях активно вирішуються питання щодо придбання засобів індивідуального захисту та для дезінфекції, в першу чергу для медичних закладів. Виділяються кошти на протиепідемічні заходи, контролюється ситуація з мешканцями, які повернулися із-за кордону і знаходяться на самоізоляції, проводиться дезінфекція місць великого скупчення людей, вирішується питання з підвозом медичних працівників із сільської місцевості на роботу до міста. За словами Андрія Неделько, усі необхідні заходи проводяться і в нашому районі.

25 березня 2020 року відбулося позачергове засідання районної постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За результатами засідання прийнято протокол №14, у якому визначено ряд важливих рішень, а саме:

1. Затвердити реєстр регулярних спеціальних пасажирських перевезень на період введених карантинних заходів.

2. Селищному, сільським головам:

– забезпечити роботу пунктів продажу питної води на підпорядкованій території;

– спільно з представниками управління Держпродспоживслужби в Білозерському районі провести комісійні перевірки пунктів розливу питної води на предмет дотримання вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 та виконання карантинних заходів;

– за узгодженням з Білозерським РС ГУ ДСНС України в Херсонській області придбати необхідну кількість дезінфікуючих сумішей та хлорвмістних засобів для обробки транспортних засобів, зупинок громадського транспорту, тощо, а також пально-мастильні матеріали та засоби індивідуального захисту;

– зобов’язати власників МАФ, розміщених на зупинках громадського транспорту, здійснювати їх санітарну обробку;

– спільно з ОСББ забезпечити обробку дезінфікуючими сумішами під’їзди житлових будинків;

– розробити алгоритм дій з визначення виконавців щодо обробки дезінфікуючими сумішами під’їздів житлових будинків, мешканцям яких діагностовано захворювання на коронавірус, транспортних засобів, зупинок громадського транспорту, ринків тощо;

3. Службі у справах дітей, відділу освіти, культури, молоді та спорту, управлінню соціального захисту населення районної державної адміністрації розглянути питання щодо залучення відповідних соціальних служб до перевірок спільно з Білозерським відділенням поліції ХВ ГУ НП в Херсонській області дотримання умов карантину особами, що перебувають на самоізоляції.

4. Білозерському РС Головного управління ДСНС України в Херсонській області забезпечити санітарну обробку автобусних зупинок та транспортних засобів для переміщення осіб в місця обсервації та самоізоляції.

5. Управлінню Держпродспоживслужбі в Білозерському районі:

– взяти під контроль здійснення банківськими установами всіх видів та форм власності, санітарної обробки банкоматів та POS терміналів;

– розробити порядок пропуску та кількості одноразового знаходження покупців (з урахуванням персоналу) в торговельних залах суб’єктів господарювання для забезпечення санітарних норм під час карантинних обмежень. Дану інформацію розмістити при вході в магазини для контролю відповідними службами.

Органи місцевого самоврядування

26 березня відбулось засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Білозерської селищної ради. Спираючись на доручення регіональної комісії з питань ТЕБ та НС ХОДА були прийняті наступні рішення:
  • МКП «Водограй» та приватним підприємцям проводити продаж питної води на підпорядкованій території.
  • Робочій групі спільно з представниками Держпродспоживслужби провести комісійні перевірки пунктів розливу питної води на території Білозерської об’єднаної територіальної громади на предмет дотримання вимог ДСанПІН 2.2.4-171-10 та виконання карантинних заходів.
  • Керівникам комунальних підприємств «Водограй», «Веселка», «Надія» забезпечити знезараження питної води відповідно до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
  • Кисілю О.В. довести до відома приватним підприємцям, які здійснюють свою діяльність на зупинках громадського транспорту Білозерської об’єднаної територіальної громади обов’язково забезпечувати заходи щодо проведення санітарної обробки об’єктів торгівлі та даних зупинок громадського транспорту.
  • Москаленку О.М. довести до відома голів ОСББ, провести роботу з мешканцями щодо обов’язкової санітарної обробки під’їздів.
  • Довести до відома приватних підприємців щодо порядку пропуску та кількості одноразового знаходження покупців (з урахуванням персоналу) в торговельних залах суб’єктів господарювання для забезпечення санітарних норм під час карантинних обмежень. Дану інформацію розмістити при вході в магазини для контролю відповідними службами.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
В Білозерській громаді оголошено благодійний збір продуктів для громадян, які знаходяться в зоні ризику - самотні особи похилого віку, матері-одиначки, багатодітні сім'ї, люди з інвалідністю. Всіх небайдужих організатори акції запрошують принести продукти 2 квітня з 9 до 17 години у Білозерську селищну раду. Волонтери відсортирують їх та разом з соціальними працівниками передадуть адресатам.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Наталя Гридіна, голова Федорівської сільської ради, повідомила, що на даний час в с.Федорівка є дві сім'ї, в яких чоловіки повернулися з-за кордону та перебувають на самоізоляції. Продукти в ці родини доставляють члени мобільної групи. Також, голова сільради наголошує, що громадяни, які прибули з-за кордону мають стати на облік до сільської ради в телефонному режимі (099-106-04-51 Маляр Юлія Федорівна) та дотримуватись режиму карантину. 

