Виїзд юриста до с.Надеждівка: якою має бути боргова розписка?


Кожному хоч раз доводилось брати або давати гроші в борг. Це настільки розповсюджене явище, що ніхто не замислюється над його юридичною складовою та як правило, керується лише довірою один до одного. Але як себе захистити, щоб уникнути неприємностей? 

21 липня 2020 року, під час проведення виїзного прийому громадян в с. Надеждівка надано юридичну консультацію трьом мешканцям з питань спадкування майна, кредитної заборгованості та складання боргової розписки. 

Юрист громадської організації “Білозерський центр регіонального розвитку” В'ячеслав Лях надав вичерпні роз'яснення відносно складання боргової розписки, де пояснив, що розписка не є письмовою формою договору позики та не є документом, що його замінює. У випадку відсутності письмового договору позики сторони чітко повинні розуміти та усвідомлювати, що їх правовідносини не врегульовані належним чином та можуть спричинити ряд спірних ситуацій. 

Юрист звертає увагу, що відповідно до статті 1047 Цивільного кодексу України договір позики укладається у письмовій формі. Виключенням є позика між фізичними особами на суму, що не перевищує 170 грн. В усіх інших випадках лише наявність письмового договору позики може свідчити про виконання сторонами вимог законодавства в частині дотримання форми правочину. Також обов’язкове нотаріальне посвідчення договору позики законом не вимагається. 

Які ж обов'язкові елементи розписки повинні бути зазначені? 

  1. Необхідно вносити до розписки максимально більше реквізитів сторін з метою уникнення будь-яких неоднозначностей під час встановлення особи позикодавця/позичальника. Щодо фізичних осіб вкрай необхідно вказати не тільки ПІБ та місце проживання, а й індивідуальний податковий номер (РНОКПП) та паспортні дані. У випадку, якщо з якихось причин у борговій розписці відсутні дані про позикодавця, то особа, яка має таку боргову розписку, можна вважати позикодавцем при відсутності доказів, що спростовують зміст такої боргової розписки, або є докази неправомірного заволодіння такою розпискою особою, яка нею володіє (рішення правоохоронних органів тощо). 
  2. У розписці чітко вказується сума позики. У випадку, якщо сума вказується в іноземній валюті, бажано чітко вказати, що розрахунки здійснюються у національній валюті за відповідним курсом, адже відповідно до закону розрахунки на території України здійснюються у національній валюті. 
  3. Розписка як документ, що підтверджує боргове зобов`язання, має містити умови отримання позичальником в борг із зазначенням обов’язку повернення таких коштів. 
  4. Так у разі пред`явлення позову про стягнення боргу позивач повинен підтвердити своє право вимагати від відповідача виконання боргового зобов`язання, а суд повинен встановити наявність між позивачем і відповідачем правовідносин за договором позики, виходячи з дійсного змісту та достовірності боргової розписки. У випадку, якщо суд встановить, що розписка не містить обов’язку повернути грошові кошти. 
  5. У випадку, якщо сторони у договорі/борговій розписці не зазначили строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред'явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред'явлення позикодавцем вимоги (абзац 2 частини 1 статті 1049 Цивільного кодексу України). 
Дотримання вищевказаних вимог мінімізує ризики та різночитання складеного боргового документу, проте, юрист радить дотримуватись прямих вимог законодавства та укладати письмові договори позики, які можуть максимально захистити інтереси обох сторін. 

Довідково: Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“. 

За правовою допомогою та консультацією ви завжди можете звернутися до юристів громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» за адресою: 
75000, Херсонська область, смт Білозерка, вул Свободи, 86-а 
або за телефонами: (05547) 33-7-168; (095) 087-48-60; (068) 538-90-06.

Дописати коментар

0 Коментарі