Консультація юриста: зняття особи з реєстрації місця проживання


Юристи громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» спільно з спеціалістом Білозерського бюро правової допомоги 11 вересня 2020 року провели виїзну правову консультацію місцевих мешканців в с.Томина Балка. 

За консультацією до юристів звернулось 4 громадяни з питань стягнення аліментів, позбавлення батьківських прав, порядку зняття з реєстрації та позбавлення права користування житловим приміщенням. 

Стосовно позбавлення права користування житловим приміщенням та зняттям особи з реєстрації місця проживання, юрист ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» В’ячеслав Лях роз’яснив, що відповідно до Конституції України, кожна особа має право на житло і ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду: «Відповідно до ст. 379 Цивільного кодексу України житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання в них. Реалізуючи своє право на житло людина може користуватись тільки тим житлом, право користування яким у неї виникло на підставі правочину, або на підставі закону. Таке право виникає у власника житла, членів його сім’ї, орендаря (наймача) житла та членів його сім’ї». 

Звичайно, що найшвидший та найлегший шлях зняття такої особи з реєстрації місця проживання – за її добровільною згодою. І тут слід зазначити, що відповідно до ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зняття з реєстрації місця проживання здійснюється в день звернення особи за заявою особи зняття з реєстрації може бути здійснено одночасно з реєстрацією нового місця проживання. 

В тому разі, якщо такої згоди неможливо отримати, або особа виїхала і її неможливо розшукати або зв’язатися, єдиним способом зняти її з реєстрації є звернення до суду з відповідним позовом. 

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі: судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою, тобто таку особу можна зняти з реєстрації без її згоди виключно на підставі рішення суду. Така позовна заява подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за місце знаходженням жилого приміщення. 

Також, додатково, фахівчиня Білозерського бюро правової допомоги Наталія Нечай звернула увагу, що суд не здійснює зняття особи з місця реєстрації, а лише визнає особу такою, що втратила право користування жилим приміщенням. Після набрання судового рішення законної сили, власнику житлового приміщення необхідно звернутись з рішенням суду та заявою про зняття з реєстрації місця проживання особи до органів реєстрації: до виконавчого органу сільської, селищної або міської ради, за місцезнаходженням житлового приміщення, або до центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням житлового приміщення, в якому зареєстрована особа. 

За більш детальною правовою допомогою та консультацією ви завжди можете звернутися до юристів громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» 
за адресою: 75000, Херсонська область, смт Білозерка, вул. Свободи, 86-а 
або за телефонами: (05547) 33-7-168; (095) 087-48-60; (068) 538-90-06. 

Довідково: Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“. 



Дописати коментар

0 Коментарі