Робота закладів охорони здоров'я

У Херсонському обласному лабораторному центрі МОЗ України з 26 березня проводять тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).
Цільова група:
  • ті, хто прибув із-за кордону та перебуває на самоізоляції;
  • хворі на пневмонію;
  • особи з ознаками ГРВІ;
  • особи, які контактували із хворими на коронавірус.
За словами керівника Херсонського обласного лабораторного центру МОЗ України Олександра Хондуся, на сьогодні в області достатньо тест-систем, аби проводити таке цільове тестування. Потужність лабораторії обласного центру – 24 аналізи на добу.

Як буде відбуватися тестування у сільській місцевості?
Для підтвердження захворювання у районах біоматеріал хворих надсилатимуть до лабораторного центру, і вже через 4 години будуть відомі результати дослідження.

Заступник голови ХОДА Вадим Чабан запевнив, що зробити експрес-тест можна безкоштовно. Але для тестування необхідно рішення лікарської комісії у складі трьох фахівців. Всього по Херсонській області в зв’язку з епідемією короновірусу визначено 10 опорних медичних закладів, де можно буде зробити експрес-тест. В Херсоні – це міські клінічні лікарні ім. Тропіних, ім. Луначарського та обласна інфекційна лікарня ім. Горбачевського. По області – медзаклади Голої Пристані, Берислава, Скадовська, Генічеська, Олешек, Каховки і Нової Каховки.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
З 29 березня Україна працюватиме за оновленими медичними стандартами надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Зокрема, МОЗ України оновив алгоритми амбулаторно-поліклінічної допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19.

Відповідно до цих алгоритмів, пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах.

При цьому лікарі забезпечують постійний контроль поточного стану пацієнта і його контактних осіб за телефоном та/або можуть здійснювати виїзні консультації з дотриманням правил інфекційного контролю. Медичні працівники, які надають медичну допомогу за місцем проживання, і контактні особи пацієнта обов'язково мають використовувати засоби індивідуального захисту.

Амбулаторне (домашнє) лікування суворо заборонене у разі, якщо пацієнт перебуває в групі ризику щодо розвитку ускладнень або має симптоми, що характеризують середньо-тяжкий і тяжкий перебіг. До таких симптомів відносяться: ядуха; утруднене дихання; збільшення частоти дихальних рухів більше фізіологічної норми; кровохаркання; шлунково-кишкові симптоми (нудота, блювання, діарея); зміни психічного стану (сплутаність свідомості, загальмованість).

Фахівці зазначають, що ускладнення дихання при COVID-19 зазвичай розвиваються на другому тижні хвороби, тому медпрацівникам рекомендовано особливо активно спостерігати за хворими саме в цей період.

