Безпека дітей – обовязок батьків


Нещасні випадки з дітьми трапляються саме тоді, коли вони залишаються без нагляду дорослих. Діти стають заручниками обставин, а їхнє легковажне ставлення до вогню та води часто є першопричинами сумних і трагічних наслідків. Однією з основних причин стає недбале ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов’язків. Тому ювенальна превенція Білозерського відділення поліції закликає приділяти увагу своїм дітям і стежити за їхньою безпекою. 

Один з нещасних випадків стався в червні минулого року, коли мешканка Білозерщини залишила на декілька хвилин малолітнього сина на подвір’ї будинку, а сама зайшла в будинок і в цей час хлопчик підійшов до зрошувального каналу та впав до нього. Хлопчика намагалися врятувати медичні працівники, але проведені реанімаційні заходи результату не дали, лікарі констатували смерть малолітнього. 

З настанням канікул та в зв’язку з карантинними обмеженнями багато дітей залишаються вдома без нагляду. Вкрай небезпечно залишати малечу самих, адже вони самостійно не можуть вирішувати проблеми. 

Ювенальні поліцейські підготували для вас рекомендації:

  • перевірте, чи знає дитина ваш телефон та телефони екстрених служб на пам’ять;
  • змоделюйте різні ситуації поведінки дитини (незнайомець дзвонить у двері, діти кличуть гратися на вулицю, чутно підозрілий запах та інші);
  • обговоріть періодичність зв’язку – наприклад, зідзвонюйтесь кожну годину або надсилайте повідомлення у месенджерах;
  • складіть разом розпорядок дня (графік прийняття їжі, вивчення уроків);
  • розкажіть про небезпеки в мережі інтернет, якщо доцільно, обмежте доступ до певних сайтів;
  • нагадайте про правила або заборони відкриття вікон та балкону, а також встановіть перелік дозволених для користування електроприладів;
  • попросіть дитину не розповідати друзям і стороннім, про те, що вона залишилась вдома сама;
  • домовтесь, що дитина не буде відповідати по телефону на дзвінки від незнайомців;

Юрист Координаційного офісу безпеки В’ячеслав Лях роз’яснює, що законодавство України передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність батьків за неналежне виховання дітей, а семе: ухилення батьків від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу ст.184 КУпАП. Кримінальний Кодекс України передбачає, що невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов’язків з догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки або залишення в небезпеці малолітньої дитини карається обмеженням волі. 

«Дитяча безпека залежить тільки від дорослих, які повинні створити світ, сприятливий для дітей, світ у якому кожна дитина почуватиметься захищеною. У малечі повинно бути щасливе дитинство, і за це відповідаєте ви, дорослі, тому турбота про дітей, захист їхніх прав має стати одним із основних ваших обов’язків», - т.в.о. начальника відділу ювенальної превенції поліції Херсонщини Віталій Сайфутдінов.
Чим якіснішу підготовчу роботу ви проведете, тим більш впевненою буде ваша дитина, а ви будете більш спокійними. Не залишайте дітей без нагляду, виховуйте в них навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, водою, побутовою хімією, ліками тощо. Аби уникнути лиха дуже важливо своєчасно, змалку, навчати дітей правил безпеки. Адже нерідко декілька хвилин, затрачені на відверту розмову з малюками іноді вимірюються ціною життя. 
Наталя Юшко 


Довідково: Координаційний офіс безпеки в Білозерському районі створений в рамках проекту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“

Фахівці офісу безпеки надають представникам влади, громадськості, поліції практичну, методичну та консультаційну допомогу у вирішенні питань щодо реалізації безпекових ініціатив, розвивають лідерство та людський потенціал в громаді. Офіс безпеки є платформою для формування безпечного середовища в громадах району. 

Юристи Координаційного офісу безпеки при громадській організації “Білозерський центр регіонального розвитку” працюють в звичайному режимі і для отримання безоплатної правової допомоги просимо звертатися за адресою: смт.Білозерка, вул.Свободи, 86-а (ІІ поверх будинку торгівлі Безпоясного) або за телефоном (095) 087-48-60, (068) 538-90-06.

Дописати коментар

0 Коментарі