Жінки Білозерської ОТГ визначили топ проблем у громаді та напрацювали можливі шляхи їх вирішення


У Білозерці жінки долучилися до циклу онлайн-вебінарів, щоб визначити проблеми у своїх громадах та обговорити можливі шляхи їх вирішення. 

Цілий тиждень жінки Білозерської ОТГ працювали над визначенням та обговоренням проблем у своїх громадах. Так, 12 травня у БІлозерці пройшла перша онлайн – зустріч жінок з Євгеном Гладким, громадським діячем та фасилітатором програми «Активні громадяни», під час якої вони разом визначали проблеми та болючі питання своїх громад. Учасницями були жінки з Білозерки, Томиної Балки та Надеждівки. 

«Ми хочемо розказати про те, що нам болить у нашій громаді, - говорить одна із учасниць зустрічі. – Нам би дуже хотілося, щоб наша влада прислухалася до нас, враховувала нашу думку та пропозиції. Адже ми всі є однією великою сім’єю і хочемо жити у комфортних, безпечних, сучасних умовах. І тільки разом ми можемо рухатись далі, робити зміни та розвивати свою громаду».
Як виявилося, жінок турбує чимало питань у своїх громадах. Всього під час зустрічі було визначено 25 проблем, 8 з яких стали топовими (вони виділені чорним кольором): 
  1. Відсутнє дозвілля для жінок похилого віку в с.Томина Балка.
  2. Необлаштована зона відпочинку на березі Білого озера (немає сміттєвих баків).
  3. Відсутність належних умов для торгівлі (стихійні ринки), реконструкція старого ринку в Білозерці - аварійна ситуація.
  4. Незахищеність родин та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, відсутність уваги влади та громади до цих сімей
  5. Безробіття (особливо серед жінок).
  6. Відсутність місць для занять спортом на вулиці (стадіон)
  7. Аварійний бігборд в центрі біля пошти в Білозерці, виглядає неестетично та аварійно.
  8. Неякісне звітування поліції про пророблену роботу з порушниками (штрафи, громадські роботи).
  9. Необлаштована та засмічена зона відпочинку на джерелах в Білозерці.
  10. Відсутність координації в громаді між владою, благодійниками (фермери, бізнесмени) та тими, хто потребує допомоги - побудувати треба МІСТ.
  11. Дитячі майданчики в садочках потребують ремонту.
  12. Пасивність, байдужість громади, мало активних громадян.
  13. Недостатньо озеленені місця для відпочинку - неорганізований полив насаджених дерев.
  14. Відсутність організованого оздоровлення для людей похилого віку.
  15. Соціальне сирітство.
  16. Вандалізм в громадських місцях.
  17. Відсутність культурного дозвілля в Надеждівці (закритий будинок культури).
  18. Немає умов для сортування сміття.
  19. Дозвілля для мам в Надеждівці.
  20. Ставок в Надеждівці закритий для громади, а мав би бути місцем для відпочинку.
  21. Прибирання території біля МАФ-ів, чи є порядок-план, згідно якого їх будують.
  22. Екологічна проблема - спалювання сміття та сухого листя.
  23. Покинуті будинки (безхазяйне майно) - треба на баланс громади.
  24. Наркоманія, алкоголізм в громаді.
  25. Відсутність комунікації між владою та громадою.
Учасниці онлайн-заходу отримали домашнє завдання- опитати по 5 подруг, знайомих, сусідок різного віку щодо визначення проблем у громаді та паралельно проходило онлайн-опитування жінок Білозерської ОТГ, яке тривало до 17 травня. Представники громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» провели повний аналіз анкет, їх надійшло 73.







Проблем багато і в Білозерці, і в Томиній Балці, і в Надеждівці. Вони стосуються і благоустрою територій, і водопостачання, і доріг, і вуличного освітлення, і озеленення парків та сіл, і відсутність місць для дозвілля молоді, людей похилого віку, і чистоти приміських маршруток та автобусів, відсутність громадських туалетів, кінотеатру, спортивних гуртків для дітей, тощо. 

19 травня пройшла друга онлайн-зустріч, під час якої учасниці разом з Євгеном Гладким за допомогою мозкового штурму намагались знайти вирішення проблем, які на їхню думку, громада може вирішити самотужки, при мінімальному залученні влади.  



«Більшість проблем нашої громади можна вирішити за допомогою волонтерів та поліції (у плані чистоти та порядку, - зазначила одна із учасниць опитування, - а ті питання, що потребують додаткових коштів для вирішення, закладати у бюджет або через спонсорські допомоги від бізнесменів нашої ОТГ та збори коштів небайдужих жителів». 



Заключна, третя онлайн-зустріч відбудеться в кінці травня, під час якої жінки обговорюватимуть проблеми у своїх громадах та можливі шляхи їх вирішення з місцевою владою, головою Білозерської ОТГ. Також, результати опитування та напрацювання учасниць онлайн-зустрічей будуть направлені владі офіційним листом на опрацювання та врахування. 
Онлайн - зустрічі та опитування пройшли в рамках проекту «Створення можливостей для соціальної згуртованості», що реалізується ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансування European Union in Ukraine через International Alert у партнерстві з Thomson Media.

Дописати коментар

0 Коментарі