Згідно з оновленими медичними стандартами надання медичної допомоги хворим на COVID-19, стаціонарне лікування має обов'язково надаватися:
  • хворим з підозрою/підтвердженим COVID-19 у середньому й тяжкому стані, а також при ознаках пневмонії або дихальної недостатності;
  • пацієнтам, незалежно від тяжкості стану, які належать до групи ризику розвитку ускладнень.
До цієї групи ризику відносяться пацієнти:
  • з тяжким перебігом артеріальної гіпертензії,
  • декомпенсованим цукровим діабетом,
  • з імуносупресивними станами,
  • тяжкою хронічною патологією дихальної та серцево-судинної систем,
  • нирковою недостатністю,
  • аутоімунними захворюваннями,
  • тяжкими алергічними хворобами,
  • цереброваскулярними захворюваннями в стадії декомпенсації,
  • онкологічними захворюваннями.

Після прибуття пацієнта до закладу охорони здоров'я проводиться медичне сортування: за тяжкістю захворювання, необхідністю починати заходи медичної допомоги та наявністю ТГРС (тяжкого гострого респіраторного синдрому), пов'язаного з COVID-19.

Залежно від стану хворого та його класифікації спеціалісти надають відповідну медичну допомогу. Всім пацієнтам з COVID-19, які перебувають на стаціонарі, проводять профілактику загальних ускладнень.

Вагітні жінки з підозрою на COVID-19 мають бути госпіталізовані у спеціалізований стаціонар, уся терапія має проводитися з урахуванням стандартів ведення вагітності.

Усі відповідні стандарти затверджено Наказом про "Організацію надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)". Вони ґрунтуються на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров'я, оновлених після поширення хвороби за межі Китаю, та є адаптованими до потреб системи охорони здоров'я України.

Також у всіх областях України створені мобільні бригади, які виїжджають на виклик сімейного лікаря, екстреної медичної допомоги та інших медичних працівників до пацієнтів з підозрою на COVID-19 для забору зразків на проведення досліджень у лабораторії. Це значно зменшить мобільність людей, які мають симптоми гострого вірусного захворювання та потребують здачі відповідних аналізів.

Про випадки відмови від проведення дослідження на коронавірусну інфекцію, за наявності симптомів та підпадання під визначення випадок, просять повідомляти на визначену гарячу лінію вашої області (в Херсонській області це номер 0-800-50-40-77).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
Усі амбулаторії району мають робочі мобільні телефони, за якими лікар надасть вам кваліфіковану допомогу і вирішить питання, чим і де лікуватись:

  • Миролюбівська амбулаторія - 066-909-77-62
  • Білозерська амбулаторія - 066-909-76-99
  • Станіславська амбулаторія - 066-909-76-98
  • Дар’ївська амбулаторія - 066-909-76-97
  • Чорнобаївська амбулаторія - 066-909-76-83
  • Киселівська амбулаторія - 099-735-79-04
  • Велетенська амбулаторія - 099-735-78-98
  • Посад-Покровська амбулаторія - 066-909-77-36
  • Музиківська амбулаторія - 067-819-17-89
  • КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Білозерського району» - 066-052-29-41
На цілодобовій Урядовій «гарячій лінії» 15-45 оператори готові консультувати населення щодо питань, які стосуються коронавірусу.

Медичні установи Білозерського району потребують допомоги підприємців та громадян! 

Медичним установам потрібні: пульсоксиметри, маски (одноразові медичні), марля, спирт, перчатки (нітрилові), халати (одноразові), миючі засоби, антисептики, утримувачі для паперових рушників, паперові рушники, дезінфікуючі розчини, термометри (безконтактні), окуляри (захисні, герметичні), кисневі концентратори, біохімічні аналізатори, світильники бактерицидні, лампи бактерицидні, комбінезони медичні (багаторазового використання) 

Підтримати лікарів і забезпечити їх необхідним обладнанням та матеріалами для більш ефективної боротьби з коронавірусною інфекцією, можна перерахувавши кошти на рахунок бюджетної установи КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Білозерського району» за наступними реквізитами (якщо ви хочете, щоб кошти були використані для потреб конкретної амбулаторії, то у призначенні платежу вкажіть її назву, наприклад, "для потреб Станіславської амбулаторії"):

Отримувач КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Білозерського району» 
(скорочена назва - КНП “ЦПМСД Білозерського району”)
Код ЄДРПОУ 38637457
рахунок UA87 352479 00000 26004052215187
в АТ КБ “Приватбанк” МФО 352479

Або ж ви можете принести все необхідне в амбулаторію у своєму населеному пункті або ж безпосередньо в Центр первинної медико-санітарної допомоги Білозерського району, який знаходиться за адресою: Білозерка, пров.Торгівельний, 20. 

