Патронатна сім’я: що це і кому потрібно?


Ще одна програма, яка вже запроваджується в рамках національної стратегії профілактики соціального сирітства в Україні, – це розміщення дітей у патронатні сім’ї. 26 січня 2016 року Верховною Радою прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який регламентує функціонування патронатної сім’ї. 

Навіщо потрібні патронатні сім’ї взагалі? Хто може бути патронатними вихователями? Які документи треба щоб стати патронатним вихователем? На ці та інші питання під час інтерв’ю Координаційному офісу безпеки розповіла начальниця соціальної роботи Білозерської РДА Щербина Світлана Володимирівна
“Сімейний патронат допомагає дітям, які втратили батьків, або чиї батьки не здійснюють своїх батьківських обов’язків унаслідок різних причин. Це і батьківська недбалість або жорстоке поводження, ризик наразитись на це в подальшому, а також для немовлят, від яких матері відмовились одразу після народження. Держава влаштовує таких дітей на тимчасове проживання та виховання у професійні патронатні сім’ї. Така форма сімейного догляду та виховання є альтернативою перебуванню дитини в інтернатному закладі. Відповідно до ситуації у кожному конкретному випадку дитина, що перебувала під патронатом, або повертається до біологічної сім’ї, – у разі подолання сімейних труднощів або влаштовується на постійне перебування до інших форм сімейного виховання (усиновлення, опікунська чи прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу) чи до профільного інтернатного закладу” – зазначає пані Світлана

Хто такий взагалі патронатний вихователь? 

Особа, яка за участі інших членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї.
Сім’я патронатного вихователя – сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує ці обов’язки на професійній основі.
Патронатним вихователем може бути повнолітній громадянин України, який має досвід виховання дитини й відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання й реабілітації дитини в своєму домі. Обов’язковою умовою для патронатного вихователя, є проходження первинного відбору, а саме проходження навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики. За умови успішного проходження навчання кандидату в патронатні вихователі та члену його сім’ї видається довідка про проходження навчання та рекомендації про можливість надання послуги патронату над дитиною. 

Також Світлана Володимирівна розповіла, що дитина з патронатної сім’ї повинна бути забезпечена житлом, одягом, харчуванням тощо; створені умови для навчання, фізичного та духовного розвитку; контактувати з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною. Термін перебування дитини у патронатній сім'ї залежить від потреб дитини та обставин, що спричинили влаштування дитини, але орієнтовно становить від 1 до 6 місяців. 

Кандидати у патронатні вихователі подають до соціального закладу за місцем їх проживання, зокрема до Білозерського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, такі документи
  1. заяву; 
  2. копію паспорта громадянина України; 
  3. копію трудової книжки (у разі наявності); 
  4. висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним 
  5. довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі; 
  6. копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням; 
  7. письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити. 
Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною здійснюється з державного бюджету і виплачуються такі види соціальних виплат:
  • Соціальна допомога на утримання дитини виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку (зараз прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 1859 грн, для дітей від 6 до 18 років –2318 грн).
  • Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною здійснюється в розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (зараз прожитковий мінімум для працездатної особи становить 2197грн). 
У разі якщо в сім’ї перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина й одночасно двоє й більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більше ніж на 50 відсотків. 

Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються й виплачуються з дня влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя до дня вибуття з такої родини. 



За додатковою інформацією про сімейний патронат, роль та функції батьків у патронаті можна звернутися до Білозерського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: смт.Білозерка вул. Свободи,108 тел. 3-30-72. 

Довідково: Координаційний офіс безпеки в Білозерському районі створений в рамках проекту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“.

Дописати коментар

0 Коментарі