Заходи безпеки на виробництві під час карантину



З метою запобігання поширення короновірусної інфекції залишається відкритим питання здійснення профілактичних заходів на виробництві.

Білозерський офіс Мережі правового розвитку розяснює, що під час дії карантину, основні норми законодавства передбачаються Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», який визначає правові, організаційні та фінансові засади діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, спрямованої на запобігання виникненню і поширенню інфекційних хвороб людини, локалізацію та ліквідацію їх спалахів та епідемій, встановлює права, обов'язки та відповідальність юридичних і фізичних осіб у сфері захисту населення від інфекційних хвороб.

Аналізуючи номрми законодавства, слід відмітити, що основними порадами щодо поведінки в період карантину є:
  • верхній одяг зберігайте в окремій закритій шафі, яка використовується тільки для верхнього одягу;
  • перед роботою ретельно помийте руки з милом, а тоді обробляйте їх спиртовмісним антисептиком. На сьогоднішній день це обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із (потенційно) забрудненими об’єктами. Особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду).
  • у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри,через які можливе інфікування вірусом COVID-19;
  • робоче місце, стіл, клавіатуру, «мишку», відкриті полки та інші поверхні кабінету протріть разовою серветкою з дезінфікуючим засобом для обробки поверхонь, на початку роботи та в кінці робочого дня;
  • провітрювати приміщення через кожні 2-3 години;
  • обмежити спілкування з колегами, робочі місця яких в інших приміщеннях (кабінетах), виробничі питання вирішувати через засоби телефонного зв′язку;
  • поза межами свого робочого приміщення, при відвідуванні місць загального користування (санвузол, санітарні кімнати) одягати маску;
  • правильно користуватися засобами індивідуального захисту, а саме: знімати маску не доторкаючись до зовнішньої поверхні, користуватись не більше 2-х годин, утилізувати лише в закриті ємності.

Також, для проведення дезінфекції використовують дезінфекційні засоби дозволені в Україні, що забезпечують ефективне знезараження щодо вірусних інфекції:

  • Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні).
  • антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (зі вмістом спирту вище 60%), (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації); у тому числі такі, які мають пролонгований терміном дії та певний час захищають шкіру рук від хвороботворних мікроорганізмів, а саме: «Тонік «Біоцид плюс» – 6 год, «БактериоСол S» – 3 год., «БіоЛонг – шкірний антисептик» – 5 год., «Брилліант руки 2» – 3 год., «Сенсіва U» – 3 год.
  • препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);
  • для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи, хлорвмісні препарати. Необхідно обирати такі засоби, які б забезпечували якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, короткому часу експозиції, не псували майно установи та поверхонь приміщень, не мали б неприємного запаху, бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування, наприклад: «Жавілар Ефект», «Інкрасепт», «Дезактін», «Соліклор», «Дез Таб», «Дезараль», «Тентамін», «Бланідас 300», «Бланідас Актив», «Медикарин», «Лізоформін», «Гуасепт» та інші.
  • Поверхні (меблів, підвіконників, тощо) можна дезінфікувати спиртовими антисептиками швидкої дії: «Фамідез», «Септофан квік», «Еконор дез експрес».

Дописати коментар

0 Коментарі