Працівники Музиківської амбулаторії просять не довіряти незнайомцям, які під дворами збирають гроші «на коронавірус», а при бажанні допомогти амбулаторії переказувати кошти на офіційний рахунок установи: 

Отримувач (найменування організації): КНП МУЗИКІВСЬКА АЗПСМ
Код отримувача: 41769365
Назва банку: ХЕРСОНСЬКА ФIЛIЯ АТ КБ "ПРИВАТБАНК"
Рахунок отримувача у форматі IBAN: UA033524790000026002052226952
в АТ КБ “Приватбанк” МФО 352479

Робота закладів освіти

В закладах освіти району до 24 квітня 2020р. освітній процес переведено з очної форми навчання на дистанційну форму.


Перший сценарій: карантин завершується до 1 тижня червня

Усі учні, окрім 11-го класу, закінчують навчальний рік наприкінці червня. Після карантину для них організовується коригуюче навчання: вчитель ідентифікує теми, за якими є пробіли у знаннях, відчитує ті, які є критичними для класу, вказує, які теми необхідно додатково доопрацювати вдома.

Випускники 11-х класів також вчаться до кінця червня – коригують пробіли в програмі, готуються до ЗНО.

ЗНО стартує орієнтовно в останній тиждень червня і закінчується орієнтовно в середині липня. Результати основної сесії ЗНО стануть відомі наприкінці липня.

Вступна кампанія розпочнеться на початку серпня.

Другий сценарій: карантин продовжується до початку серпня

Усі учні, окрім 11-го класу, закінчують навчання наприкінці травня та отримують відповідні документи. У 2020-2021 навчальному році перший місяць навчання буде коригуючим. Вчителі повинні будуть здійснити зріз знань, ідентифікувати теми, за якими є пробіли, та компенсувати їх упродовж першого місяця навчання. Сам навчальний рік 2020-2021 триватиме до кінця червня.

ЗНО для учнів 11-го класу стартує в середині серпня і закінчується до середини вересня. 

Вступна кампанія завершиться до середини жовтня, а навчання перших курсів розпочнеться на початку листопада. Навчання решти курсів розпочнеться з 1 вересня.

За обох сценаріїв: 
  • для студентів вишів не випускних років навчальний рік має завершитись так, як і планувався;
  • екзаменаційно-залікові сесії університети можуть провести дистанційно в тому графіку, який затверджено закладом. У випадку, якщо обов’язкову аудиторну роботу студенти не можуть виконати дистанційно, виш має перенести її на наступний навчальний рік;
  • для студентів випускних років захисти дипломних робіт та державні іспити проводитимуться дистанційно, крім єдиного державного кваліфікаційного іспиту та атестації осіб, що здобувають ступені доктора філософії, доктора мистецтва, доктора наук.
Через епідеміологічну ситуацію буде скасовано державну підсумкову атестацію у 4 та 9 класах.

Також 15 квітня буде оприлюднено онлайн-пробне ЗНО з усіма необхідними поясненнями. Учасники також зможуть потренуватися, отримавши онлайн-тестовий зошит. Однак напередодні тестування усім, хто зареєструвався і заплатив за послугу, буде надано можливість скласти пробне тестування очно. Дата проведення пробного ЗНО залежить від терміну карантину.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

На період карантину за педагогічними працівниками має зберігатись середня заробітна плата, атестаційні комісії можуть проводити засідання дистанційно, а класні журнали необхідно заповнювати після повернення до шкіл. Про це повідомила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій під час онлайн-трансляції на Facebook-сторінці МОН 26 березня 2020 року.

Т.в.о. Міністра також зазначила, що у випадку, коли вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу, оплата його праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

Зважаючи на продовження карантину, МОН передбачає проведення засідань атестаційної комісії дистанційно без обов’язкової присутності педагогічних працівників під час засідання. Відповідний наказ буде оприлюднено найближчим часом.

