Ситуація в громадах: як захищають права дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах


Служби у справах дітей пояснюють, що 42 тисячі вихованців інтернатних закладів — це діти, що опинилися у складних життєвих обставинах. До інтернатних закладів належать будинки дитячого типу, загальноосвітні та спеціалізовані школи-інтернати, гімназії та ліцеї-інтернати, санаторні школи-інтернати. Фахівці пояснюють, що діти потрапляють до інтернатів через ряд обставин – це і неналежне виконання батьківських обов’язків, бідність батьків, небажання піклуватися про власних дітей тощо. З такими родинами в громадах працюють соціальні працівники. 

Постановою № 211 від 11.03.2020 року “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” Уряд встановив ряд заборон, що стосується відвідування закладів освіти її здобувачами. Ця постанова стосується і шкіл-інтернатів, які теж призупинили свою роботу на території всієї країни. В інтернатах залишилися тільки діти-сироти, а тих вихованців, які мають батьків, відправили по домівках. 

Щоб діти не почали тікати з дому від неблагополучних батьків, не займалися жебрацтвом, активізувалася робота служби у справах дітей Білозерської райдержадміністрації. Фахівці відпрацювали алгоритм дій із моніторингу стану дітей, сім’ї яких перебувають у складних життєвих обставинах, та дітей, які повернуті із інтернатних закладів, порядок здійснення візиту в сім’ю в умовах карантину з дотриманням правил безпеки спеціалістів. Служба у справах дітей Білозерської РДА разом із центрами соціальних служб працюють в штатному режимі та постійно відвідують сім’ї. Налагоджено співпрацю з сільськими радами, які як безпосередній орган опіки повинні здійснювати нагляд , а в разі, якщо виникає загроза життю та здоров’ю дітей, повідомляти у службу. Місцеві органи влади оперативно реагують та організовують допомогу сім’ям з дітьми. 

Так, на території Білозерської ОТГ проживають 8 дітей, з них двоє з обмеженими можливостями, які перебувають в інтернатних закладах системи освіти. Представниками соціального захисту та гуманітарної політики обстежено всі сім’ї. Небайдужі мешканці громади та місцеві підприємці зібрали та передали продуктові набори для родин, в яких проживають ці діти. 

На території Музиківської ОТГ всього одна дитина перебувала в інтернаті. Зі слів соціального працівника сільської ради, дитина отримує пенсію по втраті годувальника і зараз проживає з мамою. Дана сім’я благополучна та знаходиться під постійним наглядом соціальної служби, яка постійно телефонує в родину та спілкується щодо виховання дитини з її членами родини. Жодних нарікань зі сторони служб до даної сім’ї немає. За допомогою до сільської ради не зверталися. 

На території Станіславської ОТГ знаходиться 6 дітей. З кожною родиною працюють соціальні працівники. За будь-якої потреби чи допомогою, вони звертаються до сільської ради. Наразі з кожною родиною проведено бесіди та складено акти матеріально-побутових умов сім’ї, для того щоб вчасно моніторити ситуацію та надати необхідну допомогу. Сільська рада також організувала збір благодійної допомоги, до якого долучилися підприємці та мешканці. В результаті продуктові пакунки були передані всім сім’ям, які цього потребують. 



Статтю підготувала Наталя Юшко
керівниця Координаційного офісу безпеки при ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» 


Довідково: 

Координаційний офіс безпеки в Білозерському районі створений в рамках проекту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“

Фахівці офісу безпеки надають представникам влади, громадськості, поліції практичну, методичну та консультаційну допомогу у вирішенні питань щодо реалізації безпекових ініціатив, розвивають лідерство та людський потенціал в громаді. Офіс безпеки є платформою для формування безпечного середовища в громадах району. 

Координаційний офіс безпеки при громадській організації “Білозерський центр регіонального розвитку” працює в дистанційному режимі і для отримання правової допомоги просимо звертатися за телефоном (095) 087-48-60.

Дописати коментар

0 Коментарі