Порядок відкладення судового засідання під час карантину (+зразок заяви)


Карантин, введений в Україні внаслідок поширення COVID-19, значно ускладнює проведення судових засідань та забезпечення явку представників сторін на судові процеси. Як доцільніше діяти в обставинах, що склалися, як подати відповідну заяву до суду, роз’яснює юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку при ГО «Білозерський центр регіонального розвиту» В’ячеслав Лях.

Режим надзвичайної ситуації на всій території України встановлено відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про переведення єдиної державної системи цивільного захисту у режим надзвичайної ситуації» від 25 березня 2020 року з № 338-р.

Процесуальним законодавством передбачено можливість відкладення розгляду справи (ст.240 ЦПК України).
Також, оскільки особисте перебування на судовому засіданні може спричинити поширення коронавірусної хвороби (COVID-2019), і якщо участь у засіданні не є обов’язковою, варто скористатися наступним шаблоном Заяви про розгляд справи без участі позивача.

ЗРАЗОК

До Білозерського районного суду
Херсонської області
75000, Херсонська область
смт Білозерка
вул. Д.Яворницького, 97

Позивач:
ПІП адреса:
ІПН: засоби зв’язку

Судді:_____________
по справі №________


Заява
про розгляд справи без участі позивача

У провадженні Білозерського районного суду Херсонської області знаходиться справа за позовом______________ до _________________ про_______________________________.

Розгляд справи призначено на 22.04.2020 року о 10.00.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про переведення єдиної державної системи цивільного захисту у режим надзвичайної ситуації» від 25 березня 2020 року № 338-р, на всій території України встановлено режим надзвичайної ситуації.

Відповідно до ст. 3 Конституції України, людина її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

У зв’язку з вищевикладеним та у зв’язку з запровадженням карантину на території України, з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19, я не маю змоги з’явитися на судове засідання.

Керуючись Указом Президента України від 13 березня 2020 року № 87/2020 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 березня 2020 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19, та ст. 240 ЦПК України: прошу:

розглянути цивільну справу №________ за позовом ________________ до ______________ про___________________________ без участі позивача за наявними матеріалами у справі.


Дата _______ Підпис_____________




P.S. Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проекту «Безпечні та правоспроможні громади», що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“.

Матеріал відображає позицію автора і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Дописати коментар

0 Коментарі