Згідно з роз’ясненням МОН, заповнення класних журналів продовжиться після завершення карантину. Під час цього процесу вчителі зможуть використовувати нотатки, які вони роблять під час дистанційного навчання у період карантину.

Робота служб та установ

Пенсійний фонд України звертає увагу людей похилого віку на те, що під час карантину шахраї активізували свою неправомірну діяльність.

Одна із схем, якою наразі користуються зловмисники, – це розсилка фальшивих смс-повідомлень від імені Національного банку України про виплату додаткової 1000 гривень у зв’язку з карантином, анонсовану раніше Президентом України та Міністром соціальної політики України.

Таким чином зловмисники, користуючись складною ситуацією в країні, намагаються спекулювати на довірі українців, спонукають пенсіонерів телефонувати та вводять їх в оману з метою заволодіти коштами.

Пенсійний фонд України попереджає та застерігає українців бути пильними і не вестись на провокації.

Усі офіційні виплати від держави, в тому числі одноразова допомога в розмірі 1000 гривень пенсіонерам, у яких пенсія становить менше 5 тисяч гривень, будуть здійснюватися виключно шляхом перерахування коштів на рахунки в уповноважених банках або доставлятимуться пенсіонерам листоношами Укрпошти.

Про початок таких виплат Пенсійний фонд України повідомить невідкладно. Перш ніж робити поспішні кроки, радимо телефонувати до Контакт-центру Пенсійного фонду України за номерами: 0-800-503-753; (044) 281-08-70; (044) 281-08-71.

Прийом дзвінків здійснюється з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 20:00.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Рятувальники Білозерського районного сектору ГУ ДСНС України в Херсонській області розпочали дезінфекцію спеціальним розчином зупинок громадського транспорту в смт Білозерка, з яких здійснюється підвіз медичних працівників до місць роботи в м.Херсон.

Важливу інформацію щодо дій населення на час оголошення карантину можна почути на вулицях Білозерки. Автомобіль Білозерського районного сектора ГУ ДСНС України в Херсонській області, обладнаний гучномовним пристроєм, транслює аудіозвернення із закликом дотримуватися санітарно-гігієнічних норм і правил, спрямованих на запобігання зараженню коронавірусною інфекцією.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
В умовах вимушеної самоізоляції існують значні ризики загострення в суспільстві таких проблем, як неналежне виконання батьками своїх обов’язків, вживання алкоголю, наркотичних засобів, домашнє насильство, жорстоке поводження з дітьми тощо.

Необхідність посилення соціального захисту дітей викликана, зокрема, зміною режиму роботи закладів інституційного догляду та виховання дітей. Так, за оперативною інформацією місцевих органів виконавчої влади, 42 тис. вихованців 435 інтернатних закладів системи освіти (з них 80 % – діти з особливими освітніми потребами), які перебували на цілодобовому утриманні внаслідок запровадження карантину в Україні, було повернуто у сім’ї без визначення спроможності кожної сім’ї забезпечити потреби дітей, насамперед - їхню безпеку.

  • оперативно виявляти дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей, які залишилися без батьківського піклування, зокрема, шляхом їх відвідування представниками служб у справах дітей, фахівцями із соціальної роботи, а в разі загрози життю і здоров’ю дітей, домашнього насильства – разом із представниками органів Національної поліції, медичними працівниками;
  • забезпечити безперебійну оперативну роботу органів опіки та піклування щодо прийняття рішень стосовно подальшої долі дітей. Фахівці Служби у справах дітей Білозерської РДА надають консультації та роз’яснення сільським радам щодо подальшої роботи під час карантину; проводять роботу з прийомними батьками; постійно моніторять сім’ї, які перебувають у складних сімейних обставинах; сім’ї де діти повернулись з інтернатних закладів; проведено три рейди “Діти вулиці “ щодо дитячої безпритульності. Під час проведення рейдів таких дітей не виявлено.
  • запровадити на час карантину моніторинг прав дітей, які повернулися до сімей із закладів інституційного догляду та виховання;
  • проаналізувати наявність у вихованців закладів соціального захисту дітей (які залишилися в цих закладах) законних представників, можливості зв’язку з ними у разі виникнення потреби в медичному втручанні. Крім того, місцеві органи влади мають оперативно реагувати та організовувати допомогу сім’ям з дітьми, а також повнолітнім недієздатним особам при виявленні коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема:
  • визначити в регіоні заклади охорони здоров’я, до яких буде можливо влаштовувати дітей, залишених без батьківського піклування у зв’язку із тим, що їхні батьки, інші законні представники госпіталізовані у зв’язку з коронавірусною хворобою (COVID-19), для забезпечення негайної ізоляції таких дітей із дотриманням вимог протиепідемічного режиму;
  • забезпечити невідкладне медичне обстеження таких дітей на коронавірусну хворобу (COVID-19);
  • після закінчення ізоляції або непідтвердження інфікування забезпечити тимчасове влаштування таких дітей. Міністр підкреслила, що забезпечення прав дітей в умовах карантину повинно бути пріоритетом державної соціальної політики як на центральному, так і на місцевому рівнях.

