Консультація юриста: що робити, коли права вчителя порушують інші учасники освітнього процесу?

 


На запрошення Херсонського державного будинку художньої творчості, юристи Білозерського офісу Мережі правового розвитку при ГО "Білозерський центр регіонального розвитку", 04 листопада 2020 року провели практичний навчальний семінар на тему: «Безпека учасників освітнього процесу від наслідків булінгу та шляхи їх вирішення» для керівників гуртків з Херсонської області. Учасників семінару цікавило питання: як діяти в разі вчинення булінгу по відношенню до вчителя? 
"Є загальні норми українського законодавства та судова практика з цього питання. Але саме питання надзвичайно складне, бо потребує деталізації. Треба розуміти рівень порушення прав учителя з боку батьків, учнів чи керівництва школи. Якщо порушення підпадає під дію кримінального кодексу, варто одразу залучати поліцію або до суду", - зазначив юрист В'ячеслав Лях
Юристи громадської організації пояснили та надали практичні кейси з вирішення таких ситуацій, а саме: якщо стався конфлікт з учнем чи батьками, якщо ситуація набуває розголосу, чи на вчителя починають тиснути, цькувати, погрожувати, перше, що варто зробити — писати заяву директору та додати всі докази. Це можуть бути аудіозаписи, відео, повідомлення в соц.мережах, заяви батьків, будь-які нотатки. Учителю не завжди варто самотужки вирішувати конфлікт. Директор зобов’язаний зібрати комісію та провести розслідування даного випадку, подати заяву до відділу освіти та, навіть, поліції. 

Але в на практиці це, звісно, майже неможливий сценарій. Юристи громадської організації радять фіксувати всі порушення прав учителя, щоб у випадку відвертих провокацій подати заяву до суду або звернутися до поліції. 

За більш детальною правовою допомогою та консультацією ви завжди можете звернутися до юристів громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» за адресою: 75000, Херсонська область, смт Білозерка, вул. Свободи, 86-а 
або за телефонами: (05547) 33-7-168; (095) 087-48-60; (068) 538-90-06. 

Довідково: Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“.



Дописати коментар

0 Коментарі