Консультація юриста: що таке черга на землю і як скористатися правом на безкоштовну приватизацію ділянки

Під час виїзду юристів громадської організації "Білозерський центр регіонального розвитку" в с.Станіслав 12 серпня 2020 року за правовою допомогою звернулось 8 місцевих жителів з різноманітних питань: порядку спадкування майна, поновлення строку для прийняття спадщини, стягнення заборгованості за орендну плату за землю (пай) та стосовно черговості на отримання земельної ділянки. 

Питання щодо принципу формування черги на землю викликало найбільше інтересу, тому юрист Лях В’ячеслав підготував письмову консультацію щодо роз'яснення цієї теми. 

Поняття «черга на землю» відсутнє в українському законодавстві. Але фактично воно знаходить застосування в рамках земельних відносин на місцевому рівні. Це пов'язано з тим, що громадяни все активніше виявляють бажання отримати ділянку у володіння, а задовольнити запити всіх відразу не ходить. 

Що таке черга на землю? Згідно з Конституцією кожен українець має право на власну землю, забезпечити ділянками відразу всіх бажаючих місцева влада не здатна. У зв'язку з цим приймаються рішення щодо створення черг. Пільгові категорії можуть розраховувати на першочергове відведення ділянок. Черга на отримання землі – це інструмент врегулювання земельних відносин, який дозволяє представникам місцевої влади ефективно розпоряджатися вільними територіями. 

За нормами безоплатної передачі землі, прописаними в 121 статті Земельного кодексу, кожен українець може одноразово отримати землю для таких цілей: 
  • сільськогосподарські потреби – 2 га; 
  • садівництво – 0,12 га; 
  • приватне житлове будівництво (в тому числі присадибна територія) – 0,1-0,25 га в залежності від типу населеного пункту; 
  • дачне будівництво – 0,1 га; 
  • будівництво гаража – 0,01 га. 
Як скористатися правом на приватизацію землі? 

Щоб скористатися правом на відведення земельної ділянки, необхідно звернутися з відповідною заявою до органів місцевого самоврядування. 

Заява обов’язково повинна містити такі додатки: 
  • графічні матеріали з місцем розташування бажаної ділянки; 
  • згоду землекористувача, якщо територією хтось користується; 
  • паспорт та код; 
  • документи, що підтверджують пільгові умови оформлення землі (наприклад, посвідчення учасника бойових дій). 
Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку. 

Крім того, порядок передачі земельних ділянок у володіння громадянам може регламентуватися на місцевому рівні відповідними положеннями органів влади. Саме в цих документах описано, що відведення земель проводиться відповідно до черги, яка формується згідно з черговістю подачі заяв. До такої практики місцева влада вдається для раціонального використання та розпорядження комунальними територіями, а також з причини обмеженої кількості земель певного призначення. Представники виконавчих органів влади реєструють охочих приватизувати землю в списках. 

Першочергово отримати ділянку у володіння можуть такі категорії заявників: 
  • учасники бойових дій; 
  • інваліди війни та особи, прирівняні до них; 
  • сім’ї осіб, що загинули в результаті бойових дій; багатодітні сім’ї тощо. 
Згідно із земельним законодавством громадянам дозволяється приватизувати будь-яку вільну ділянку землі, незалежно від місця проживання. Тому ви можете подати документи на приватизацію ділянки в будь-якому населеному пункті. 

З тієї причини, що черга на землю прямо не передбачена законом, немає і законодавчих норм щодо надання доступу до цієї інформації. В окремих випадках чергу можна подивитися на офіційному сайті населеного пункту. Якщо інформації там немає, можна подати відповідний запит представникам місцевої влади або поцікавитися у них, де можна ознайомитися зі списком громадян, які подали заяви на отримання землі в порядку черги. 

Довідково: Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“. 

За правовою допомогою та консультацією ви завжди можете звернутися до юристів громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» за адресою: 
75000, Херсонська область, смт Білозерка, вул Свободи, 86-а 
або за телефонами: (05547) 33-7-168; (095) 087-48-60; (068) 538-90-06.

Дописати коментар

0 Коментарі