Робота суб'єктів господарювання

В дистанційному режимі продовжують роботу з дотриманням протиепідемічних заходів: банки; поштові відділення; автозаправні станції; станції технічного обслуговування.

Комунальні підприємства, які централізовано подають питну воду населенню, працюють у звичайному робочому режимі. 

Робоча група із працівників селищної, сільських рад, поліції та держпродспоживслужби здійснює рейди на об’єкти, які повинні бути закритими під час карантину. 

На виконання постанови Кабміну № 215 від 16 березня 2020 р. на території району припинено регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському транспорті (крім перевезення легковими автомобілями). 

Ринки в області працюватимуть за умови виконання всіх відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. Про це заявив голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв під час онлайн-брифінгу щодо заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції. «На сьогодні ситуація щодо врегулювання роботи ринків розглянута на рівні Уряду. Постановою КМУ №239 затверджено можливість відновлення роботи ринків. Якщо ринки будуть дотримуватися посилених протиепідемічних заходів, частина з них зможе працювати. Як у Херсоні, так і в районах. Зараз ми опрацьовуємо алгоритм дій для вирішення цього питання», - зазначив Юрій Гусєв. Очільник області розповів, що прийнято рішення про створення спільних комісій для огляду ринків у складі представників Держпродспоживслужби, Херсонського обласного лабораторного центру МОЗ України та керівників ринків. Саме вони визначатимуть конкретні об’єкти, що матимуть право працювати.

Робота правоохороних органів

Для забезпечення карантинних заходів та виявлення порушень відповідних законодавчих актів України, працівники Білозерського відділення поліції працюють у посиленому режимі несення служби. 

Поліцейські нагадують, що недотримання карантинних обмежень загрожує порушникам притягненням до адміністративної чи кримінальної відповідальності. 

Станом на 29 березня 2020 року Єдиний реєстр судових рішень налічує 32 судових рішення за результатами розгляду протоколів поліції за фактами порушень так званих правил карантину людей. 62% рішень закінчились висновками суду або про необхідність закриття справи у зв'язку з відсутністю складу правопорушення, або з поверненням матеріалів поліції для усунення недоліків. Правова радниця Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари, адвокатка Юлія Лісова проаналізувала наявну судову практику застосування адміністративної відповідальності щодо порушення умов карантину в Україні. Проаналізувавши фабули справ, з яких до судів були направлені протоколи за вказаною статтею, можемо говорити, що наразі існує досить типовий набір ситуацій, за яких поліція реагує складанням протоколів: 
  • діяльність магазинів, якщо вони займаються продажем товару, який не є продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку;
  • вулична торгівля (в населених пунктах, де вона заборонена органами місцевого самоврядування);
  • робота суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, ломбардів тощо);
  • перевезення понад 10 пасажирів одночасно в транспортних засобах. 


