Консультація юриста: законний порядок оренди будинку

16 вересня 2020 року в с. Надеждівка юристи громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» спільно з Білозерським бюро правової допомоги провели виїзну юридичну консультацію для місцевих мешканців, під час якої правову допомогу отримали 3 особи. 

Громадян цікавили такі питання: зняття з реєстрації місця проживання, переоформлення договорів оренди та їх розірвання, стягнення аліментів. На думку юристів, найбільш цікавим виявилось питання стосовно порядку надання в оренду житлового будинку. 

Пояснюючи питання оренди житла, юрист громадської організації В’ячеслав Лях пояснив, що згідно ст. 815 Цивільного кодексу України, наймач зобов'язаний використовувати житло лише для проживання в ньому, а також забезпечувати збереження житла та підтримувати його в належному стані. 

При складанні договору оренди, орендар зобов'язаний вказати в такому договорі особи, які будуть проживати з ним (ст. 816 ЦКУ). Але, якщо термін оренди будинку менше одного року, то вказувати таких співмешканців не обов'язково (ст. 821 ЦКУ). 

Відносно оплати оренди житла, то розмір і порядок такої плати обов'язково вказується в договорі оренди. Якщо в договорі не зазначено термін оплати, то орендар зобов'язується оплачувати оренду щомісяця. Також не допускається одностороння зміна розміру орендної плати, якщо інше не передбачено договором (ст. 820 ЦКУ). Тому питання зміни орендної плати повинно чітко бути врегульовано в договорі. 

Обов'язки щодо ремонту житла розподілені наступним чином: 
  • поточний ремонт зобов'язаний здійснювати орендар,
  • капітальний - орендодавець, якщо інше не передбачено договором (ст. 819 ЦКУ).
Більш того, юрист громадської організації звернув увагу, що наймач має переважне право на укладення договору оренди житла на новий строк у разі закінчення терміну оренди (ст. 822 ЦКУ). 

Але, є ще значний нюанс в реєстрації орендарів, в разі побажання наймача прописатися в будинку варто поставитися обережно. По-перше, поняття «прописка» давно вже втратило актуальність, оскільки в законодавстві України існує поняття «місце реєстрації». Місце реєстрації не дає жодного права власності на житло. Але при реєстрації сімейної пари, вони мають право без згоди орендодавця «прописати» в будинку свою малолітню дитину. У такому випадку, якщо орендодавець побажає продати такий будинок, то доведеться отримувати дозвіл на відчуження житла від органів опіки. 

Також, важливим аспектом оренди будинку є порядок розірвання договору оренди та наступні правові наслідки. Правовим наслідком розірвання договору оренди житла є виселення наймача, зазначила фахівчиня Білозерського бюро правової допомоги Наталія Нечай

Вона також відмітила, що згідно ч. 1 ст. 825 ЦКУ наймач має право в будь-який момент розірвати договір оренди, але за умови, якщо він попередить про це орендодавця за 3 місяці до виселення. Якщо ж орендар без попередження орендодавця звільнить будинок, то останній має право вимагати компенсувати плату за проживання в будинку за 3 місяці. Але вимагати таку виплату орендодавець має право, якщо доведе, що він не міг укласти договір найму житла на таких самих умовах з іншою особою. 

Також договір може бути розірваний, якщо будинок став непридатним для проживання. 

У свою чергу, орендодавець має право вимагати суд розірвати договір оренди в разі якщо: 
  • Наймач не оплачує орендні платежі протягом останніх 6 місяців. А при короткостроковій оренді (до 1 року) - при несплаті більше двох місяців. 
  • Майно в будинку, або сам будинок був зіпсований наймачем, або особами, з якими він проживає. 
Не в судовому порядку орендодавець може розірвати договір оренди в разі необхідності використання житла для проживання самого орендодавця і членів його сім'ї (ч. 3 ст. 825 ЦКУ). В такому разі орендар повинен бути попереджений про розірвання договору не пізніше, ніж за два місяці. 

За більш детальною правовою допомогою та консультацією ви завжди можете звернутися до юристів громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» 
за адресою: 75000, Херсонська область, смт Білозерка, вул. Свободи, 86-а 
або за телефонами: (05547) 33-7-168; (095) 087-48-60; (068) 538-90-06. 

Довідково: Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“. 



Дописати коментар

0 Коментарі