Консультація юриста: стягнення аліментів на утримання дружини


10 листопада 2020 року в селі Томина Балка юристи громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» провели виїзну юридичну консультацію для місцевих мешканців, під час якої правову допомогу отримали 5 осіб. 

Громадян цікавили такі питання: визначення частки у спільному майні, отримання соціальної допомоги, стосовно оренди земельних ділянок та стягнення аліментів на утримання дружини. 

Стосовно стягнення аліментів на утримання дружини, юрист В'ячеслав Лях пояснив, що стаття 84 Сімейного кодексу України свідчить, що дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання, допоки молодшій дитині не виповниться 3 роки. Те ж саме і для вагітної дружини. І хоча чинним законодавством заборонене розірвання шлюбу за наявності дітей у віці до 1 року або при вагітності дружини, дуже часті випадки, коли чоловік просто йде з сім'ї без розлучення. Тому для захисту матерів від таких ситуацій як раз і служить зазначена стаття СК України. 

Але юрист відмітив, що при подачі до суду позовної заяви про стягнення аліментів на утримання дружини, вона повинна надати суду докази платоспроможності чоловіка і докази того, що дитина проживає саме з нею. 

Аналіз норм статей 75 і 76 СК України дає підстави для висновку про те, що аліментні зобов’язання на утримання одного з подружжя можуть бути призначені лише за наявності юридичних складових – сукупності певних умов, а саме: перебування в зареєстрованому шлюбі або у фактичних шлюбних відносинах після розірвання шлюбу; непрацездатність одного з подружжя; потреба в матеріальній допомозі; нижчий від прожиткового рівень матеріального забезпечення. Таким чином право на утримання (аліменти) має непрацездатна особа, яка не забезпечена прожитковим мінімумом. 

За більш детальною правовою допомогою та консультацією ви завжди можете звернутися до юристів громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку» за адресою: 75000, Херсонська область, смт Білозерка, вул. Свободи, 86-а 
або за телефонами: (05547) 33-7-168; (095) 087-48-60; (068) 538-90-06. 

Довідково: Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області“, що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“.

Дописати коментар

0 Коментарі