На всяк випадок, керівникам закладів громадського харчування та продовольчої торгівлі нагадуємо порядок допуску відвідувачів
  • перебування відвідувачів у торгівельному приміщенні (операційному залі) із розрахунку 1 особа на 10 кв. м; 
  • не допускаються до торгівельних приміщень/операційних залів особи без засобів індивідуального захисту (масок);
  • дотримання дистанції не менше 1,5 метрів між відвідувачами, які очікують дозволу на вхід до торгівельних приміщень/операційних залів з встановленням спеціальних позначок;
  • забезпечення дотримання дистанції між відвідувачами не менше 1,5 метрів в чергах до кас та/або терміналів самообслуговування;
  • забезпечення можливості використання спиртовмісних антисептиків відвідувачами;
  • забезпечення відвідувачів достатньою кількістю одноразових серветок на столах обслуговування та умовами для збору відпрацьованих серветок.
  • проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
  • забезпечити працівників, які мають найбільший контакт із відвідувачами, засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) (з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил;
  • забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають найбільший контакт із відвідувачами, на відстань як мінімум 1 метра, або встановити захисні екрани для захисту працівників;
  • збільшення кратності проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями – ручки дверей, барні стійки, місця сидіння, раковини, тощо);
  • дотримання нормативних показників температури повітря та наскрізне провітрювання приміщень;
  • не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;
  • в разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров’я;
  • забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки, тощо).

Важлива інформація

Для вас зібрані корисні контакти для звернень під час карантину:
  • Офіційний веб-сайт МОЗ http://www.moz.gov.ua/
  • Офіційна сторінка МОЗ у Facebook https://www.facebook.com/moz.ukr/
  • Офіційний телеграм-канал Міністерства Коронавірус_інфо (Скорочена назва - @COVID19_Ukraine)
  • Telegram-бот МОЗ із відповідями на найпоширеніші питання про коронавірус @COVID19_Ukraine_Bot 
  • Гаряча лінія по коронавірусу – 0 800 505 201
  • Відповіді на основні запитання про COVID-19 – www.covid19.com.ua
  • Швидка медична допомога – 103
  • Гаряча лінія МОЗ – 1677
  • Якщо у вас до сих пір немає сімейного лікаря, то Вам сюди – 1687
  • Урядова гаряча лінія – 1545
  • Гаряча лінія для тих, хто прибув в Україну – 551
  • Лікарі, які дають слушні поради – 1583 та 044 235 0101
  • Безоплатна правова допомога – 0 800 213 103

Дотримуйтесь рекомендацій профілактики та режиму карантину.
Будьте здорові! 


Довідково: 

Координаційний офіс безпеки в Білозерському районі створений в рамках проекту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“.

Фахівці офісу безпеки надають представникам влади, громадськості, поліції практичну, методичну та консультаційну допомогу у вирішенні питань щодо реалізації безпекових ініціатив, розвивають лідерство та людський потенціал в громаді. Офіс безпеки є платформою для формування безпечного середовища в громадах району. 

Координаційний офіс безпеки при громадській організації “Білозерський центр регіонального розвитку” працює в дистанційному режимі і для отримання правової допомоги просимо звертатися за телефоном (095) 087-48-60. За період карантину, за консультацією до офісу звернулось 40 осіб. Найбільше громадян турбують питання організації роботи підприємства в режимі карантину (масочний режим, оброблення антисептичними засобами, кількість осіб у приміщенн та інші), приведення кадрової документації у відповідність (направлення працівників у відпустку, на лікарняний та інші), пільги зі сплати ЄСВ, а також можливість звільнення від сплати оренди за приміщення у зв’язку з вимушеним припиненням діяльності підприємця (ч. 4, ч.6 ст. 762 Цивільного кодексу України, ст. 286 Господарського кодексу України).

З 23 березня 2020 року і до завершення карантину Білозерське бюро правової допомоги Херсонського місцевого центру з надання БВПД призупиняє особистий прийом громадян та надання адресної правової допомоги і повністю переходить на надання правових послуг дистанційно. Консультації можна отримати за номером телефону - (05547) 33-2-60 або (068) 364-86-28.

Дайджест підготували 
Наталія Юшко, Вячеслав Лях, Елла Петренко, Катерина Оксенюк, використовуючи інформацію з офіційних веб-сайтів органів влади, офіційних сторінок у соц.мережах та матеріали районної газети "Придніпровська зірка"


З попередніми дайджестами можна ознайомитися тут:

Дописати коментар

0 Коментарі