Пожежна безпека в районі: статистика, труднощі та успіхи



Майже кожного дня на телефон служби порятунку «101» надходять повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій. За останні 6 місяців 2020 року в Білозерському районі вже зареєстровано  66 пожеж. Про це та багато іншого розповіли Координаційному офісу безпеки представники Державної служби з надзвичайних ситуацій. 

23 липня 2020 року під час зустрічі начальник Білозерського районного сектору Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області підполковник служби цивільного захисту Фомін Євген Миколайович розповів про невтішну статистику виникнення пожеж на території Херсонщини: 
“За 6 місяців 2020 року в Білозерському районі зареєстровано 66 пожеж, з них у житловому секторі 17 (будівлі, споруди), на відкритій території – 39 (очерет, суха рослинність, лісосмуги), місця видалення відходів (несанкціоновані сміттєзвалища) - 7, об’єктові - 1 (магазини, складські приміщення та ін.), автотранспорт - 2. Основними причинами пожеж залишаються необережне поводження з вогнем (67%), підпал (10%), коротке замкнення електромережі (14%), порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації пічного опалення (9%). Ріст пожеж спостерігається протягом зимового та літнього періоду - майже 70% від загальної кількості виїздів. Натомість, збільшення пожеж в приватному секторі в зимовий період складає близько 40 %, в літній період кількість пожеж на відкритих територіях (сміття, суха рослинність, лісосмуги) складає 70 % від загальної кількості. За 6 місяців 2020 року внаслідок пожеж отримали травми 1 особа, а загинуло 2 особи. Під час відпочинку на воді загиблих не має. Основними причинами загибелі та каліцтва під час пожеж є паління в нетверезому стані (85% від загальної кількості) і отримані травми внаслідок гасіння пожеж самотужки до приїзду пожежно-рятувального підрозділу (лише 15 %) “.
Про проблему водопостачання та під’їзду до гідрантів для дозаправлення пожежних машин розповів начальник другої державної пожежної рятувальної частини, майор служби цивільного захисту Король Сергій Володимирович:
“Ефективний радіус виїзду пожежного рятувального автомобіля по часу прибуття за місцем виклику повинен складати  не більше 20 хвилин. Наш рятувальний підрозділ виїжджає та обслуговує весь Білозерський район та частково перекриває три місцеві частини з міста Херсон.
Якщо відсутні джерела водопостачання, рятувальники змушені їздити за водою на дуже велику відстань від місця пожежі. На сьогоднішній день майже всі населені пункти району, які знаходяться біля річок, не пристосовані до під’їзду пожежної техніки для забору води для цілей пожежогасіння. Пожежні гідранти, які знаходяться в районі, на 66% знаходяться в несправному стані.
З позитивної сторони хочеться відмітити, що в селищі Білозерка, селах Східне,  Олександрівка та Чорнобаївка ведуться роботи по відновленню пожежного водопостачання. В інших населених пунктах робота в цьому напрямку проводиться дуже низькими темпами, це приблизно один-два гідранти в рік. Сільські ради посилаються на обмеження бюджетного фінансування і пожежна безпека залишається на другому плані.
Микільська та Інгулецька сільські ради до кінця 2020 року планують обладнати водонапірні башти пожежними гідрантами. Жоден з існуючих пожежних гідрантів на сьогоднішній день не обладнаний табличками зі світловим вказівником для полегшення роботи в нічний час.
Часто на допомогу білозерським рятувальникам залучаються підрозділи з міста Херсон, які не можуть знайти пожежні гідранти через відсутністю вказівних табличок та їх освітлення". 
На сьогоднішній день є потреба у створенні добровільних пожежних дружин по прикладу села Станіслав, де діє місцева пожежна охорона. Зі слів Євгена Миколайовича, така охорона повинна бути створена при кожній сільській чи селищній раді для того, щоб поки доїдуть рятувальники з Білозерки, місцеві пожежники мали змогу локалізувати пожежу власними силами. Один з таких пожежних автомобілів було передано Станіславській ОТГ в оренду на безкоштовній основі.


Довідково: Координаційний офіс безпеки в Білозерському районі створений в рамках проекту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“.

Дописати коментар

0 Коментарі